Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Philips Fidelio L1 Hoofdtelefoon / Headset met 4.5 sterren.

The Good
 • Kraakhelder geluid
 • Amper vervorming bij opschroeven bas
 • Prachtig klassiek uiterlijk
 • Creatief gebruik bekabeling
 • Uitgebreid accessoirepakket
The Bad
 • Minder geschikt voor dancemuziek


Tijdens de lentepresentatie van Philips mochten we er al even aan snuffelen. De nieuwe L1 uit de Fidelio-lijn van Philips. De nieuwe L1 van het bedrijf moet het neusje van de zalm zijn als het om personal audio gaat. De afgelopen twee weken heb ik hem op mijn hoofd gehad en vandaag lees je of de Fidelio mij weet te plezieren.

Uitrusting

Alleen al aan de verpakking van de Fidelio L1 kunnen we zien dat we hier het beste van het beste van Philips in handen hebben. Wanneer we de doos openen worden we ook nog eens zeer aangenaam verrast.

In de doos van de L1 treffen we naast de Fidelio L1 twee snoeren aan. Één standaard snoer voor gebruik in een PC of andere apparaat. Het tweede snoer bevat alle functies om de Fidelio L1 als iOS headset te gebruiken. Nee, helaas. Geen ondersteuning voor Android. Beide snoeren bevatten ook nog eens een grote Jack adapter. Deze kom je onder anderen tegen in mengpanelen en versterkers. Handig dus dat Philips deze er standaard voor elk snoer bij levert. Ten slotte treffen we in de doos ook nog een grote stoffen zak aan waar we de L1 in op kunnen bergen. Handig en stofvrij. De zal is zelfs zo groot dat we nog een tweede in zou passen.

Ik zou bijna vergeten dat de doos ook nog een handleiding verwacht. Natuurlijk verwacht je een papiertje dat je kort verteld wat je gekocht hebt. Er kan immers niet veel fout gaan bij het gebruik van de hoofdtelefoon. De handleiding voor de L1 van Philips is toch echt wel wat anders. De handleiding gaat uitgebreid in op het design en de kwaliteit van de onderdelen. Aan het einde van de handleiding vinden we zelfs nog een grafiek met de akoestische kenmerken van de L1. Ja, eindelijk een handleiding die aangenaam is om te lezen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de L1 is een mis van moderne materialen en een klassiek uiterlijk. Het meest opvallende aan de hoofdtelefoon is wel de spiraalkabel die de oorschelpen met elkaar verbindt. Hoewel we vaker opvallende kabels hebben gezien, kan ik me geen andere hoofdtelefoon met een spiraalsnoer herinneren.
De oorschelpen zijn van zacht memoryfoam waardoor deze waanzinnig comfortabel aanvoelen. Aan de buitenkant zit een gril met een stoffen filter om omgevingsgeluid te dempen, maar je toch niet helemaal van je omgeving af te sluiten.

De hoofdband is van bruin leer met daarin het Philips logo. Het logo van Philips valt nauwelijks op en de bruine kleur geeft de L1 echt een eigen, luxe karakter. Je merkt gewoon dat je met een high-end product te maken hebt.

Geluid

Voor de Fidelio-lijn is de akoestische kwaliteit van enorm groot belang en daar scoort de L1 inderdaad enorm goed. Tenminste… als je niet al te veel met dance muziek bezig bent. De L1 is echt ontworpen om het originele geluid van een opname zo zuiver mogelijk weer te geven. Bij muziek van artiesten als Anouk, Acda & De Munnik en Joe Cocker klinkt dat werkelijk fenomenaal. Gooi ik er een LMFAO of Lykke Li in, dan moet ik de bas zelf eerst flink omhoog gooien. Nu vervormt de L1 nauwelijks, dus dat is geen probleem. Toch beschouw ik het wel als een ongemak wanneer je veel verschillende stijlen door elkaar wilt luisteren. Met andere woorden, dan wil je zeer waarschijnlijk met een M1 of een The Construct rondlopen in plaats van de L1.

Qua headset valt weinig op de L1 aan te merken. De geluidskwaliteit van de microfoon is net zo goed als in iedere bedrade headset. Wel heb ik het idee dat ik de persoon aan de andere kant van de lijn erg goed kan horen. Dit komt ongetwijfeld door de grote oorschelpen en het dempen van het omgevingslawaai.

