Test: Freitag F302 ROY (schoudertas)

Freitag kennen we als het om tassen gaat al jaren om haar bijzondere ontwerpen. De afgelopen weken mocht ik de nieuwe ROY tas testen. Een tas speciaal voor iedereen met een kantoorbaan die een beetje hip voor de dag wenst te komen. Bovendien zou de tas extra sterk zijn. Hoe bevalt dat?

Maar eerst, het verhaal van het materiaal

Freitag is een bijzonder bedrijf. Niet alleen omdat het bijzondere filmpjes maakt ter introductie van haar tassen en covers, maar ook door het gebruik van materialen en de beleving om het product heen. Je koopt namelijk veel meer dan alleen een tas.

Het begint bij het materiaal. De tassen van Freitag worden gemaakt van dekzijlen die op vrachtwagens gebonden zijn. Deze zijn over het algemeen tien jaar op de weg voor ze worden vervangen. Het stugge zijl is hierdoor enigszins flexibel geworden zonder echt haar beschermende taak te verliezen.

Deze zijlen worden in gigantische wasmachines gewassen zodat ze schoon zijn. Daarna gaan de mensen van Freitag de meest bijzondere stukken van het zijl uitsnijden. Omdat ze van ieder zijl maar één exemplaar hebben, is iedere tas uniek. Oké, er zijn natuurlijk vrachtwagens die met dezelfde zijlen op de weg rijden, maar dan zijn de beschadigingen alsnog anders. Iedere tas is dus uniek.

Een tas als de ROY bevat ook een schouderband en handvaten. Ook deze komen rechtstreeks van de weg. Dit zijn namelijk stoelriemen van afgedankte personenauto's. Sloopmateriaal dus. Stoelriemen zijn extreem sterk en duizenden keren op- en afgerold. Hierdoor zijn ze enorm flexibel geworden. Een positieve eigenschap die met nieuw materiaal niet bereikt kan worden.

Wil je in detail zien hoe Freitag te werk gaat? Volg dan deze link.

Uniek in de verkoop

Een ander detail dat opvalt aan mijn ROY tas, is het label dat eraan hangt. Hierop is namelijk een afbeelding van mijn tas gedrukt. Ieder label wordt dus los gedrukt en behoort één tas toe. Daar blijft het trouwens niet bij.

Wanneer je de Freitag site bezoekt en een model kiest, zie je dit model in honderden kleuren. Dit zijn allemaal unieke uitvoeringen. Iedere tas die Freitag maakt wordt van alle kanten gefotografeerd. Een berg werk voor wederom een uniek product en dat maakt het kiezen van een tas wel heel bijzonder. Koop je een tas, dan gaan de foto's dus ook van de website.

IMG_8793

De inhoud

Maar dan de tas zelf. De F302 ROY wordt gepromoot als een extreem stevige tas voor op kantoor. Dit zie ik terug in een speciale sleeve die in de tas weggewerkt is. Deze uitneembare sleeve biedt mijn laptop bescherming tegen stoten en krassen. Daarnaast heeft het een isolerende werking. Wanneer je ineens de kou inloopt, heeft jouw dure laptop geen last van condensvorming.

IMG_8789

De laptop die ik in de tas stop is overigens een 15 inch ultrabook van Asus. Ik heb diverse 15 inch laptops in te sleeve gepropt en dat ging over het algemeen prima. De sleeve zit met klittenband vast. Het is mogelijk om deze uit de tas te trekken. Handig voor wanneer je echt alleen met je laptop op stap gaat. De sleeve heeft bovendien vakjes voor wat visitekaartjes. Handig!

IMG_8791

Aan de andere kant van de tas zijn ook allerlei vakjes te vinden zodat je een pen en kabels kwijt kunt. Dat is zeer handig, maar toch mis ik één ding. Ik mis een vak voor bijvoorbeeld tijdschriften en documenten. Die kunnen nu alleen in het middendeel en dan loop je toch het risico dat de boel opkrult. Het enige alternatief dat ik nu heb is om deze documenten bij mijn laptop te steken en dat is ook niet handig. Dat kan dus beter.

IMG_8790

Het laatste vak zit aan de voorkant, achter een stevige rits. Een ideale plek om bijvoorbeeld een 7 inch tablet of ereader weg te stoppen zodat deze snel toegankelijk is.

IMG_8788

Stevigheid

Ik stoot met mijn tas regelmatig tegen van alles aan en schuur af en toe tegen een muurtje. Met een nylon tas zorgen ruwe oppervlakken er al snel voor dat de tas heel lelijk wordt. Met de F302 ROY is dat geen probleem. Natuurlijk beschadigt die ook iets, maar dat valt niet op door de beschadigingen die al in het zijl zitten.

Ook de stevigheid van het zijl blijkt goed voor de bescherming van mijn spullen. De tas vervormt niet zo heel snel terwijl ik van nylon schoudertassen gewend ben dat ze aan de onderkant snel doorhangen. Een mooi voordeel van dit materiaal.

Draagcomfort

Ook belangrijk is het draagcomfort. De schouderriem bevat geen schouderpad zoals bij veel andere tassen het geval is. Dat is ook niet nodig. De riemen zijn ook op de randen lekker glad waardoor ze niet snel irriteren.

IMG_8787

Door de riemen schuin aan te zetten, valt de tas ook mooi op de rug en heb ik minder last van dat de tas van mijn schouders schuift. Ideaal.

IMG_8786

Ook de handvaten zijn van stoelriemen gemaakt. Ook deze dragen zeer prettig. Ook hier voelt de tas goed in balans.

Conclusie

Er is maar één gemis aan de F302 ROY van Freitag: een documentenvakje. Verder biedt de tas enorm veel opslagruimte voor je spullen en goede bescherming voor je ultrabook. Daarnaast valt het me op dat veel mensen me aanspreken op 'die leuke tas'. Hij valt gewoon echt op in het straatbeeld en dat is weer eens lekker anders in vergelijking tot al die strakke kantoortassen die we normaal ter test aangeboden krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goede vorm van hergebruik
  • Mooi design
  • Unieke tas
  • Stevig materiaal
  • Nette afwerking

THE BAD

  • Mist een documentenvak
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram