XBMC In volle glorie
Erwin Balk
Erwin Balk

Op zoek naar de beste Mediacenter oplossing voor in de woonkamer – Deel 1

In de huidige tijd nemen we content steeds meer op nieuwe manieren tot ons. We gebruiken YouTube om dat leuke kattenfilmpje of die te gekke compilatie te kijken. We kijken films en series op Netflix of we kijken naar de laatste gekke actie van een of andere rus op Dumpert.

Hiermee neemt traditionele televisie steeds minder de entertainende rol in en bepalen we in steeds grotere mate zelf wat we wanneer willen zien. Televisie aanbieders springen hier steeds meer op in door interactieve televisie aan te bieden en meer en meer On demand beschikbaar te maken. Daarmee krijgt de televisie steeds meer een andere rol in de huiskamer.

Ik ben een van die mensen die vrijwel nooit meer een programma op TV kijkt op het moment dat deze uitgezonden wordt. Om deze reden ben ik op zoek gegaan naar een oplossing waarmee ik kan kijken wat ik wil, wanneer ik dat wil en zonder al teveel moeite.

Een Smart TV is niet de oplossing voor mijn wens, deze zijn simpelweg te beperkt in hun mogelijkheden en geven vrijwel geen ruimte om zelf keuzes te maken in de wijze waarop je content bekijkt en verkrijgt.

Een Apple TV3 was een mooie oplossing, zeker als deze dezelfde mogelijkheden zou gaan krijgen als zijn voorgangers, zodat er XBMC op geïnstalleerd zou kunnen worden. Echter ondertussen is de Apple TV3 alweer sinds maart 2012 op de markt en er is vooralsnog geen zogenaamde jailbreak uitgebracht. Dit zit  er voorlopig ook nog niet aan zit te komen. Dus de Apple TV3 voldoet niet aan mijn wensen en eisen en moet nu ruimte gaan maken voor een verbetering.

De eerste vraag die ik mezelf daarop stelde, was:
Aan welke eisen moet mijn Apple TV vervanger dan gaan voldoen?

In willekeurige volgorde kwam ik uit op de volgende eisen:

  1. De prijs van de vervanger mag niet hoger liggen dan de prijs van de Apple TV 3. Op dit moment €111,- exclusief een HDMI kabel van €19,-. Het budget is hiermee €130,-
  2. XBMC moet geïnstalleerd kunnen worden.
  3. Moet in staat zijn om 1080p (FullHD) beeld te leveren en video op 1080p kunnen afspelen
  4. De aansluitmogelijkheden moeten in ieder geval een Optische uitgang een HDMI 1.4 aansluiting (voor eventuele 3D content) en een Ethernet aansluiting omvatten.
  5. Mag qua uiterlijk niet veel opvallender zijn dan een Apple TV (acceptatie factor van de vrouw des huizes)

Met deze 5 criteria had ik een goed uitgangspunt gevonden voor mijn zoektocht naar een passende oplossing. Ik heb de criteria scherp gesteld en heb daarbij dus nergens de intentie gehad om concessies te doen op welke van deze criteria ook, dat is gelukkig uiteindelijk ook niet nodig geweest. Zie hieronder mijn zoektocht.

De meest voor de hand liggende keuze voor het platform was een stille en zuinige PC, met de nieuwsberichten rondom de Intel NUC’s en soortgelijke apparaten leek dit me een goed uitgangspunt. Echter al vrij snel liep ik hierbij tegen de eerste beperking aan, namelijk de prijs.

Een Intel NUC is in de goedkoopste uitvoering verkrijgbaar vanaf zo’n €150,-, dit was al ruimschoots boven mijn vastgestelde maximum, maar dan was deze ook nog niet compleet. Een NUC is namelijk een zogenaamde barebone, dit betekend, dat je een behuizing koopt, met daarin het moederbord, de voeding en een processor. De NUC moet dan nog voorzien worden van een hardeschijf (of passender in een Mediacenter een SSD), werkgeheugen en een bedieningsvorm. Deze toevoegingen zorgen nog voor een verhoging van de prijs met ca. €100,- tot €150,-. Dus deze keuze ging voorlopig even de ijskast in.

