Giuliano Meraldi beoordeelde namens GadgetGear de ASUS Fonepad met 3.5 sterren.

The Good
  • Hoogwaardige bouwkwaliteit
  • Goede beeldkwaliteit
  • Video- en algemene prestaties
  • Lange batterijduur
  • microSD kaartslot
  • 3G Module
The Bad
  • Bellen is oncomfortabel
  • Slechte grafische prestaties
  • Geluidskwaliteit luidspreker
  • Middelmatige camerakwaliteit


Met de Fonepad probeert ASUS een concurrerend product neer te zetten in de markt van hoogwaardige 7-inch tablets. Op papier lijkt hij over alle ingrediënten te beschikken om dit te bewerkstelligen, maar is dat genoeg? Ow ja… had ik al gezegd dat je er ook mee kunt bellen?

ASUS heeft met de Google Nexus 7 al eerder bewezen dat je voor een dubbeltje op de eerste rang kunt zitten. Met de Fonepad proberen de Taiwanezen dit segment wederom naar een hoger niveau te tillen. Dit doen ze door de volledige functionaliteit van een smartphone te mixen met die van een 7-inch tablet.

Verpakkingsinhoud

De Fonepad wordt geleverd in een klein doosje dat niet veel groter is dan het product zelf. Hij wordt bijgestaan door een minimale hoeveelheid aan accessoires. Je moet het doen met een USB kabel, stroomadapter, handleiding en een garantieboekje. In feite is dat voldoende om mee te beginnen.

Fonepad Accessoires

Design en bouwkwaliteit

Alvorens je de Fonepad in gebruik neemt, maakt hij een solide indruk. ASUS heeft de achterkant voorzien van een metalen afwerking, waardoor het apparaat stevig aanvoelt. Wel is het metaal wat aan de gladde kant en kent daardoor minder grip dan bijvoorbeeld het rubber van de Google Nexus 7. Aan de bovenkant is een 3 megapixel camera aanwezig. Tevens is hier een schuifbaar klepje te vinden: Hierachter bevindt zich het microSIM- en microSD slot (compatibel met maximaal 32GB). Bij het door mij opgestuurde testexemplaar was dit klepje er met beide duimen erg moeilijk af te schuiven. Wellicht dat het handiger was geweest als ASUS deze had voorzien van een inkeping, zodat je hem eraf kunt pulken met je nagels.

Fonepad FrontFonepad Back

De voorkant is voorzien van een zwarte omlijsting met een hoogglans afwerking. Hier vind je een tweede camera met 1.3 megapixels. Doordat de voor- en achterkant naadloos aan elkaar zijn gemonteerd, kent het apparaat geen speling.

Fonepad Side

Met 340 gram en een dikte van 10,4mm is de Fonepad beslist licht en slank te noemen. Aangezien hij maar 7-inch groot is, kun je hem met één hand prima vasthouden.

Interface

Na het doorlopen van de eerste instellingen valt op dat ASUS niet zo heel erg veel heeft veranderd aan de standaard interface van Google’s Android. Wel hebben ze het apparaat aangevuld met hun eigen Apps. Met ASUS Story & Studio kun je bijvoorbeeld een verhalend fotoalbum maken en met BuddyBuzz heb je een aantal populaire Social Media diensten onder de duim. Ook is er SuperNote Lite, dat in feite niets meer is dan een uitgebreid digitaal notitieblok. Uiteraard is een E-book App ook aanwezig.

Fonepad interface

Beeldkwaliteit

ASUS heeft de Fonepad voorzien van een IPS paneel met een resolutie van 1280×800 pixels. Doordat deze ‘tabletphone’ maar 7-inch groot is, kent hij een hoge pixeldichtheid van 216ppi (Pixels Per Inch). Dat is een stuk meer dan de 162ppi van bijvoorbeeld de iPad Mini. Letters zijn daardoor erg gedetailleerd, alsook andere content. Testbeelden laten zien dat het scherm vrij neutraal is in wit- en grijswaarden. Kleuren bevatten de juiste verzadiging en het contrast is van een goed niveau. Door de IPS techniek heeft het scherm niet het laatste woord in zwartweergave, maar daar krijg je een goede inkijkhoek voor terug. Het scherm levert wel wat in op contrast als je hem vanuit een hoek bekijkt, maar het blijft alleszins acceptabel. Mijn testexemplaar was niet vrij van lichtlekkage. Als je de tablet horizontaal houdt (met het ASUS logo aan de rechterkant), dan is er rechtsboven een klein lichtvlekje te zien. Gelukkig viel dit tijdens daglicht niet op en irriteert hij verder niet.

