Afgelopen week kondigde Google Android 4.3 aan. Het klinkt als een kleine update ten opzichte van Android 4.2, maar toch kent Android 4.3 een aantal heel belangrijke voordelen. Daarnaast weten we ook al een beetje welke toestellen zo snel mogelijk van Android 4.3 voorzien gaan worden.

Lager energieverbruik

In Android 4.2 begon Google al met de ondersteuning van nieuwe Bluetooth 4.0 SMART technieken die het stroomverbruik van smartphones en tablets moet verminderen wanneer deze bijvoorbeeld met fitness trackers verbonden zijn. In Android 4.3 heeft Google aan het verbruik van de WiFi en GPS chips gewerkt. Het wordt nu gemakkelijker voor apps om de locatiegegevens van het toestel te achterhalen waardoor ze minder vaak deze chips hoeven te raadplegen. Om dit voor elkaar te krijgen zal WiFi altijd aan staan, ook als je hem uit hebt staan. De enige uitzondering zal de inflight modus van het toestel zijn.

OpenGL ES 3.0

Gamers opgelet, Android 4.3 zal namelijk een nieuwe versie van OpenGL SE herbergen. Hierdoor moet het OS grafisch een stuk sneller presteren.

Ook filmkijkers gaan veel van deze update merken. On Demand diensten kunnen hiermee namelijk beveiligde beelden over de HDMI aansluiting streamen. Even een film op Full HD via de Pathé app naar je Full HD scherm sturen mag dus qua geen probleem meer vormen.

AVRCP

Die term ken je misschien nog niet, maar is in de automotive industrie al wel bekend (als het goed is). Deze nieuwe interface maakt het voor Android smartphones mogelijk om informatie over muziek naar de carkit te sturen.

Nieuwe app voor de camera

Hoewel partijen als Samsung vaak al een eigen camera app in Android plaatsen, gaat Google haar eigen camera app nu ook van de nodige smarts voorzien. De nieuwe interface moet het bijvoorbeeld gemakkelijker maken om vanuit één hand te werken. Opties zullen over het scherm rollen om zo sneller geselecteerd te worden.

Nieuwe app voor de telefoon

En dan tot slot een stukje functionaliteit die je zeer waarschijnlijk al hebt. De Android dialer (telefoon app) zal ondersteuning voor T9 krijgen. Je kunt dan op basis van de cijfers de naam van een contact intikken en deze verschijnt dan bovenin het scherm. Sony, Samsung en anderen hebben dit al langer in hun dialers zitten.

Updates voor bestaande toestellen

Natuurlijk roepen een aantal fabrikanten direct dat ze Android 4.3 gaan ondersteunen, maar partijen zoals HTC en Samsung doen nog geen toestelspecifieke uitspraken. Anders is dit voor Sony. Sony geeft aan dat het Android 4.3 zal uitrollen voor de Xperia Z, Xperia ZL, Xperia ZR, Xperia SP en Xperia Z Ultra smartphones. Ook de Xperia Tablet Z krijgt Android 4.3. Wanneer deze updates komen hangt echter van vele factoren af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.