De volgende mogelijkheid was een Android TV Box. Deze apparaten worden al een paar jaar gemaakt, maar tot nu toe waren deze over het algemeen niet in staat om te voldoen aan de door mij gestelde eisen. Dus enigszins sceptisch was ik wel voor deze oplossing, ik verwachtte weinig goede apparaten te vinden. Maar na enige tijd zoeken op internet moest ik deze gedachte vrij snel achter me laten, ik merkte dat er ondertussen een aantal serieuze kanshebbers waren. Er bleken namelijk een aantal Quad Core media boxen te bestaan van enkele Chinese producenten die over (op papier) voldoende kracht zouden kunnen beschikken om HD content af te spelen middels XBMC.

De merken die mij het meest in het oog sprongen waren Ugoos en Minix.

Na het kijken van uren videoreviews van deze 2 merken apparaten begon mijn voorkeur toch erg richting de Minix te gaan. Echter om niet over 1 nacht ijs te gaan, ben ik meer informatie gaan zoeken over de Minix Neo X7 (mini) en de Ugoos UT1. Beide apparaten waren voorzien van vrijwel dezelfde hardware specificaties en voldeden aan al mijn gestelde criteria. Dus ben ik gaan kijken naar de ondersteuning van de beide apparaten en naar de onderlinge verschillen, zoals bouwkwaliteit en onderlinge prestatieverschillen.

De Minix beschikt over een actieve leverancier en gebruikersgroep, waardoor er snel nieuwe en verbeterde software beschikbaar komt voor hun apparaten. Voor de Minix is bijvoorbeeld al een geoptimaliseerde versie beschikbaar van XBMC. Dit geeft vertrouwen in de toekomst van deze apparaten en ook de verwachting dat ze goede prestaties en een hoge mate van betrouwbaarheid leveren. De Ugoos UT1 kwam hierbij op een krappe tweede plaats, met name op het gebied van Firmware updates lijken zij iets achter te lopen bij de Minix.

De bouwkwaliteit lijkt bij beide leveranciers geen probleem te zijn al valt natuurlijk over uiterlijk altijd te twisten. De Ugoos UT1 heeft een aluminium behuizing. Dit ziet er goed uit en heeft als neveneffect dat storingen van buitenaf vrijwel geheel onmogelijk gemaakt worden. De Minix zit in een plastic behuizing, waarvan de kwaliteit dicht in de buurt van de Apple bouwkwaliteit komt.

De Minix heeft het vanuit mijn oogpunt net gewonnen van de Ugoos UT1 en de keuze is gevallen op de Minix Neo X7 (mini) afhankelijk van de prijs waarvoor ik deze kan vinden. Dus de volgende stap was het zoeken van een leverancier met een scherpe prijs.

Ik kwam uit bij Geekbuying.com, een verzamelwebshop voor producenten van chinese producten, zoals de Minix dat ook is. Op het moment van schrijven had Geekbuying een mooie actie, waarbij je de Minix Neo X7 met een Neo A2 Airmouse kon bestellen voor omgerekend €126,-. Deze kon ik niet laten gaan en heb dus uiteindelijk de Neo X7 besteld in plaats van de Neo X7 mini, het pakket was compleet en de prijs binnen mijn vastgestelde budget. De bestelling is dus geplaatst, nu is het wachten aangebroken op de levering van mijn bestelling. Dit is ook meteen het grote nadeel van bestellen in het buitenland, de verwachte levertijd bedraagt tussen de 15 en 30 dagen. Het is dus nog even wachten voordat mijn pakketje op de deurmat ligt.

Minix-Neo-X7-Unboxing

Minix-Neo-A2-Unboxing

Het volgende artikel in deze reeks zal de unboxing van de Minix Neo X7 en de Minix Neo A2 Airmouse / Remote beschrijven. Wat zit er in het pakket en hoe bevalt deze Android oplossing direct uit de doos.

4 reacties

  1. Ben erg benieuwd naar het vervolg, dit lijkt een interessante gadget om het thuis wat makkelijker te maken.

    1. Houd de site vooral in de gaten, de levertijd bedraagt tussen de 15 en 30 werkdagen, in het ergste geval betekend dit 6 weken levertijd. De zending is afgelopen zondag gemeld als verstuurd, dus ik hoop ergens tussen nu en over 3 á 4 weken het vervolg te mogen schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.