Conclusie

De Philips L1 staat voor een kraakhelder geluid. Hij is ontwikkeld voor muziekpuristen. Voor mensen die houden van prachtige (akoestische) muziek. Wanneer je er ook dance op wilt luisteren ontkom je niet aan het gebruik van een equalizer. Dan wil je waarschijnlijk gewoon een andere hoofdtelefoon die gewoon wat meer bas geeft. Met de L1 verdient Philips dus een ruime voldoende.

9 REACTIES

 1. Philips Fidelio
  De Fidelio lijn van Philips, vernoemt naar de enige opera die Beethoven schreef, heeft er twee koptelefoons bij. De producten uit deze consumer lijn in de hogere prijsklasse zijn gekend voor hun design, afwerking en kwaliteit en de Fidelio koptelefoon is hier geen uitzondering op. Ik testte de L1, de half open versie.
  OF
  De nieuwste koptelefoon van Philips heet Fidelio, vernoemt naar de enige opera die Beethoven schreef. De Fidelio behoort tot de Fidelio lijn van Philips. De consumer reeks in de hogere prijsklasse die gekend is voor zijn design, afwerking en kwaliteit. De Fidelio koptelefoon doet de lijn alle eer aan. Ik testte de L1, de half open versie.

  Design
  Na het openen van de stevige kartonnen doos vond ik een fraai afgewerkt stukje technologie. Wat me meteen opviel was dat er geen onnodige of schreeuwerige bedrukkingen op de koptelefoon staan geprint. Enkel op schelpenhouders staat zeer discreet het type en een vermelding die zegt dat het om ‘High Definition’ gaat. De mat alluminium beugel afgewerkt met dik leder aan de bovenkant geven een robuuste en degelijke indruk. Ook de metalen plaatjes waar de met stof beklede kabeltjes naar binnen gaan zijn mooi verwerkt in het geheel. Heel mooi is ook het Philips logo dat bovenaan in het leer werd gestanst. Aan de binnenkant van de beugel staat een schaalverdeling van 0 tot 6 waardoor je snel je juiste pasvorm terug kan instellen. Je kan de schelpen met stapjes van ongeveer 3mm verschuiven. Het was wel even zoeken naar de links/rechts aanduiding maar die staat aan de binnenkant subtiel op het metalen plaatje gedrukt. Een minpuntje vindt ik het plastic dat men gebruikte om de schelpen te bekleden. Uit ervaring weet ik dat dit materiaal op den duur gaat schilferen. In deze prijsklasse had dit stof mogen zijn zoals bij de Beyerdynamic DT880 en zijn broertjes. De meegeleverde iPhone/iPad/iPod kabel met volumeknop en ingebouwd microfoontje zijn echt een pluspunt. Er werd ook een gewone kabel met 3,5mm jack en verloopstuk naar 6.3mm jack meegeleverd. De kabels zijn met stof bekleed wat er voor zorgt dan hij minder makkelijk in de knoop kan gaan.

  Pasvorm
  De koptelefoon sluit zeer goed aan. Je hebt niet het gevoel dat hij ergens ‘lekt’. Om urenlang in de studio te werken kan hij misschien zelfs iets te strak gaan zitten. Voor een half open schelp wordt het geluid van buitenaf en naar buiten toe toch vrij goed afgesloten.
  De schelpen kunnen half weg gedraaid worden maar echt goed blijft hij dan niet meer zitten. Voor sommige dj’s zou dit wel eens een dealbreaker kunnen zijn. Maar goed, het is een ‘consumer’ koptelefoon met een ander publiek voor ogen.

  Sound
  Eerste indruk: Bas! Het geluid is zeer warm en de lage tonen zijn zeer aanwezig maar mooi gedefinieerd. Ik heb er wel voor gekozen om dat tikkeltje hoog op 16K bij te geven om het laag wat aan te vullen. Bij een neutrale setting lijkt de bas het hoog en mid wat weg te duwen, vooral bij metal en rock. Wanneer ik wat laag weghaal op 32Hz en 64Hz heb ik een supersound! Dit is een uiteraard een persoonlijke voorkeur. De beloofde range is over de hele lijn aanwezig en je persoonlijke voorkeur is makkelijk te vinden zonder in extremen te hoeven gaan met je equaliser. Opvallend vind ik dat oudere opnames (jaren 70) bijzonder goed klinken alsook dance en dubstep. Heel veel definitie ook bij klassieke muziek en jazz. Je hoort de kleppen van klarinet en de ruimte waarin het is opgenomen.

