Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Sony komt met de Playstation 4

Vanavond nam Sony ons mee naar New York. Van daaruit streamde Sony haar persevenement waarin de PS4 wereldkundig is gemaakt. Ook vertelde Sony iets over de accessoires en games die we gaan zien.

PS Vita

De Playstation Vita is krachtig, maar de kracht van de handheld is nog lang niet uitgebuit. Later dit jaar komt Sony dan ook met meer verrassingen op het PS Vita platform.

Playstation 4

Zoals de Playstation 2 krachtiger was dan de Xbox en de Playstation 3 krachtiger was dan de Xbox 360, heeft Sony ook nu weer de ambitie om het meest krachtige systeem op de markt te zijn. Dit is de Playstation 4 of PS4.

Technisch

De PS3 was wat exotisch voor wat betreft de Cell processor. Voor de PS4 heeft Sony het gemakkelijker gemaakt voor ontwikkelaars. Technisch lijkt hij dan ook enorm op een PC. Je krijgt een X86 CPU met op hetzelfde bord een sterke GPU. Daarnaast krijgt de PS4 maarliefst 8GB aan DDR5 werkgeheugen. Daarnaast stopt Sony er natuurlijk gewoon een harddrive in voor de opslag van games.

PS4 Hardware

De overstap op PC-achtige hardware is slim. Sony maakt het studio’s gemakkelijker om games voor de PS4 te ontwikkelen wanneer ze al kennis van PC development hebben. Toen de PS3 voor het eerst in de schappen lag, had Sony het namelijk niet al te gemakkelijk om studio’s te vinden die in titels voor de nieuwe Cell processor durfden te investeren.

De PS4 heeft ook nog een secundaire chip. Deze voert achtergrondtaken uit zoals downloads en updates. Dit gebeurd terwijl je speelt en terwijl de PS4 op standby staat. Sony maakt dus een einde aan het wachten op de updates terwijl je gewoon je nieuwe spel wilt spelen.

Remote Play

Remote Play blijft belangrijk en zit dieper in de PS4 geïntegreerd. Hierdoor kun je de PS Vita gebruiken zoals Nintendo de Wii U GamePad inzet. Je kunt de game dus verder spelen op het 5 inch display van de Vita terwijl anderen jouw TV gebruiken om… nouja, om TV te kijken.

Sneller Spelen

Één van de ergernissen bij consoles is het wachten op het starten of het downloaden van games. De PS4 moet dit oplossen. Tijdens een game kun je de console op stand-by zetten terwijl je op een ander moment meteen weer door kunt waar je bent gebleven. Het is nog maar een kwestie van seconden.

Ook zal het mogelijk zijn om games die je op PSn koopt, meteen te spelen terwijl de game nog aan het downloaden is. Zodra het eerste deel van het spel binnen is, kun je van start. De download loopt keurig door op de achtergrond. Ideaal!

Sociaal

De PS4 krijgt een compleet nieuwe interface die lekker duidelijk is (hopelijk krijgen we die ook op de Vita).

PS4 Home

Daarbij wordt het ook belangrijk om te kunnen delen met elkaar. Zo kun je te allen tijde gameplay clips schieten en delen. Daarnaast kun je ook kijken naar streams van de games van je vrienden.

PS4 Streaming

Grafisch Geweld

Sony heeft een aantal voorbeelden gegeven van de kracht die de PS4 in zich heeft. Zo komt Sony met de game Knack. Een game waarbij jouw karakter bestaat uit allemaal losse elementen. Hoe verder je komt, hoe uitgebreider de hoeveelheid elementen.

DualShock 4

De nieuwe controller heeft aan de achterkant verlichting waarmee de speler wordt geïdentificeerd. Daarnaast is hij voorzien van touchbediening aan de voorkant. Ook is de controller voorzien van een kinect-achtige sensor die de controller in de gaten houdt.

DualShock 4

De controller bevat ook een share-knop. Die knop gebruik je om jouw games live te streamen naar je vrienden. Vrienden kunnen jouw controller overnemen en je assisteren om dan langs een moeilijke eindbaas te komen.

Move

Ook de Playstation 4 zal gebruik gaan maken van de Move controller. Van wat ik kan zien gaat het om exact dezelfde hardware die we nu hebben. Alleen is het niet duidelijk of de Playstation Eye camera ook nog een update gaat krijgen.

Backward Compatible

De PS4 is door de nieuwe X86 processor niet compatible met voorgaande Playstation consoles.

PSN 2.0

Playstation Network krijgt een flinke update en lijkt voorlopig nog even los te staan van Sony Entertainment Network. Dat wil zetten, je kunt wel gewoon gebruik maken van Music Unlimited e.d.

De hele shopervaring moet ook een stuk beter worden. PSN moet leren wie jij bent en waar jouw interesses liggen. Daardoor moet het aanbod persoonlijk en relevant worden. Iets dat Google al jaren doet met haar advertenties en de bijbehorende cookies die we overal moeten accepteren ;-).

Nieuwe Games

Uit Amsterdam komt weer een nieuwe, indrukwekkende, Killzone game voor de PS4. Net zoals Killzone op de PS3 moet laten zien wat de console in haar mars heeft, zal Killzone Shadow Fall ook de PS4 op haar knieën proberen te krijgen. De footage die Sony liet zien was in ieder geval indrukwekkend.

Killzone Shadow Fall

Eerder deze week schreven we al over Destiny, de nieuwe game van Bungie en Activision. Deze game zal niet alleen voor de PS3, maar ook voor de PS4 verschijnen.

Ook Blizzard is aanwezig tijdens de presentatie van de PS4. Ze brengen Diablo III naar het nieuwe platform.

Square Enix heeft ook het podium gekregen en komt met opmerkelijk nieuws. Er komt een nieuwe Final Fantasy voor de PS4! Nouja, ze zeggen dat ze een Final Fantasy aankondiging tijdens de E3 gaan doen, maar dat is natuurlijk hetzelfde als zeggen dat ze met een Final Fantasy voor de PS4 komen ;-).

Ook The Witcher komt naar de Playstation 4. Ontwikkelaar CD Projekt heeft dit bekendgemaakt. Het nieuwe deel gaat The Witcher 3: Wild Hunt heten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.