Dashcams lijken dé hit van dit moment als het om gadgets voor in de auto gaat. Toch zagen we op de IFA de volgende trend al verschijnen in de vorm van de HUD ofwel Heads Up Display. Een techniek waarbij informatie op de autoruit wordt geprojecteerd op een manier die we al kennen uit de straaljagers.

Nu in steeds meer landen moeilijk wordt gedaan over gadgets die het zicht door de autoruit belemmeren (en ja, er zijn nog steeds mensen die hun navigatiesystemen midden op de voorruit plaatsen), komen zowel Pioneer als Garming met een oplossing waarbij we alle belangrijke informatie ontvangen terwijl we vrij zicht op de weg kunnen houden.

De twee doen dit via een Heads Up Display. De kastjes projecteren de belangrijkste informatie, bijvoorbeeld snelheid en routeaanwijzingen) gewoon op de voorruit waardoor je jouw ogen gewoon op de weg kunt houden. Beiden doen dit bovendien op een totaal andere manier.

De Pioneer NavGate head-up display

Pioneer lijkt met een full-color projectie voor de meest indrukwekkende HUD te kiezen. Door bevestiging aan de zonneklep, kiest Pioneer ervoor om de projectie net boven de horizon te plaatsen, daar waar je toch het meest naartoe kijkt. De DLP projector zorgt voor een virtueel 30 inch display op een afstand van drie meter voor de bestuurder.

Door montage op de zonneklep is de HUD gemakkelijk uit de auto mee te nemen om zo diefstal tegen te gaan. Daarnaast bevat deze HUD een afstandsbediening zodat je tijdens het rijden de weergave aan kunt passen.

Een voor- en nadeel van zonneklep montage is dat deze aan de zonneklep zit. Dit is ideaal omdat je niets over je dashboard hebt zwerven, maar het lijkt me lastig wanneer je bij laaghangende zon de zonneklep wenst te gebruiken.

Toch heeft de NavGate head-up display één groot nadeel. Het maakt namelijk gebruik van de smartphone apps CoPilot en iGo Primo. Koppeling met de navigatiesystemen van Pioneer zelf lijkt er niet bij te zijn.

Pioneer spreekt over een aantrekkelijke prijs voor de NavGate head-up display, maar vermeld alleen dat hij vanaf oktober te koop is. Die prijs komen we dus later op terug.

De Garmin HUD

Garmin begint duidelijk met de naamgeving van hun heads up display. Ze noemen het gewoon de HUD. De Garmin HUD hang je niet aan de zonneklep, maar plaats je op het dashboard van jouw auto.

Wanneer je het ingebouwde projectieschild gebruikt, is de projectie net boven de HUD te zien. Ideaal voor wanneer je regelmatig van auto wisselt. Garmin levert echter ook een film die je op de ruit zelf kunt plakken om zo zelf te bepalen waar de projectie te zien is.

Helaas kiest Garmin voor projectie in één kleur, maar de projectie is wel lekker duidelijk en dat is erg belangrijk. De HUD moet gevoed worden via de 12V aansluiting in je dashboard, maar je krijgt er een USB aansluiting voor je smartphone van terug.

Ook de HUD van Garming maakt enkel gebruik van apps en wel de aigen Navigon of StreetPilot app.

Beschikbaarheid

De HUD ligt zo snel mogelijk in de schappen en kost €149.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.