De reactietijd van het scherm is vrij goed. Tijdens het navigeren in menu’s was er weinig ‘motion blur’ te zien. Games en films bevestigen dit: Het paneel kan zeer goed overweg met snel bewegende beelden.

Er is een ‘outdoor’ modus beschikbaar die de helderheid van het scherm flink opvoert, zodat het apparaat ook in zonlicht te gebruiken is. Helaas zijn er zoveel reflecties zichtbaar, dat zelfs deze modus het moeilijk krijgt als er ook maar één zonnestraal het scherm raakt.

Geluidskwaliteit

ASUS heeft het geluid met haar SonicMaster technologie uitgerust, zodat de ingebouwde luidspreker van bovengemiddelde kwaliteit moet zijn: Jammer dat je daar alleen niets van merkt! Met de AudioWizard App kun je een geluidsmodus kiezen gericht op een specifieke taak. De keuzes bestaan uit Muziek, Film, Games, Spraak of Opnemen. Het filter is ook uit te zetten. Na verschillende luistersessies met muziek, games en films ben ik tot de conclusie gekomen dat de Games modus het meest nauwkeurig de bron probeert (!) te benaderen. Inderdaad… Probeert, want de ingebouwde luidspreker laat nog steeds flink te wensen over. Gelukkig maakt het apparaat dat volledig goed met haar weergave via de hoofdtelefoon uitgang. Er is geen hoorbare vervorming of interferentie aanwezig en hij geeft een ‘schoon’ neutraal geluid weer.

Fonepad audio

Algemene prestaties

Gewapend met Android 4.1.2 en een Intel Atom Z2420 processor maakt de ASUS Fonepad een goede indruk als het gaat om de algemene prestaties. Tijdens taken zoals internetten, typen, mailen en muziek luisteren heb ik geen merkwaardige ‘slow-downs’ gehad. Het Touchscreen reageert snel en accuraat op een veegbeweging of het aantikken van een icoon. Deze responsiviteit zorgt ervoor dat typen met het virtuele toetsenbord erg fijn is. De ingebouwde browser is wellicht te beperkt voor sommige webpagina’s, daarom is Google Chrome ook aanwezig. Deze functioneert soms hakkelig tijdens het scrollen. Gelukkig is dit niet een probleem dat gerelateerd is aan het apparaat, want het downloaden van een andere browser lost dit op.

Gameprestaties

Als we kijken naar de gameprestaties, dan valt de Fonepad hard op zijn gat. Een populaire titel zoals Real Racing 3 loopt nog enigszins soepel, maar de uiterste grafische kwaliteit van deze titel wordt bij lange na niet gehaald. Games zoals ShadowGun zijn zelfs compleet onspeelbaar. Ondanks dat het detail dan op ‘Low’ staat, is de framerate alsnog laag en stottert hij constant. De benchmark App 3DMark bevestigd dit: Het apparaat haalt maar 2246 punten in de standaard test. Ter vergelijking: De beste apparaten halen meer dan 10.000 punten. Dat is dus bijna 5x zo veel! Simpele spelletjes en minder zware 3D titels zullen wel zonder problemen draaien. De slechte gaming prestaties zijn te danken aan de hopeloos verouderde PowerVR SGX540 grafische processor.

Fonepad game

Real Racing 3 speelt soepel, maar behaalt niet haar optimale grafische kwaliteit.

Videoprestaties

Ondanks de verouderde grafische processor weet de Fonepad qua videoprestaties wel te overtuigen. De standaard ingebouwde videospeler is waardeloos, dus het is aan te raden om een speler zoals ‘MX Player’ te downloaden. Deze biedt opties zoals hardwarematige videoacceleratie en ondersteund een breed assortiment aan audio- en videocodecs. Het door mij geteste Full HD MKV videobestand bevatte de H.264 codering en een DTS geluidsspoor. Deze werden zonder problemen afgespeeld. Ondanks dat een tablet absoluut niet de ultieme filmervaring biedt, weet het beeldscherm in de weergave van film te overtuigen met haar goede contrast, fijne schaduwdetails, neutrale kleurweergave en snelle reactietijd.

