GadgetGear.nl

Review: Sony Google TV NSZ-GS7


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sony Google TV NSZ-GS7 met 4 sterren.

The Good
 • De ultieme Android ervaring voor op TV
 • Perfecte integratie met Google diensten
 • Makkelijk aan te sluiten
 • Goede, multifunctionele afstandsbediening

The Bad
 • WiFi instellen is een probleem
 • Een HDMI kabeltje mag niet meer ontbreken in deze tijd
 • Beperkt aanbod van apps

Sony’s Google TV ligt alweer een paar weken in de winkel. In die tijd heb ik ook met Google TV mogen stoeien. Letterlijk stoeien. Hoe fijn het platform ook is, het kostte even wat moeite om het allemaal goed werkend te krijgen… Unboxing De uitrusting van de NSZ-GS7 omvat naast een handige afstandsbediening ook een […]

Sony’s Google TV ligt alweer een paar weken in de winkel. In die tijd heb ik ook met Google TV mogen stoeien. Letterlijk stoeien. Hoe fijn het platform ook is, het kostte even wat moeite om het allemaal goed werkend te krijgen…

Unboxing

De uitrusting van de NSZ-GS7 omvat naast een handige afstandsbediening ook een IR Blaster en een netstroomkabel. Een HDMI kabel ontbreekt echter aan het pakket. Die zal je zelf in huis moeten halen wanneer je met de NSZ-GS7 aan de slag wilt.

Uiterlijk

De body van de NSZ-GS7 is lekker compact. Hoewel hij van plastic is, is de toplaag met een patroon afgewerkt. Dat geeft de speler een net wat strakker uiterlijk en dat staat mij zeer aan.

Aan de achterkant vinden we eerst een HDMI loop. Met andere woorden, de HDMI aansluiting van je settop box wordt aangesloten op de ingang en de TV op de uitgang. Daarnaast zit een optische uitgang. Deze stuurt het (surround) geluid naar jouw geluidsset. Een aansluiting die ik zelf altijd enorm kan waarderen.

Naast de optische uitgang vinden we de aansluiting van de IR Blaster. Deze zet commando’s van de afstandsbediening (of een gekoppelde Android) om in infrarood zodat je ook jouw TV en andere apparaten daarmee kunt bedienen. Een ander voordeel is dat je alle apparatuur eindelijk in een kastje kunt plaatsen. Niet goed voor de ventilatie, maar wel goed voor het zicht. De afstandsbediening werkt namelijk radiografisch en de Androids communiceren uiteraard via WiFi.

Verder vinden we nog een LAN aansluiting, twee USB poorten om media af te spelen en een netstroomaansluiting.

Installatie

Installatie van de NSZ-GS7 bleek al snel een grotere uitdaging dan verwacht. Hoewel de doos over WiFi beschikt, is het instellen van de WiFi verbinding zeer problematisch. Hoewel ik ons netwerk wel kon vinden, accepteerde deze het wachtwoord niet. Ook verbinden via de WPS functie leidde niet tot resultaten. Ons testnetwerk maakt gebruik van een Netgear WNDR3700. Geen verouderd materiaal dus.

Na dagen puzzelen (iedere dag een paar minuten rotzooien met de NSZ-GS7) heb ik dan toch maar een netwerkkabel naar de TV getrokken. Eenmaal op de kabel aangesloten, functioneerde de NSZ-GS7 perfect. Ik stelde mijn Google account in en kon vanaf dat moment ook op Google Play terecht.

Het koppelen van een account is trouwens handig. Hoewel Google TV niets heeft aan het synchroniseren van contacten (doet hij dus ook niet), is het wel mogelijk om op de PC de Google Play store te bezoeken en van daaruit nieuwe apps op de NSZ-GS7 te installeren.

Afstandsbediening

In eerste instantie zal je de NSZ-GS7 met de bijgeleverde afstandsbediening bedienen. Deze is handig, want hij bevat aan de bovenkant een trackpad met navigatieknoppen en aan de onderkant een volledig qwerty toetsenbord. Afhankelijk van de kant die je omhoog houdt, zal de andere kant worden uitgeschakeld. De kant op ongewild knoppen drukken is dus nihil.

