Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Parrot Zikmu Solo

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Snelle installatie
  • Handige browser player
  • Extreem goed geluid

THE BAD

  • Laadt niet op, in de uit-stand
  • Geen AirPlay via WiFi

Zaterdag konden jullie al de review lezen van de Parrot Zik. Een headset vol goede bedoelingen die uiteindelijk toch niet zo goed wist te scoren. De Zikmu Solo van Parrot laat ook wat steekjes vallen, maar voor iedereen die niet Apple-afhankelijk is, heeft hij erg veel te bieden.

Unboxing

In de doos van de Parrot Zikmu Solo vinden we de Zikmu in een prachtige stoffen hoes. Een hoes die zo mooi op maat is, dat de speaker ook mooi is wanneer de deze erom laat zitten. Om de afstandsbediening zit eenzelfde hoes, maar die kun je er beter af halen ;-).

Parrot Zikmu Solo Unboxing

Verder vinden we nog een dikke handleiding, een netstroomkabel en drie adapters voor verschillende modellen iPhone en iPod Touch.

Installatie

Installatie van de Zikmu Solo verloopt vrij vlot. Ik ging uit van een WiFi installatie via een router met ondersteuning van WPS.

In dat geval hoefde ik enkel aan de onderkant van de speaker de netstroom stekker aan te sluiten. Zou je gebruik maken van bekabeld internet, dan sluit je hier ook nog de ethernetkabel aan. Wil je ook nog een externe geluidsbron koppelen, dan kan dit via de AUX aansluiting aan de onderkant.

Parrot Zikmu Solo Aansluitingen

De volgende stap is verbinden via WPS. Hiervoor houdt ik eerst de WPS knop op mijn WD N900 router ingedrukt tot deze gaat knipperen. Daarna verwijder ik het frontpaneel van de Zikmu Solo waardoor de belangrijke knoppen van dit apparaat zichtbaar worden. Ik druk op de WiFi knop en ongeveer 30 seconden later zijn de twee vrolijk verbonden.

Parrot Zikmu Solo Bediening-Onder

Ik krijg meteen een melding dat ik de app op mijn iPod Touch moet downloaden. Dit doe ik keurig en hierna krijg ik wederom een melding. Ik kan de speaker niet gebruiken tot ik de firmware een update heb gegeven. Helaas kan dit niet via de app en moet dit via de browser. Ik tik op mijn PC het adres http://zikmu-solo.local/ in en klik door naar de settings. Een minuut of twee later is de firmware geïnstalleerd en werkt alles.

Parrot Zikmu Solo Browser Settings

Design

Qua design is de Parrot Zikmu Solo ook een opvallende verschijning. Niet alleen om het formaat, maar ook om de minimalistische vorm. Zo zitten de aansluitingen aan de onderkant en de knoppen die je weinig nodig hebt, die zitten weer achter het speakergril. deze trek je naar voren om bij deze knoppen te komen. Het enige dat jammer is, is de afwerking aan de zijkant. De twee grilletjes vormen geen mooie, gelijke naad.

Parrot Zikmu Solo Rand

30-Pins dock

Ook bij deze high-high-high-end speakerdock ontkomen we er niet aan. Wil je docken, heb je enkel de 30-pins connector. Met je iPhone 5 heb je daar dus niets aan. Gelukkig heb je nog wel bluetooth. De Zikmu solo zal jouw iOS device trouwens alleen laden wanneer deze aan staat. Hij is dus niet te gebruiken ver vervanging van je reguliere lader. Er is ook geen blinde plaat om de 30-pins dock uit het zicht te verwijderen wanneer je deze niet kunt of wilt gebruiken.

Parrot Zikmu Solo Moodshot

Bluetooth en NFC

Verbinden met de speaker kan natuurlijk ook draadloos. Nee, helaas is AirPlay ondersteuning afwezig, maar qua Bluetooth heeft Parrot wel weer haar best gedaan. Parrot heeft de bovenkant voorzien van NFC waardoor iedere moderne Android, Windows Phone of BlackBerry in enkele seconden met de speaker is verbonden. Helaas moet je het wel doen met Bluetooth 2.0 A2DP streaming. Voor de puristen kan dit net iets te magertjes zijn ;-).

Bediening

De belangrijkste knoppen van de Parrot Zikmu Solo zitten rondom de dock aan de bovenkant. De hele bovenkant is voorzien van touch bediening. Helaas is dit wel beperkt tot aan/uit, mute en volume. Wil je meer mogelijkheden, dan gebruik je de afstandsbediening.

Parrot Zikmu Solo Bediening

Afstandsbediening

De afstandsbediening is al net zo strak vormgegeven zal de Zikmu zelf. De bovenkant is geheel touch waardoor je hem niet op de tast kunt bedienen. Gelukkig ziet hij er wel mooi uit 😉

Parrot Zikmu Solo Afstandsbediening

Via de browser

Je krijgt geen afstandsbediening bij de Zikmu Solo. Wanneer je een bluetooth of DLNA apparaat met de speaker hebt verbonden, is dat natuurlijk helemaal niet nodig. Heb je jouw iPhone of iPod op de connector zitten, dan is deze via iedere browser te bedienen. Dit doe je via hetzelfde adres dat ik gebruikte om de firmware update tijdens de installatie toe te passen. De interface is minimalistisch, maar werkt verder prima.

Parrot Zikmu Solo Browser Player

Geluid

Het belangrijkste is natuurlijk de geluidskwaliteit van de Zikmu Solo. Daar mogen we Parrot echt mee complimenteren. Voor een enkele speaker is het geluid fantastisch. Natuurlijk is dit niet heel vreemd. De 6 inch 40 Watt woofer zit aan de onderkant en heeft daardoor echt een gigantische klankkast tot haar beschikking. Voor het overige geluid wordt deze bijgestaan door 2 20 Watt HARP speakers en een 20 Watt BMR middentoner. In totaal hebben we het dan over een 100 Watt RMS output gevoed door een klasse D versterker.

Parrot Zikmu Solo Wit

Conclusie

De Parrot Zikmu Solo mist dan wel ondersteuning voor Apple’s AirPlay, maar verder heeft deze badboy toch echt alles in huis dat je van een moderne speakerdock wensen mag. Door de constructie met een 40 Watt woofer en een enorme klankkast weet Parrot een geluid neer te zetten dat ongeëvenaard is. Dit zie je natuurlijk terug in het prijskaartje.

Beschikbaarheid

De Parrot Zikmu Solo ligt nu in de winkel voor €799.

(De foto’s van de witte Zikmu Solo komen van de fabrikant)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.