Fonepad video

Met een videospeler zoals ‘MX Player’ weet de Fonepad met haar videoprestaties te overtuigen.

Camerakwaliteit

De ASUS Fonepad bevat twee ingebouwde camera’s. Eentje van 3 megapixels aan de achterkant en eentje van 1.3 megapixels aan de voorkant. De achterste camera is overduidelijk de beste van de twee: Onder klaarlichte dag weet deze een acceptabele fotokwaliteit te leveren voor leuke momentopnamen, al heerst er wel een gebrek aan detail en scherpte. Nachtfoto’s kun je vergeten: Tenzij je het effect van een grindbak over je foto’s op prijs stelt natuurlijk. Onderstaande foto’s laten de achterste camerakwaliteit zien. Je kunt op de afbeeldingen klikken voor een grotere weergave:

Camera Fonepad beekjesCamera Fonepad hekwerk

Dit is een beekje en wat hekwerk…

Camera Fonepad trapjes

Dit zijn trapjes…

Camera Fonepad vanzelfsprekend

…en dit is. Tja, vanzelfsprekend! 🙂

De camera aan de voorkant doet prima zijn werk voor videoconferenties, maar levert alleen een redelijke kwaliteit onder zeer goed belichte omstandigheden.

Batterijduur

Het gebeurd niet vaak dat een fabrikant een lange batterijduur claimt en dat waarmaakt. De ASUS Fonepad behoort tot één van die uitzonderlijke gevallen. Middels een hoge schermhelderheid en het gemixt gebruik van internet, games, muziek en films haalt het apparaat inderdaad een batterijduur dat ligt rondom de geclaimde negen uur. Aangezien de meeste mensen niet zoveel uur op één dag achter een tablet gaan zitten, kun je stellen dat het apparaat met een volledig opgeladen batterij een paar dagen bruikbaar is.

Bellen

Je zult bijna vergeten dat je ook kunt bellen met deze tablet. Telefoneren gaat op precies dezelfde wijze als met elke andere Android smartphone, maar dan met één verschil: Het is natuurlijk allesbehalve comfortabel om met een plank zoals de Fonepad te gaan bellen. Niet alleen dat: De belachelijkheidsfactor stijgt naar ongekende hoogten! Ergens is het wel komisch te noemen, al kan het me niet voorstellen dat iemand er serieus over heeft nagedacht om met een 7-inch tablet tegen zijn of haar gezicht aan te gaan bellen (buitenom ASUS zelf natuurlijk). Een bedrade- of Bluetooth headset kan een uitkomst bieden, maar de Fonepad is te groot om in een doorsnee broekzak te steken. Ach, de mogelijkheid tot het gebruik van 3G is veel interessanter: Dan kun je de belfunctie er als bonus bij optellen…

Fonepad calling

Yep, achter die plank zit iemands hoofd….

Conclusie

Met een prijskaartje van € 249,- is de ASUS Fonepad beslist concurrerend te noemen. Daarvoor krijg je een hoogwaardig metaal afgewerkte 7-inch tablet met een goede beeldkwaliteit, soepele algemene prestaties, een lange batterijduur, een 3G module en de mogelijkheid om het standaard ingebouwde geheugen van 16GB uit te breiden middels een microSD kaart. Daarvoor heeft ASUS wel een concessie moeten maken: Ze hebben een verouderde grafische processor moeten gebruiken, waardoor de prestaties in 3D games flink ondermaats zijn. Voor hetzelfde bedrag heb je een Google Nexus 7 met 32 GB aan opslagcapaciteit. Deze heeft een nVidia Tegra 3 processor, welke betere prestaties biedt in grafisch intensieve games. Je levert daarvoor wel een 3G module en een microSD kaartslot in. Ow ja, en dat je er niet mee kunt bellen… maar zie je jezelf dat nu echt doen met een 7-inch tablet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.