  Conclusie
  Een zeer mooi afgewerkte koptelefoon die goed past, met een aangenaam warm en breed geluid. Met €275,- bruto advies prijs kan hij concureren met de Beyerdynamics DT880 en de Senheiser HD25-1. Persoonlijk zou ik hem niet gebruiken voor studiowerk tenzij als referentie. Daar kleurt hij iets te veel voor maar voor recreatief gebruik zeker het beluisteren waard. We vergeten zeker niet de handige bijgeleverde multifunctionele iPhone/iPad/iPod,… kabel.

 2. Voor The Insiders heb ik de kans gekregen om de Philips Fidelio L1 te gaan testen.
  Ik was op zoek naar een hoofdtelefoon om geen last te hebben van het gekwebbel van mijn collega´s als ik geconcentreerd aan het werk wil zijn en ik wil niet dat mijn collega´s afgeleid worden als ik naar muziek wil luisteren. Ik wil daarbij geen last krijgen van een vermoeid gevoel in mijn oren, die je bij in-ears soms wel hebt, na verloop van tijd.
  De hoofdtelefoon moet in mijn tas passen, met alle andere spullen en niet te zwaar zijn, omdat ik die niet op kantoor kan/wil laten liggen.

  De L1 ziet er mooi uit, heeft handige features, zoals een kabel-connector vlak bij de hoofdtelefoon, een volume- en pauzeknop in de kabel. een extra kabel met grote plug, draaibare oorschelpen voor transport en (niet onbelangrijk) een subliem geluid. Het geheel is mooi afgewerkt met Italiaans leer en glanzend metalen onderdelen. De hoofdbeugel zit goed om het hoofd, zonder te klemmen en is makkelijk op maat te maken, zonder dat deze weer uit die positie glijdt. De kussens van memory-foam zitten goed om de oren en sluiten het achtergrondgeluid af zonder vervelend te drukken op het hoofd. De connector op 10 cm onder de schelp moet ervoor zorgen dat er minder trekspanning op de koptelefoon komt en in een van de kabels is een drieknopsbediening aangebracht welke Apple apparatuur ondersteund voor wat betreft volume en pauze.
  Nu al verscheidene keren de hoofdtelefoon de hele dag op gehad en er geen last van gehad. Mijn collega’s hebben niet geklaagd over de muziek, en ik heb geen last gehad van achtergrond geluiden. Wel heb ik in de muziek dingen teruggehoord waarvan ik niet wist dat het erin zat. Het is net of ik mijn eigen muziek opnieuw ervaar, dat is wel heel erg leuk. Het is alsof het geluid zich door mijn hele hoofd afspeelt.

  Ik stam nog uit de tijd dat hoofdtelefoons zo klein mogelijk moeten zijn, dus is dit voor mij een ongewoon groot formaat. Echter in vergelijking met wat er op dit moment verkrijgbaar en polulair is, past deze er prima tussen.

  Voordelen:
  – Prima geluid
  – het draagt gemakkelijk en comfortabel
  – mooi en degelijke afwerking
  – alles is goed doordacht
  – 3 knop-bediening in de kabel

  Nadeel:
  – misschien is leer niet zo handig, voor iemand die op de fiets naar muziek wil luisteren, als het regent.
  – Het zachte reistasje biedt wellicht niet voldoende bescherming, onderweg.

  Conclusie: een mooi apparaat, met hele goede eigenschappen. Voor kenners die, zoals ikzelf, geen last hebben van een specialistisch gehoor, is deze koptelefoon heel goed te gebruiken.

 3. Mijn huidige hoofdtelefoons zijn een AKG530, zeker geen high-end hoofdtelefoon, en een Sennheiser HD25-1. Toen ik voor TheInsiders de mogelijkheid kreeg om de Philips Fidelio L1 te testen was ik dus vooral benieuwd naar de prestaties ten opzichte van mijn huidige modellen. Hier mijn eerste indrukken:

  Constructie/Afwerking:
  Constructie en afwerking heeft Philips goed voor elkaar. Zeer degelijk en luxe materiaal (aluminium en leder), strakke uitstraling en goed nagedacht over plaatsing van connectors en bekabeling. Zeker beter t.o.v. de plastic constructie met leder van de AKG en doet ook niet onder voor de Sennheiser.

