Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

De Hardware van de Playstation 4

Vannacht konden we je al het één en ander over de hardware van de Playstation 4 vertellen. Vandaag duiken we in de details. Wat heeft deze nieuwe console je nu echt te bieden? Let op, deze post is voor de echte tech-junkies.

Zoals ik vannacht al vertelde, is de Playstation 4 opgebouwd op de architectuur van een PC. Je koopt dus een high-spec PC in een Playstation doosje met Sony’s eigen software erop.

In de Playstation zit een nieuwe CPU op basis van een 64-bit X86 architectuur. Deze CPU heeft in totaal 8 cores en loopt daarmee vooruit op de ontwikkelingen in de desktopmarkt. High-spec PC’s van dit moment moeten het over het algemeen met 6 cores doen.

De GPU van de nieuwe PS4 is nog een stuk krachtiger. Deze heeft 18 cores tot haar beschikking waarmee 1.84 terraflops aan data verwerkt kan worden. De GPU is afkomstig van AMD’s Radeon-lijn.

PS4 Hardware

De CPU en GPU krijgen de beschikking over 8GB aan RAM werkgeheugen. Sony kiest ook hier voor het snelste. We hebben het dan ook over DDR5 RAM met een bandbreedte van 176GB per seconde.

De PS4 wordt uitgerust met een harddrive, maar de capaciteit en snelheid zijn nog niet bekend. Wel weten we dat er een 6x Blu-Ray drive aan het systeem wordt toegevoegd. De nieuwe Playstation maakt dus geen gebruik van een nieuw optisch platform.

Om hardware aan te sluiten, zal de PS4 over USB 3.0 beschikken. Hoeveel poorten Sony beschikbaar stelt weten we nog niet. Ik hoop zelf op 4. Voor bekabeld internet zal Sony een gigabit ethernetpoort gebruiken. Opvallend is dat Sony bij de PS4 niet voor Bluetooth 4.0 kiest, maar voor versie 2.1.

Ook qua WiFi moet de PS4 vooral heel snel zijn. Niet alleen wordt het mogelijk om PS4 games naar de PS Vita te streamen, maar ook tablets en smartphones moeten dienst kunnen doen als second-screen apparaten. Met andere woorden, je kunt tijdens een potje Call of Duty je map op de iPad zien.

De release van de PS4 staat voor de feestdagen op de planning, maar of dat ook in Nederland is moeten we nog maar even afwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.