Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Asus VivoTab Smart met 4 sterren.

The Good
  • 16:9 beeldverhouding
  • Goed IPS display
  • Goede accuduur
  • Windows 8
The Bad
  • Plastic behuizing aan de achterkant


Zojuist wist ik nog te schrijven over het enorme succes van de Surface Pro tablet van Microsoft. Een succes dat zeer waarschijnlijk te maken heeft met de slimme cover die bij de tablet zit, en de aanwezigheid van Windows 8 in plaats van Windows 8 RT. Dat verschil is namelijk groot omdat ze beiden voor een andere type processor zijn gemaakt en de vraag of jouw Windows 8 software er dan op werkt, is hiervan afhankelijk. De VivoTab Smart van Asus is net als de Surface Pro een Windows 8 model en is hier in Nederland ook nog eens gewoon te koop.

Unboxing

De doos van de Asus VivoTab Smart bevat weinig verassingen. Een korte handleiding, poetsdoekje (zijn we inmiddels gewend van Asus), een USB kabel en een netstroomadapter zitten erin. Meer heb je niet nodig.

Asus-VivoTab-Smart-Unboxing

Display

Asus heeft voor een 10.1 inch IPS display gekozen in een 16:9 verhouding. Hoewel het diagonaal iets kleiner meet dan dat van de iPad, is het voordeel duidelijk. Films kijken op full screen is een perfecte beleving. De resolutie van 1366×768 pixels zorgt voor mooi scherp beeld.

Asus-VivoTab-Smart-iPad

Design

De rest van het design van de tablet laat zich redelijk raden. Zwarte, glanzende randen en een zwarte, plastic achterkant. Dat Asus voor een plastic achterkant heeft gekozen is een beetje jammer. Het doet de VivoTab wat goedkoop aanvoelen, zeker omdat het plastic licht naar binnen buigt wanneer je de tablet oppakt. Alle knoppen en aansluitingen bevinden zich op de randen van de VivoTab Smart.

Asus-VivoTab-Smart-Rechts

De VivoTab Smart meet 9.7mm dik en weegt 580 gram. Dat is natuurlijk zonder optionele MicroSD kaart. De totale opslagruimte op de VivoTab Smart is (exclusief MicroSD) 64GB.

Asus-VivoTab-Smart-Links

Specs

Onder de motorkap van deze Windows 8 tablet ligt een Intel Atom Z2760 dual-core CPU met een snelheid van 18.Ghz en 2GB aan RAM werkgeheugen. Photoshoppen is er dus niet bij.

Draadloos heb je natuurlijk de mogelijkheid om gebruik te maken van WiFi en Bluetooth. Daarnaast krijg je ook toegang tot NFC. Hierdoor is de tablet met het grootste gemak in te stellen met andere NFC-ondersteunende apparaten zoals mobiele speakers en hoofdtelefoons.

Asus-VivoTab-Smart-Bottom

Om de tablet te laden, maakt Asus gebruik van MicroUSB. Je kunt hem dus ook laden met de adapter van jouw Smartphone, mits deze voldoende stroom kan leveren.

Prestaties

Net als de iPad, is het mogelijk om de VivoTab te kantelen, en het scherm draait dan mee. Dit gaat goed, maar niet zo snel als de iPad. ‘Niet zo snel als de iPad’ is op meerdere vlakken van toepassing. Bijvoorbeeld wanneer je even wilt surfen op internet. Toch wil ik dit niet opnemen als een negatief punt ten opzichte van de VivoTab Smart. De iPad draait op een licht OS met over het algemeen kleine apps. Het is een totaal afgeschermde omgeving met bepaalde restricties. Op Windows 8 draai je de volledige Windows omgeving en stevige programma’s. Dat vraagt nou eenmaal wat meer van de hardware. Het is dus een bewuste keuze die je moet maken.

Asus-VivoTab-Smart-Front

Qua accuduur doet de Asus het niet slecht. Gewoon een beetje surfen gaat 4,5 uur goed. Gebruik je geen WiFi en ben je gewoon een beetje aan het tekstverwerken e.d. dan kun je de 6 uur halen. Natuurlijk is dit allemaal sterk afhankelijk van wat je allemaal op de tablet installeert. Ook hier gaat het weer om prestaties die ten koste gaan van de vrijheid die een Windows 8 tablet je geeft.

Conclusies

Een Windows 8 tablet voor €499, dat klinkt als een flinke uitdaging. Hoewel de plastic achterkant goedkoop aanvoelt, merk je dat je toch flinke prestaties voor je geld krijgt. Je krijgt zelfs toegang tot de mogelijkheden van NFC. Daarmee is de VivoTab Smart ook nog eens futureproof. Natuurlijk mag het scherm een nog hogere resolutie krijgen en mag Asus er meer opslagruimte en een snellere CPU inbouwen. Dan zou het alleen geen tablet meer zijn die binnen deze prijsklasse verkocht kan worden.

Beschikbaarheid

De Asus VivoTab Smart is met een verkoopprijs van €499 momenteel één van de goedkopere Windows 8 tablets.

Asus-VivoTab-Smart-Front

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.