  Gebruikscomfort:
  Gebruikscomfort van de L1 is uitmuntend. Lederen oorschelpen zijn zacht en omsluiten goed zonder zweterig te worden. Ook hier wint de L1 het ruimschoots van de AKG, deze legt meer druk op het oor en wordt bij gebruik langer dan een uur toch wat zweterig. Door het gebruik van aluminium blijft de L1 licht en prettig draagbaar, lichter zelfs dan de plastic AKG. Zelfs voor kleine hoofdomvang is de L1 perfect passend in te stellen, iets waar ik met andere hoofdtelefoons nog wel eens tegenaan liep.

  Geluidskwaliteit:
  En dan de geluidskwaliteit, want dit is toch het belangrijkste punt waar ik een hoofdtelefoon op beoordeel. En die valt, helaas, toch wat tegen, zeker gezien de L1 maar 20 euro minder (aanbevolen winkelprijs) kost dan de X1 en ruim 2x zo duur is als de AKG. De L1 presenteert een evenwichtig geluidsbeeld met voor mijn gevoel net te weinig diepte/warmte. Ik mis het gevoel “in de muziek” te zitten wat ik wel direct heb met de X1. De L1 gaat net iets dieper qua bas dan mijn AKG maar zonder overdreven de nadruk hierop te leggen ten koste van detail in het midden/hoog zoals bijvoorbeeld het geval is bij de populaire Beats By Dr.Dre hoofdtelefoons. Dit is overigens gebaseerd op gebruik zonder te sleutelen aan de equaliser instellingen om een zo neutraal mogelijk beeld tussen de hoofdtelefoons te krijgen.

  Over de gehele linie genomen is de geluidskwaliteit van de L1 van vergelijkbaar niveau met de AKG met iets meer detail in het laag en haalt het bij lange na niet bij de Sennheiser. Jammer, want ik had hier, zeker gezien de constructie van de L1 en mijn ervaringen met de X1, meer van verwacht.

  Pro’s:
  Kwaliteit en afwerking van de constructie
  Draagcomfort
  Redelijk detail in laag
  Cons:
  Slechte geluidsisolatie naar buiten toe (maar dat valt te verwachten met een semi-open constructie)
  Beperkte “beleving/ruimtelijkheid” in geluid zeker i.v.m. de X1

  Zou ik deze hoofdtelefoon aanschaffen? Misschien, maar zeker niet bij de huidige prijsstelling (279 euro). In het segment 125-175 euro zou de L1 veel beter geplaatst zijn.

 4. Ultiem goed geluid, thuis én onderweg!

  De Philips Fidelio L1 hoofdtelefoon is sinds kort als testmodel in huis er wordt om ‘gevochten’ door mij en de puberzoons. Het is dan ook een mooie ‘middenmaat’ hoofdtelefoon die een mooi design combineert met een semi-open behuizing zodat deze uitstekend geluid geeft en zowel binnenshuis als ‘on the go’ draagbaar is.

  De kabellengte kan worden aangepast aan de behoefte middels 2, elk 1 meter lange, kabels waarvan 1 is voorzien van een microfoon en controller die ook met Appleproducten te gebruiken is. De meegeleverde adapter maakt dat de L1 niet alleen in elke telefoon of Mp3 speler past maar ook in de audio-apparatuur thuis.
  Hij zit heerlijk comfortabel maar als je een klein hoofd heb moet je niet te ver vooroverbuigen want dan lijkt ‘ie net te weinig klemkracht te hebben. Op hoofden van normaal formaat speelt dit niet. Een ander minpuntje is dat een van de kabelconnectoren niet helemaal lekker sluit maar het is niet wiebelig en doet niets af aan de kwaliteit van de weergave. Dat de bovenband van donkerbruin leer is en de rest in zwart/alu uitgevoerd vind de een hier wat minder maar anderen juist chique.

  En dan waar het om gaat: het geluid: Uitstekende middentonen maar ook de bassen zijn diep en sterk. Het grootste pluspunt t.o.v. mijn eerdere modellen zijn de hoge tonen. Die blijven ook bij een hoog volume superzuiver en maken dat details in de muziek te horen zijn die mij nooit eerder waren opgevallen. En dat terwijl de voorgangers toch ook hoofdtelefoons van kwaliteit waren! Hoewel de ruis van buiten uitstekend wordt weggevangen is de surroundbeleving zeer groot vanwege die semi-open behuizing en ook dat is een groot verschil met andere modellen.

