Test: LaCie Porsche Design USB Key 32GB

Niet al te lang geleden kwam LaCie met de nieuwe Porsche Design USB stick. Een stick met USB 3.0 aansluiting die snel klinkt en er ook nog eens strak uitziet. Een mooi cadeau voor de feestdagen en voor ons een prachtig item om eens op snelheid te testen.

Snelheid

Hoe zit het met de snelheid van deze stick? De LaCie site geeft aan dat hij een interfacesnelheid heeft van 5GB per seconde. Dit is het theoretische maximum van de USB 3.0 specificatie, dus dat zou kunnen kloppen als de geheugenchips en controllers die snelheid ook daadwerkelijk aan zouden kunnen.

Toch hebben we al eerder USB 3.0 wondertjes van LaCie ontvangen, dus ik vrees geen teleurstelling. Wanneer ik op de achterkant van de verpakking kijk, is LaCie al een stuk toegeeflijker voor wat betreft de daadwerkelijke snelheid. Hij moet maximaal 95MB per seconde halen. Heel wat minder dan de 5.000MB per seconde die de site van LaCie suggereert ;-). Toch geeft LaCie nog niet aan of het om de lees- of schrijfsnelheid gaat. Met onze achtergrondkennis gaan we uit van de leessnelheid en dat de schrijfsnelheid waarschijnlijk iets lager zal liggen.

Natuurlijk zochten mijn collega’s van GoMemory.net het uit en die kwamen tot een bijzondere conclusie. Met 95,21 MB per seconde voldoet net aan de snelheid die LaCie op de verpakking heeft gezet. Maar dan gaat het wel alleen om de leessnelheid. De schrijfsnelheid is met 21,25MB per seconde wel heel veel lager.

Design

Qua design ziet de stick er strak uit en voelt lekker zwaar aan. Presteren onder druk is ook voor een stick een kwestie van net wat extra mogelijkheden hebben om te koelen. Met het gebruikte aluminium komt dat zeker goed.

Het Porsche Design staat keurig op de behuizing gedrukt, maar zal je bij gebruik niet goed kunnen zien. De plug zit namelijk ondersteboven. Wanneer je de stick in de gemiddelde ultrabook steekt, zal de onderkant met een klein, niet mooi uitgelijnd LaCie logo zichtbaar zijn. Dat is net weer even wat jammer.

LaCie Porsche Design USB Key 32GB Vergelijking

Heel uniek is het Porsche Design ook niet. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien ontvangen we regelmatig sticks met persberichten die vergelijkbare designs en/of materialen bevatten. Alle voorbeelden die je hier ziet hoeven trouwens niet op de kop in een USB aansluiting geschoven te worden.

Conclusie

LaCie en Porsche Design hebben voor deze stick mooie materialen gebruikt met de strakke lijnen die we van Porsche mogen verwachten. Dat het qua design en materiaalgebruik niet heel uniek is, is niet iets waar ik over in zit. Je mag ook best wat betalen voor de naam en echt heel duur is hij ook niet. Wat me eerder dwars zit is dat de schrijfsnelheid wat laag is. Ongeveer 1/4 van de schrijfsnelheid en dat had ik niet achter Porsche gezocht.

Beschikbaarheid

De nieuwe LaCie sticks zijn nu verkrijgbaar. Voor 16GB betaal je €29,99, maar wij hebben dus het 32GB model getest.

LaCie Porsche Design USB Key 32GB Packshot

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi, strak design
  • Mooie leessnelheid
  • Porsche is gewoon en mooi merk

THE BAD

  • Hij gaat op de kop in je PC
  • De schrijfsnelheid ligt een tikkie laag
  • Heel uniek is het design al lang niet meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.