Review: iConnect Home Control Starter Kit

Onlangs schreven we al over het Nederlandse bedrijf eSaver. Een bedrijf die als missie heeft om goedkope systemen op de markt te brengen waarmee je de eerste stappen op het gebied van domotica (huis-automatisering) kunt zetten. Vandaag de review van hun iConnect Home Control Starter Kit.

Unboxing

In de doos vinden we een iConnect gateway met standaard en vaste UTP-kabel. Daarnaast vinden we een adapter voor de gateway, vier sockets en een handleiding van 1 A4.

eSaver Unboxing

Gateway

De Gateway is waar alle magie gebeurd. Deze legt de draadloze verbinding tussen jouw sockets (stopcontacten) en jouw iPhone of iPad.

De Gateway sluit je via de vaste UTP-kabel aan op jouw (WiFi) router. De Gateway zal zichzelf hierna configureren. Echt plug ’n play dus. Toch zie ik twee verbeterpunten voor de gateway.

eSaver Basisstation

Zo zitten er geen gaten in om de gateway aan de muur te kunnen hangen. Dit is jammer, want neerzetten in een meterkast is niet altijd even handig. Lastiger is dat de UTP kabel aan de gateway vast zit. Je kunt hem dus niet vervangen voor een langere, of kortere kabel. Ook wanneer het lipje van de plug een keertje afbreekt, is dat een probleem dat niet gemakkelijk op te lossen is. Wat ons betreft zeker iets om snel op te lossen.

Installatie

Heb je de socket haar plekje gegeven, is het tijd om de iConnect app van de app store te plukken. Zodra de app op jouw iPhone, iPod Touch of iPad staat, is het tijd om de sockets te installeren.

Wanneer je de app start, maakt hij meteen verbinding met de gateway. Hoef je niets aan te doen. De sockets moet je wel even ‘pairen’ met de gateway. Dit doe je via de app. Je geeft aan dat je een nieuwe socket in wilt stellen, en de app vraagt je om de knop op de socket 3 seconden in te drukken. Een paar tellen later staat de socket in de app.

eSaver Socket

Nu kun je de socket niet alleen een naam geven, maar er ook een foto aan hangen. Een foto van de lamp die erop aangesloten is bijvoorbeeld. Dit maakt het systeem niet alleen duidelijk, maar ook bruikbaar voor kinderen die nog niet kunnen lezen of schrijven.

Toch zit ook hier een klein minpuntje voor de gebruiksvriendelijkheid. De app gaat er namelijk vanuit dat je eerst de foto van de lamp hebt gemaakt, voor je deze in gaat stellen. Het is niet mogelijk om met de app een foto van de lamp te maken. Jammer.

Gebruik

Hoewel je de set in eerste instantie misschien ziet als een methode om lampen aan en uit te schakelen, bewijst de set zeer handig te zijn voor het aan- en uitzetten van computerwerkplekken en A/V apparatuur. Dit omdat veel apparaten in de standby modus nog veel stroom verbruiken. Met de sockets schakel je alle verbruikers in één keer uit. Ideaal. Natuurlijk hebben de sockets zelf wel weer een standby verbruik, maar dit is relatief klein.

Wat me bij het dagelijks gebruik ook opvalt, is het enorme bereik van het systeem. Mijn huis telt drie verdiepingen en op iedere verdieping heb ik een WiFi hotspot staan omdat ik anders nauwelijks dekking heb. De eSaver systeem komt moeiteloos door alle woonlagen heen.

Conclusie

De nieuwe eSaver set doet exact wat je ervan mag verwachten. Je kunt apparaten aan en uit schakelen. Daarnaast zien we al de voorbereidingen voor een hele berg andere apparatuur dat aan het platform kan worden toegevoegd. Toch is er één ding dat absoluut ontbreekt en wat eigenlijk een behoorlijke impact heeft op de uiteindelijke score. Er is geen Android app. Hoewel dit wel in de planning staat, willen de mannen en vrouwen achter dit product eerst meer focus op de ontwikkeling van nieuwe hardware leggen. Gezien de toenemende populariteit van Android een keuze die ik zelf enorm betreur. Met maar één iPhone in huis, is het pakket voor mij voorlopig nog even onbruikbaar.

eSaver Packshot

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Het bereik is extreem goed
  • Zeer gemakkelijk te installeren

THE BAD

  • Ethernetkabel is niet te vervangen
  • Voorlopig alleen geschikt voor iOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.