Logo GadgetGear.nl
Picture of Giuliano Meraldi
Giuliano Meraldi

Review: The Unfinished Swan (PS3)

Giuliano Meraldi beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goed vertelt verhaal
  • Originele gameplay elementen
  • Artistieke visuele vormgeving
  • Memorabele soundtrack
  • Hoogwaardig soundesign

THE BAD

  • Kleine dip halverwege de game
  • Soms vreemde Frame rate dalingen

Met toppers zoals Far Cry 3 en Assassin’s Creed III hebben we niets te klagen, maar ondanks de steengoede uitwerking zijn ze conceptueel gezien niet grensverleggend. Met een breed aanbod aan beschikbare games is het moeilijk nog origineel uit de verfpot te komen. Toch lukt het The Unfinished Swan.

Veel gamers zullen vast bekend zijn met de term ‘indie games’. Ook The Unfinished Swan kun je plaatsen onder deze noemer. Dit houdt kortgezegd in, dat een (kleine) groep ontwikkelaars onafhankelijk van een uitgever haar games produceert. Daardoor vervalt de druk die een uitgever kan uitoefenen op haar ontwikkelaars. Doorgaans levert dit conceptueel sterke games op, waarvan Limbo en Journey een subliem voorbeeld zijn.

Minder is meer

Het principe achter The Unfinished Swan is briljant van eenvoud. De zwaan uit het schilderij ‘The Unfinished Swan’ is ontsnapt. Jij speelt een jongetje dat de zwaan in een volledig witte ruimte achterna gaat. Door met zwarte verfballen de omgeving te bekladderen wordt duidelijk waar je naartoe moet lopen. De game speelt hiermee slim in op het nieuwsgierige karakter van de speler. Het gezegde ‘Minder is meer’ valt hier goed op zijn plaats. Geef de speler minder om mee te beginnen om vervolgens meer te kunnen ontdekken.

The Unfinished Swan screen 02

Kunstzinnige vertoning

Met Journey was de discussie over games als kunststuk weer begonnen. Immers hebben bijvoorbeeld films al jaren een kunstvorm onder de noemer ‘arthouse films’. Journey bewees al dat er potentie is voor games als kunstvorm, maar The Unfinished Swan kan daarin de doorbraak zijn. Het bekladderen van de wereld met zwarte verfballen creëert immers het effect van een driedimensionaal schilderij. Aangezien de makers begrijpen dat dit concept niet de gehele game kan vullen, komt het met genoeg andere originele elementen op de proppen. Net als Journey geeft The Unfinished Swan je een onvergetelijke reis en verreikt dat met de nodige puzzels.

Steunpilaar

Dat het artistieke vertoon van The Unfinished Swan indruk maakt moge duidelijk zijn, maar deze heeft geen schijn van kans zonder haar andere steunpilaar: Het geluid. De geweldig gecomponeerde soundtrack draagt haar steentje bij, maar het sounddesign maakt de gehele artistieke vertoning af. Door de (met intentie) simpel vormgegeven wereld, valt de kwaliteit van het sounddesign extra op. The Unfinished Swan bewijst dat sounddesign een nog belangrijker element kan zijn dan de grafische kwaliteiten van een game.

The Unfinished Swan screen 01

Conclusie

Er valt genoeg positiefs te vertellen over The Unfinished Swan, maar dat kun je als speler het beste zelf ervaren. Voor €12,99 haal je The Unfinished Swan via de Playstation Store in huis en dat is een schappelijk bedrag voor een waar kunststuk als deze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.