Om de NSZ-GS7 met jouw smartphone of tablet te gebruiken moet je de Media Remote app downloaden. Deze is er zowel voor Android als voor iOS. Voor Android heeft Sony ook een tablet versie van de app. Voor de iPad ontbreekt deze.

Hoewel de app op beide platformen de afstandsbediening probeert na te doen (je krijgt het trackpad op je scherm te zien en eventueel te knoppen), zit de meerwaarde in het bladeren door de mediabestanden. Deze zijn via de app met het grootste gemak naar de Google TV te sturen. Zelf prefereer ik de apps dan ook alleen wanneer ik media naar de NSZ-GS7 wil sturen. In alle andere gevallen pak ik toch de standaard afstandsbediening op.

De NSZ-GS7 en UPC

Ik vertelde al over de HDMI loop die standaard in de NSZ-GS7 aanwezig is. Let wel, dit is een verplichting vanuit Google. Het is dan ook mogelijk om het kastje opdracht te geven om het HDMI signaal van jouw digitale ontvanger door te laten.

Bij UPC blijkt dat problematisch. Zowel de oude Cisco DVR als de nieuwe Horizon mediabox geven zwart beeld. De beveiliging van deze settop boxen kan de ideeën van Google duidelijk niet waarderen. Als UPC lid moet je de NSZ-GS7 dus op een eigen HDMI kanaal zetten. Dit kunnen we Sony trouwens niet kwalijk nemen. Dit is het beleid van UPC dat dit niet toestaat.

DLNA

Met apps als aVia is het mogelijk om volledige DLNA ondersteuning aan de NSZ-GS7 toe te voegen. Via deze app is het mogelijk om de NSZ-GS7 als DLNA renderer in te stellen. Met andere woorden, je selecteert content op jouw PC of tablet en geeft de opdracht om dit op de NSZ-GS7 af te spelen. Ook is het mogelijk om je bestanden van je USB stick of externe HDD via DLNA te delen. De NSZ-GS7 zal zich dan als server gedragen. De app maakt het ook mogelijk om foto’s van Facebook of Picasa te tonen. Via My Sources is het mogelijk om jouw huidige NAS met DLNA ondersteuning aan de bronnenlijst van de NSZ-GS7 toe te voegen. Hij zal de lijst met bestanden cachen zodat deze snel beschikbaar zijn. Hij heeft even nodig om alles de eerste keer te indexeren, maar daarna werkt de app lekker vlot.

Apps

Qua beschikbare apps is het even zoeken. Denk je dat het handig is dat je via de PC apps kunt installeren? Nee, dat valt vies tegen. Navigeren is namelijk een groot probleem. Hoewel Google Play de NSZ-GS7 wel laat zien, kan ik niet filteren op apps die op de NSZ-GS7 werken. Dat is jammer, want hierdoor wordt ik door Google gedwongen om toch de apps direct op de NSZ-GS7 te downloaden.

Daar blijkt dat het extreem moeilijk is om Nederlandstalige apps te vinden. Zowiezo is het aanbod van apps voor Nederlanders karig te noemen. De apps die er zijn, zijn goed. Sterker nog, ik beleef er veel plezier aan. De vrijheid die ik op mijn telefoontje en tablet heb, zie ik echter niet terug op Google TV. Wederom iets dat Sony niet kwalijk genomen kan worden. Die hebben immers geen invloed op het beleid van Google dat Google TV toch nog afscheid van de andere Android platforms.

Conclusie

Sony is de eerste die Google TV naar de Nederlandse markt brengt. Koop je de NSZ-GS7 dan ben je er dus vroeg bij. Van de andere kant loop je dan ook tegen een paar problemen aan waarvan het grootste is dat het lastig is om echt leuke apps te vinden. We zullen later deze week dan ook een leuk overzichtje met de belangrijkste apps plaatsen. Een ander nadeel is het probleem met het aansluiten van de NSZ-GS7 op het WiFi netwerk. Kijk ik verder naar de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden die de NSZ-GS7 te bieden heeft, voldoet deze zeker aan mijn verwachtingen. Kijk ik dan ook nog eens naar de kostprijs, dan denk ik dat je voor weinig geld gewoon een heel leuk Smart TV platform in huis haalt.

1 reactie

 • Op de website staat dat bij het toetsenbord een lampje moet zitten.
  Maar waar?
  Als iemand kan helpen dat heel graag alvast bedankt.

Arjan Olsder

Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.