Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Google TV gaat Android TV heten

Het is stil op het gebied van het Google TV platform, heel stil. Tegelijkertijd komen er steeds meer sticks en settop boxen die op de reguliere tablet versie van Android draaien. Met de populariteit van Android lijkt Google TV dan ook van strategie te veranderen. Of in ieder geval van naam.

Hoewel het allemaal nog een gerucht is, wordt de naam al tijden niet meer gebruikt binnen Google en binnen de muren van de hardwarepartners van Google. In plaats daarvan wordt de dienst tegenwoordig Android TV genoemd.

Qua updates is het ook tijd voor Google om in actie te komen. Waar de settop boxen al op nieuwe versies van Android draaien, draait het eigen Google TV platform nog steeds op Honeycomb. Gebruikers van door Google gecertificeerde hardware lopen dus veel verbeteringen mis.

Een goed voorbeeld van hardwaremakers die al bezig zijn om de naam Google TV uit te faseren is Sony. De Bravia Stick waar we onlangs over schreven bevat ‘Google Services’ voor de TV, maar draait effectief al op ‘een’ versie van Android.

Google TV kende een moeizame start en heeft tot nu toe niet heel veel succes gehad. Zeker niet in Europa. In 2010 startte Google met twee partners, namelijk Sony en Logitech. Het duurde niet lang voordat Logitech het platform de rug toe keerde en in de media riep dat Google TV een grote fout was.

Ondertussen verscheen steeds meer hardware vanuit China in de vorm van HDMI sticks. Omdat Google de broncode van Google TV, in tegenstelling tot Android, niet heeft vrijgegeven, is het niet mogelijk voor die fabrikanten om de Google TV ervaring te leveren, terwijl de verkopen van deze oplossingen wel stevig in de lift zitten. Een gemiste kans voor het platform om te groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.