Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Parrot Zik hoofdtelefoon

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Stevig gebouwd
  • Zeer goed voor dance/hip-hop
  • Handig gebruik van NFC
  • Redelijk bereik

THE BAD

  • Bleutooth 2.0 A2DP
  • Geen afstandsbediening op snoer
  • Geen microfoon op snoer
  • Ruisonderdrukking alleen via app
  • Oorschelpen zijn krasgevoelig
  • Accuduur alleen via app af te lezen
  • Kaaksensor kan onhandig zijn

Op de voorkant van de doos staat groot ‘Made for Apple’, maar toch bevat deze nieuwe hoofdtelefoon ook NFC. Een techniek waar iedereen behalve Apple volop gebruik van lijkt te maken. De Parrot Zik is dan ook de meest vooruitstrevende hoofdtelefoon die ik in tijden heb opgezet.

Unboxing

Parrot levert de Zik met een 3.55 audiosnoer een een USB kabel om de hoofdtelefoon mee op te laden. Beide kabels hebben een uniek design met de herkenbare oranje kleur van Philippe Starck.

Parrot Zik Unboxing

Design

The Story of ZikDesign blijft een kwestie van love it of hate it. Naar mijn smaak heef Starck mooiere dingen ontworpen, maar ik ken ook mensen om me heen die dit gewoon een prachtige hoofdtelefoon vinden.

Wat mij wel aanspreekt zijn de vele herkenbare designelementen die erin terugkomen. Zo zie je onderaan de oorschelpen de herkenbare + symbolen van Phillipe terug.

De hoofdband en de scharnieren zijn van staal gemaakt en met leer afgewerkt. Een slimme keuze want dit maakt de Zik flexibel en sterk.

Parrot Zik

De buitenkant van de oorschelpen is minder sterk. Deze heeft een rubber-achtige afwerking en het testmodel dat wij ontvingen had al behoorlijk wat krassen opgelopen. Toch jammer bij een dure headset. Gezien de touch bediening op de rechter oorschelp zit, zou ik een steviger materiaal zeer gewaardeerd hebben.

Parrot Zik USB

Bediening

Nu we het toch over het touch oppervlak hebben, dit is dus de bediening van de Zik. Parrot haalt hierbij een vergelijkbaar kunstje uit dat we kennen van de Jabra Halo 2. Door verticaal je vinger te verplaatsen, bepaal je het volume. Door horizontaal over de oorschelp te schuiven, kun je tracks skippen. Geef je een tikje, dan pauzeert de Zik de muziek. Dit doet de hoofdtelefoon keurig met een korte echo. Leuk bedacht.

Parrot Zik Packshot Back

De headset bevat ook nog een kaaksensor. Weer een slim idee. Wanneer deze contact met de huid verliest, stopt de muziek met spelen. Zet je hem op, speelt hij weer verder. Helaas werkt dit alleen goed op een lange nek. Wanneer ik hem afzet, maakt de kaaksensor contact met de zijkant van mijn kin waardoor hij de muziek gewoon weer laat spelen. Voor mij werkt de pauzestand dus niet.

Headset

De kaaksensor wordt ook gebruikt in een interessant samenspel met de microfoons die de ruisonderdrukking regelen. Wanneer de kaaksensor geen beweging detecteert, zal deze de microfoons uitschakelen. Of dit altijd gewenst is, nee. Ik maak ook weleens goedkeurende geluiden zonder mijn mond te openen en die worden nu niet weergegeven.

Parrot Zik Hoofdband

Ook de ruisonderdrukking zelf werkt niet zo goed als ik van Plantronics en Jabra gewend ben. Parrot is van huis uit een bouwer van carkits, waar ruisonderdrukking spectaculair goed is. De dynamiek van een auto blijkt toch anders te zijn van de dynamiek rondom je hoofd.

iOS, BlackBerry, Android en Windows Phone

De Parrot Zik blijkt al snel een allemansvriendje als het gaat om de ondersteunde platforms. Parrot heeft niet voor allemaal een app gemaakt, maar door de ondersteuning van Bluetooth 2.0 met A2DP kun je hem met ieder toestel koppelen en gebruiken. Helaas kan de Parrot Zik niet overweg met het betere Apt-X streaming van hogere bluetooth versies. Hierdoor kan de headset niet de kwaliteit behalen die andere moderne headsets wel aan kunnen. Gewoon omdat het bronmateriaal meer compressie krijgt dan tegenwoordig noodzakelijk is.

Voor zowel iOS als Android heeft Parrot een speciale app ontwikkeld. Deze app is de enige manier om tijdens het luisteren de ruisonderdrukking aan te zetten en om af te lezen hoe vol de accu van de Zik nog zit. Met andere apparaten heb je al deze opties helaas niet.

