Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Sonos PLAY:3 (Speaker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Drie drivers
  • Drie klasse D versterkers
  • Hoog volumeopbrengst
  • Goed klankbeeld
  • Verkrijgbaar in zwart en wit

THE BAD

  • Bass is niet goed af te stellen

Afgelopen jaar testte ik met veel plezier de PLAY:1 speaker van Sonos. Een speaker zo compact en handig dat Sonos nog een editor’s pick award in de wacht wist te slepen. Vandaag gaan we een stapje groter en kijken we naar de PLAY:3, de middelste speaker uit het assortiment van Sonos.

Unboxing

De verpakking van de PLAY:3 wijkt niet veel af van dat van de PLAY:1. Er zit een handleiding in, een mooie, platte netwerkkabel, een stroomsnoer en de speaker zelf. Meer heb je voor het Sonos systeem niet nodig.

SONOS PLAY 3 Unboxing

To bridge or not to bridge

De PLAY:1 sloot ik voor het gemak direct op mijn netwerk aan. Op de plek waar de speaker staat had ik toevallig een netwerkkabel over en dat werd dan ook meteen de start van mijn netwerk. Heb jij geen netwerkkabel op de plek waar je de speaker neer gaat zetten? Dan is het handig om een bridge te plaatsen op een plek waar je dat wel hebt. Bijvoorbeeld naast jouw router. Daarna vormen de bridge en de speakers een peer-to-peer netwerk in huis waarna iedere speaker die je aansluit enkel stroom nodig heeft.

SONOS PLAY 3 Achterkant

Ik heb een compleet lege verdieping tussen de PLAY:1 en de PLAY:3 en heb een bridge gebruikt om het gat op te vullen. Dat werkt ook. Sterker nog, ik kan de ongebruikte netwerkpoort op de PLAY:3 inzetten om een apparaat in de buurt van internet te voorzien. Dit doe ik echter niet omdat ik het Sonos netwerk puur voor muziek wil behouden.

Design

Het design van de PLAY:3 is heel anders dan dat van de PLAY:1. De PLAY:1 is echt een tafelmodel dat van alle kanten mooi moet zijn. De PLAY:3 is meer een speaker in een traditionele vorm. De speakergril is wederom mooi afgewerkt door Sonos.

SONOS PLAY 3 Grill

De speaker kan op twee manieren worden geplaatst. Horizontaal en vertikaal. Voor beide plaatsingen heeft Sonos kleine rubber voetjes in de rand van de speaker opgenomen. Hij staat dus ten alle tijden stevig. Er zijn ook muurbeugels in de handel voor iedereen die de PLAY:3 liever aan de muur heeft hangen.

De knoppen

De bovenkant van de PLAY:3 (in deze review ga ik vooral uit van een horizontale plaatsing) bevat twee knoppen. De kleine knop is de mute knop. Dit is een ‘oude’ knop. Bij de PLAY:1 introduceerde Sonos de play/pauze knop in plaats van mute. Doordat Sonos de PLAY:3 van een software update heeft voorzien, werkt de mute knop hetzelfde als de play/pauze knop op de PLAY:1. Wanneer je deze indrukt zal de speaker gaan spelen volgens de laatste ingevoerde playlist of vanaf het radiostation dat je het laatst hebt beluisterd. Wil je iets anders, moet je de app gebruiken.

SONOS PLAY 3 Bediening

De grote knop eronder is de volumeknop. Hiermee is de speaker handmatig harder of zachter te zetten. Tussen de knoppen in zit een status-led. Deze is mooi wit, dus stoort niet.

De Apps

Er zijn diverse apps voor de PLAY:3 beschikbaar. Sonos levert apps voor Android, iOS, Mac OSX en Windows. Er zijn zowel interfaces voor smartphones als voor tablets. Alle apps kunnen gebruikt worden om speakers te bedienen en eventueel van software upgrades te voorzien. Ook kunnen de apps speakers koppelen om zo synchroon te spelen en kunnen verschillende apps verschillende speakers binnen hetzelfde netwerk bedienen. Ik kan dus op mijn speaker de radio aanzetten terwijl mijn vrouw met haar tablet haar favoriete CD op de speaker bij haar aan zet.

Sonos PC Software

De apps hebben allemaal toegang tot de TuneIn database met online radiostations. Hier zit vrijwel ieder Nederlands station bij. Je kunt ook muziek afspelen dat op jouw smartphone, tablet of computer staat. Daarnaast kun je ook een centrale muziekbibliotheek instellen. In mijn netwerk staat een NAS met al mijn muziek. Daar zijn de speakers mee verbonden. Ze maken geen gebruik van DLNA of iets dergelijks. Dagelijks kijken ze of er nieuwe muziek aanwezig is en slaan deze informatie zelf op.

Sonos Android App

Het is helaas niet mogelijk om geluid van jouw PC direct draadloos op een Sonos speaker af te spelen. Een muziekclip van YouTube op je speaker afspelen kan dus niet.

Geluidskwaliteit

Net als de PLAY:1, is de PLAY:3 een mono speaker. Je hebt er twee nodig om een stereo paar te maken. Via de app geef je dan aan welke links, en welke recht staat. Het systeem zal dan voor de stereo klank zorgen.

Geluidstechnisch is het klankbeeld een stuk lager dan van de PLAY:1. Je merkt dat Sonos een veel grotere klankkast voor de PLAY:3 heeft. Deze wordt goed benut in samenwerking met de klasse D versterkers die Sonos in de speaker heeft gebouwd. Elke driver heeft namelijk een eigen klasse D versterker.

SONOS PLAY 3 Zijkant

In totaal bevat de speaker twee drivers voor de middentonen en één voor de hoge tonen (tweeter). De lage tonen worden geregeld door een passieve radiator. Het voordeel van deze techniek is dat je relatief veel bass uit een kleine behuizing haalt. Het nadeel is dat hij niet afzonderlijk te regelen is. Hierdoor is het effect van de klank afstelling in de app niet bijzonder groot. Bij klassieke muziek merk je hierdoor iets teveel lage tonen. Bij moderne muziek is het klankbeeld echter dik in orde.

Conclusie

Met een afmeting van 11×5 is mijn huiskamer groot. Gelukkig heeft de PLAY:3 weinig moeite om de huiskamer met geluid te vullen. De kwaliteit van de drivers en de versterker is dik in orde en de bediening via de apps werkt vlekkeloos. Een prima aankoop voor jouw Sonos netwerk.

Update: Inmiddels is de Bridge geen verplichting meer bij het opzetten van een Sonos netwerk. De speakers kunnen nu direct gebruik maken van de bestaande WiFi verbinding in huis. Alleen als je een Sonos Playbar in huis haalt en een 5.1 opstelling gaat maken is de Bridge echt een verplichting. Dit om te voorkomen dat beeld en geluid niet synchroon lopen.

2 reacties

  1. je stelt dat je vrouw een CD kan afspelen, ik heb een laptop met een Cd lade . kan ik via mijn laptop een audio cd beluisteren via mijn play3

  2. @Marcel, het woord CD is niet heel gelukkig gekozen. Je moet het lezen als het woord Album. Wil je muziek van CD luisteren, zal je deze eerst moeten rippen met software als FreeRip. De Sonos app maakt geen gebruik van de CD speler in jouw laptop. Helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.