Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

E3: De Playstation 4 gaat €399 kosten

Waar Microsoft €499 voor haar Xbox One gaat vragen, komt Sony met een mooie verrassing voor haar gamers. De nieuwe Playstation 4 gaat namelijk €399 kosten. Daarnaast mag je op de PS4 wel games uitwisselen, ruilen en doorverkopen. Aan online gaming maakt Sony wel een flinke aanpassing.

Sony onthulde vannacht het ontwerp van de nieuwe Playstation 4. Ondanks alle speculatie en zogenaamde lekken, heeft Sony de wereld toch weten te verrassen. Het design bestaat namelijk uit vier blokken die op elkaar liggen. Sony brengt de PS4 voor nu alleen in de kleur Jet Black uit.

Specs

Ook de volledige specs werden gisteren bekendgemaakt. Nouja, alles behalve de snelheid van de CPU, net als bij Microsoft.

De nieuwe Playstation krijgt als typenummer CUH-1000A mee. De CPU is een enkele chip met daarop 8 cores. De GPU komt van AMD en kan 1,84 terraflops aan berekeningen verwerken. Beiden krijgen toegang tot 8GB GDDR5 RAM geheugen.

Voor de opslag van je games en andere data, krijg je van Sony 500GB aan ruimte. De optische drive kan gebruikt worden als 6X Blu-Ray speler of 8X DVD-Drive.

Er zitten twee USB 3.0 poorten, 1 HDMI, 1 UTP en 1 AUX aansluitingen op. Verbinden met de PS4 kan verder via WiFi en BleuTooth 2.1. Opvallend is dat er een relatief oude Bluetooth module in zit gezien Sony Bluetooth 4.0 in haar mobieltjes stopt.

Wanneer je de Playstation 4 koopt, krijg je er meteen een DualShock 4 controller, mono headset, stroomkabel, HDMI-kabel en USB-kabel bij.

Sony-Playstation-4

Sony heeft ook al aangegeven dat het meer randapparatuur voor de Playstation 4 zal ontwikkelen.

Games

Sony heeft meteen al een aantal mooie titels voor de Playstation 4 aan weten te kondigen. Dé topper zou weleens de game Destiny van Bungie/Activision kunnen worden. Deze game komt exclusief naar de PS4.

Verder mogen we ook Diabolo III van Blizzard, Kingdom Hearts III en Final Fantasy XV van Square Enix, Assassin’s Creed IV Black Flag en Watchdogs van UBIsoft, NBA 2K14 van 2K Sports, The Elder Scrolls Online van Bethesda en Mad Max van Warner Bros. verwachten.

Sony’s eigen studio’s zijn ook druk aan het werk om nieuwe games voor de Playstation te ontwikkelen. Uit Amsterdam komt uiteraard een nieuwe Killzone (Shadow Fall). Daarnaast mogen we de games Knack, inFAMOUS, Second Son, DriveClub en The Order 1886 verwachten. Van de 30 games die Sony in ontwikkeling heeft, zijn 12 compleet nieuwe titels. Van de 30 moeten 20 games klaar zijn in het eerste jaar van de PS4.

Het totaal aantal games dat op dit moment voor de Playstation 4 in ontwikkeling is, staat op 110.

Online Gaming

Waar Microsoft kritiek heeft ontvangen omdat de Xbox One veel online moet zijn en het niet toestaat om games uit te lenen aan vrienden danwel door te verkopen, is Sony veel soepeler geworden. Het mag gewoon. Natuurlijk brengt online gaming ook op doorverkochte games veel kosten met zich mee. Om dit terug te verdienen gaat Sony net als Microsoft geld vragen. Playstation Plus zal dan ook een verplichting worden voor online games. Daar staat tegenover dat je met regelmaat gratis games en andere content krijgt.

Beschikbaarheid

De Playstation 4 mogen we rond de feestdagen verwachten voor €399. Een Dualshock 4 controller gaat €59 kosten en een Playstation Camera gaat voor €49 over de toonbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.