NFC

Ook vernieuwend in hoofdtelefoonland is de ondersteuning voor NFC (binnenkort ook bij Jabra). Wanneer ik met mijn Xperia V op de rechter oorschelp tik, zet deze automatisch de bluetoothverbinding op. Tenminste, als de Zik aan staat. NFC heeft namelijk geen stroom nodig waardoor hij altijd opdracht tot verbinden aan het toestel zal geven, ook wanneer de Zik niet actief is.

Parrot Zik Oorschelpen

Geluidskwaliteit

Over de gesprekskwaliteit heb ik het onder het kopje ‘headset’ al gehad, maar nu wil ik het even hebben over de geluidskwaliteit. Natuurlijk heb ik hiervoor een andere hoofdtelefoon van hoge kwaliteit naast de Zik gelegd. De Philips Fidelio L1.

Wanneer ik de Parrot Zik draadloos beluister, is er nogal wat verschil te merken. De Parrot geeft veel meer lage tonen, wat hem zeer geschikt maakt voor moderne popmuziek, maar ook ongeschikt maakt voor de puurheid van klassiek. Daarnaast merk ik gewoon de tegenvallende kwaliteit van A2DP. De Philips klinkt gewoon zuiverder. Dit is niet vreemd, want de Philips kan alleen bedraad worden gebruikt.

Parrot Zik Aux

Sluit ik de Parrot Zik bedraad aan, dan heb ik wel loepzuivere muziek. Dit omdat ik geen last heb van compressie. Natuurlijk blijft de Zik ook nu veel lage tonen geven. Dat is gewoon het karakter van de oorschelp en de speaker die erin zit. Het nadeel is wel dat, bedraad, de hoofdtelefoon geen gebruik maakt van alle slimme features die erin zitten, laat staan de mogelijkheid om hem als headset te gebruiken. Dan mis je gewoon een afstandsbediening op het snoer. Jammer!

Accuduur

Bedraad aansluiten is een interessante optie bij de Parrot Zik. Op die manier kun je namelijk gebruik blijven maken van de headset wanneer de accu leeg is. Wanneer de accu leeg is, is helaas zeer onvoorspelbaar. Er is geen mogelijkheid om dit te weten te komen.

Conclusie

Qua technisch inzicht loopt de Parrot Zik voorop, maar helaas laat Parrot toch wat steekjes vallen. Je weet nooit wanneer de accu leeg is en het meest optimale geluid haal je er pas uit wanneer je hem bedraad gebruikt. Alle slimme functies vallen dan echter weg. Je kunt dan zelfs geen gesprekken meer opnemen waardoor de Zik degradeert tot gewoon een goede hoofdtelefoon. Met een batterij-indicator en een simpele afstandsbediening op het snoer had Parrot veel kunnen redden. Daarnaast is het jammer dat de ruisonderdrukking alleen via Android en iOS aan te schakelen is. Mijn advies, wacht even op de Zik 2.0.

2 reacties

  1. Het moet even van mijn hart dat als je als reviewer een product bespreekt, je ook daadwerkelijk alles even geprobeerd zou moeten hebben!!!!!
    Dan had je kunnen weten dat de batterij level indicator in de app. verwerkt is.
    daarnaast is het geluid volledig naar eigen smaak in te stellen via een goed werkende euqualiser en lees ik niets over de instelling om het geluid naar voren te plaatsen (DSP)
    Ook allemaal verwerkt in de app. En die app ga je toch wel gebruiken, want het werkt zowel op mijn iPad als mijn Samsung Tab uitstekend.
    Zet de noisecancelling voor de gein is uit. Dan is het wat sterk aangezette laag ook minder. Op straat is het laag juist weer een compensatie, dus wat mij betreft mag dan de noicecancelling weer aan.
    Allemaal positieve aspecten waardoor ik helemaal weg ben van mijn Zik!

  2. @emanuel, bedankt voor de waardevolle feedback. Ik heb de app inderdaad niet naar voren gehaald in deze review. Dit was een bewuste keuze. Fabrikanten maken vaak apps die de karakteristieken van het geluid aan kunnen passen voor een optimaal resultaat. Apps brengen echter ook functionele beperkingen en beperkingen tot het platform met zich mee. Binnen de Parrot app zijn namelijk ook tal van nadelen te benoemen. Daarnaast willen mensen een high-end hoofdtelefoon vaak ook op een eigen versterker e.d. aansluiten. Dan is het ‘natuurlijke’ geluid van groot belang. Daarnaast zijn er nettere manieren om bijvoorbeeld een batterij-indicatie weer te geven. Zeker onder iOS waar vele andere bluetooth hoofdtelefoons die hiervoor een icoontje op de statusbalk laten zien.

    De app is dus wel getest, maar bewust niet opgenomen als onderdeel van de review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.