Vanavond introduceerde Google de nieuwe Nexus 5 smartphone die het samen met LG heeft ontwikkeld. Het is de eerste smartphone met Android 4.4 en er zullen zeker velen volgen. Natuurlijk breng ik je graag even op de hoogte van de vernieuwingen in Android 4.4.

Meer NFC

Laten we maar starten met de gebruiksvriendelijkheid. Android 4.4 Kit Kat heeft namelijk meer mogelijkheden voor de NFC chip in het toestel. Google heeft namelijk een soort van digitale wallet gemaakt. Deze kan de NFC chips van bijvoorbeeld jouw bankpas of jouw OV kaart uitlezen en kopiëren. In plaats van dat je jouw pasje bij een automaat houdt, kun je dan je toestel gebruiken. Vooral voor chips met een saldo is het natuurlijk de vraag hoe dit uit gaat pakken ;-).

Nieuwe interface voor Android Kit Kat

Nouja, nieuw… Google heeft aanpassingen gemaakt. Er is nu een betere full screen modus zodat apps het volledige scherm kunnen gebruiken. Fabrikanten hebben hier zelf al langer oplossingen voor, dus dat is niet wereldschokkend.

Wel interessant is dat de statusbalk en de knoppenbalk nu semitransparant worden. Hierdoor zie je meer van jouw wallpapers.

Android-Kit-Kat-Interface

Ook is het mogelijk om niet alleen screenshots te maken in de vorm van plaatjes, maar ook om video’s te schieten. Zo kun je bijvoorbeeld iemand een video sturen van hoe een bepaalde app werkt. Weet jij nog een andere manier om dit te benutten? Laat je tip dan even achter in een reactie.

Hangouts voor SMS

Google Hangouts vervangt de SMS app. Google voegt daar meteen de Hangouts en Google Voice berichten bij. Zo heb je alles qua berichten op één plek. Nouja, over de ondersteuning voor bijvoorbeeld WhatsApp is nog niets bekendgemaakt.

Draadloos printen

Android gaat nu zelf ondersteuning bieden voor printers in een WiFi netwerk. Je hoeft dus niet langer afhankelijk te zijn van de app van je fabrikant. Ook kan het goed mogelijk zijn dat oudere netwerkprinters nu ook gebruikt kunnen worden. Daarmee zou Android een belangrijke stap voorwaarts maken ten opzichte van iOS.

Betere performance

Deze nieuwe versie van Android gaat op een andere manier met het geheugengebruik om. Hierdoor reageren apps sneller. Vooral wanneer je een wat ouder toestel hebt dat je van Android 4.4 kunt voorzien, zal het verschil merkbaar zijn. Google kocht onlangs ook DroidBooster. Onbekend is of de techniek achter die app nu al in Android 4.4 zit of dat Google gaat verrassen met een nog betere performance in Android 4.5.

Lager energieverbruik

De accuduur van toestellen kan altijd beter. Daarom heeft Google aanpassingen gemaakt in hoe toestellen met sensoren om dienen te gaan. Deze verbruiken aardig wat stroom zo blijkt. Hoe dit werkt is nog wat onduidelijk, maar Google zegt dat we geen hinder zullen ondervinden van het nieuwe energiemanagement van de sensoren.

Ook voegt Google een nieuwe sensorfunctie toe in de vorm van een stappenteller. Daarmee kunnen onze smartphones (mits je die niet in een handtasje stopt) onze conditie beter bijhouden.

Google Now

Google Now zal ook dieper in het besturingssysteem verweven zijn en is met de spraakopdracht ‘Ok Google’ op te starten. Het toestel luistert nu dus altijd mee om deze opdrachten op te vangen.

Samensmelten van cloud diensten

Er komen steeds meer cloud diensten alle Google Drive en Dropbox. Daarnaast worden ze steeds vaker ook echt gebruikt. Google integreert deze netwerken nu dieper in het besturingssysteem waardoor je sneller toegang hebt tot jouw cloud opslag. Hoe snel nieuwe diensten als Younited hier gebruik van kunnen maken is nog onduidelijk.

Infrarood

Op de meest recente Samsung toestellen zagen we de infrarood sensor al terugkeren. Handig om je TV mee aan te sturen. De ondersteuning voor infrarood zit nu ook standaard in Android. Het is natuurlijk aan de fabrikant of deze ook daadwerkelijk zo’n sensor plaatst.

Beschikbaarheid

Natuurlijk hangt het helemaal van jouw fabrikant en misschien zelfs jouw telco af of jij wel of niet een update naar Android 4.4 op jouw mooie smartphone gaat krijgen. Heb je zelf een Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 of een Google Play editie van de Galaxy S4 of HTC One gekocht, dan zal je al snel de update ontvangen. Fabrikanten kunnen vanaf morgen Android 4.4 downloaden.

2 REACTIES

    • Daar hebben we helaas niets over kunnen vinden. Ik neem ook aan dat, wanneer de eerste 4.4 toestellen in de handen van journalisten als ons liggen, dat zeer lastig is om te testen wanneer je geen enterprise omgeving in de buurt hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.