Google stopt met Google Reader, wat nu?

Wereldwijd zijn er vele mensen die gebruik maken van RSS feeds om op de hoogte te blijven van veranderingen aan websites als de onze. Hoewel er vele programma’s voor waren, was Google Reader altijd de dominante cloud-dienst waar je jouw RSS feeds kon stallen. Helaas heeft Google besloten om per 1 juli de Google Reader dienst te beëindigen. Tijd voor een alternatief!

The Old Reader

Afgelopen jaar kreeg Google Reader een flinke facelift. Misschien heeft The Old Reader hier haar naam aan te danken. De reader lijkt sterk op de oude versie van Google Reader, maar het ontbreekt aan veel functies.

Netvibes

Netvibes is één van de betere RSS readers die op het net te vinden is, maar dat is vooral vanwegen alle extra functies die deze reader te bieden heeft. Met name bedrijven maken hier gebruik van. Helaas hangt daar ook een prijskaartje aan. Wil je enkel je feeds checken, dan kan dat prima met een gratis account. Wil je in je feeds zoeken (zoals nu kan in Reader) ben je toch $499 per maand kwijt.

Feedly

Helemaal gratis, maar ook helemaal anders is Feedly. Ben je gewend aan de interface van Reader, is dit echt wel even wennen. Toch heeft Feedly ook een groot voordeel. Feedly heeft namelijk apps voor iOS, Chrome en Android. Deze kunnen nieuws ook grafisch op een prachtige manier vormgeven.

NewsBlur

Ook NewsBlur is een interessant alternatief met apps voor iOS en Android. De interface ziet er netjes uit en met een gratis account kun je zonder moeite 64 sites onderbrengen. Meer sites onderbrengen kost je één dollar per maand en dan krijg je ook nog eens een hoop extra functies. Om de kosten hoef je de upgrade dus niet te laten.

Hoe te migreren naar een nieuwe dienst

Niet alle alternatieven staan het toe om feeds en instellingen uit Google Reader te importeren. Bij die diensten die het wel kunnen, is het handig om dit wel te doen. Dat scheelt namelijk een hoop werk.

Om te migreren ga je naar de speciale Google Takeout website voor Reader. Daar download je een zip bestand met alle informatie die Google je graag meegeeft. Natuurlijk zijn dit je feeds, maar ook data over gedeelde items e.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram