Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: … in de Tweede Wereldoorlog (DVD)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm veel originele beelden verzameld
  • Nette vormgeving
  • Goede vertellingen

THE BAD

  • Geen

Het is 4 mei, de dag dat we herdenken. Dat we stil staan bij de helden en heldinnen die hun levens gaven voor onze vrijheid. Onze weekend reviews staan vandaag en morgen dan ook helemaal in het teken van de Tweede Wereldoorlog.

In onze review kijken we naar de DVD-box Gelderland in de Tweede Wereldoorlog. De reden dat ik deze box bekijk is omdat ik een Gelderlander ben en graag kijk naar plaatsen die ik herken. Naast Gelderland zijn er vergelijkbare releases voor Noord-Brabant, Groningen, Drenthe, Friesland en Noord-Holland. De boxen bevatten allemaal 3 DVD’s vol amateurbeelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Het eerste dat opvalt wanneer je deze DVD-box in bezit krijgt is de vormgeving. De voorkant bevat een foto uit de Tweede Wereldoorlog en aan de binnenkant zien we uitvoerig beschreven wat we op de DVD’s kunnen vinden.

De beelden op de DVD’s zijn afkomstig uit verschillende archieven. Het merendeel van het materiaal lijkt afkomstig uit het archief van centrum Beeld en Geluid en het Gelders Archief. Die laatste bron in interessant, want dat laat zien dat de makers van de serie echt even wat verder zijn gegaan om passende beelden te vinden. Knappe vondsten zijn ook de enkele beelden die destijds al in kleur werden vastgelegd.

Ook het sorteren van de filmpjes heeft duidelijk veel tijd gekost. De filmpjes zijn ondergebracht in onderwerpen als ‘oorlogstijd’, ‘propagandafilms’, ‘dagelijks leven’, ‘bevrijding’ etc. Naast de hoofdstad Arnhem en ‘de tweede stad’ Nijmegen, is er ook veel aandacht voor Apeldoorn, Harderwijk en kleinere plaatsen als Rumpt en Velp.

Conclusie

Nu de generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt uitsterft, is het belangrijk dat verhalen en beelden goed vastgelegd worden. De verhalen en beelden die op deze serie verschijnen zijn dan ook een waardevol bezit. Een must-have voor iedereen die meer over het leven in en vlak na de oorlog wil weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.