  + semi open behuizing zorgt voor uitstekend geluid in zowel de bassen, de middentonen én de hoge
  + zit heel comfortabel
  + uitstekend geïsoleerd niets van buiten naar binnen of omgekeerd
  + kwaliteitsmateriaal in mooi design
  + 2 x 1 mtr kabel + microfoon en afstandsbediening (Apple-compatible!)
  + meeneemhoes bijgeleverd

  – prijzig (al is ie elke cent waard)
  – bruin banddetail vind niet iedereen mooi
  – kabelconnector lijkt wat kwetsbaar
  – is niet opvouwbaar

  Kortom, voor wie op zoek is naar de ultieme combinatie van een óveral bruikbare hoofdtelefoon en sublieme weergave is de Fidelio L1 absoluut een aanrader!

 5. Al jaren zit ik dag in dag uit op mijn werkvloer met in-ear oortjes, perfect tevreden met het geluid. Tot ik onlangs de Philips Fidelio L1 mocht ervaren, wat een openbaring! Geweldige geluidservaring. Het grote voordeel van deze hoofdtelefoon is dat je het geluid niet luid moet zetten om toch alle facetten van de muziek te beleven. Ook na een kleine maand testen, nog altijd even enthousiast. Al enkele keren terug de oortjes ingestoken en daar ben ik niet meer content mee. Een echte aanrader die Fidelio L1:
  Geluid
  Geluidskwaliteit is uitstekend en loepzuiver, mede dankzij de High Definition neodymium-luidsprekerdrivers. Elke nuance wordt mooi weergegeven en de subtiliteit van de muziek vb jazz komt er perfect mee tot zijn recht. Het geluid komt op een ‘natuurlijke’ manier op je af. Er is geen sprake van een gesloten-doos geluid, zoals bij de oortjes. De bas klinkt minder stevig door dan met de oude oortjes en het lukt niet om die via een Windows applicatie juist ingeregeld te krijgen. Met een Apple applicatie (Ipad) lukt het wel.
  Design en gebruiksgemak
  De vormgeving is zeer elegant, sober en mooi. Gesofisticeerd. Alles is tot de puntjes afstelbaar op je eigen hoofd en erg praktisch in gebruik. De over-ear hoofdschelpen zitten lekker, ook voor langere tijd en blijven goed op het hoofd zitten. De hele hoofdtelefoon is gemaakt van duurzame materialen, maar blijft toch licht genoeg in gewicht om lang op te kunnen houden. De 2 kortere maar koppelbare draadjes zijn handig gezien, lang indien gewenst en als je maar een kort draadje nodig hebt, gaat het niet in de war. De draad knoopt trouwens opvallend weinig. De bediening in de kabel is een plus, ook al is het enkel compatibel met Apple. Philips raadt de Fidelio ook aan voor onderweg, maar naar mijn mening is hij daarvoor wel erg robuust en groot. Het bijgeleverde draagzakje lijkt meer voor de sier dan afdoende als bescherming.
  Interactie met de omgeving
  Ondanks dat het over-ear desing half-open is, is voor de omstaanders de Fidelio L1 een verademing. Er komt geen geluid door de oorschelpen, de isolatie is tip-top. Zelfs van de ergste bas is niets te merken als mijn man bij aan de tafel zit. Ook voor de drager is de geluidsisolatie naar omgevingslawaai meer dan voldoende. Wel had er voor die prijs een geluidrem in mogen zitten.
  Werkt perfect in combinatie met de IPad, maar ook met de HTC smartphone en zelfs met de TV, hoewel de draad wel een beetje kort is om in combinatie met de TV te gebruiken.
  Voordeel: stabiele comfortabele oorschelpen, koppelbare kabeltjes, geluidskwaliteit, geluidloos buiten de schelpen
  Nadeel: geen geluidsrem, vrij prijzig, vrij robuust, bas klinkt minder door en is slecht in te stellen

 6. k heb hem nu 2 weken en ben er super blij mee!

  Echt een super mooi helder geluid , Mijn vorige koptelefoon(Bose) was ook niet slecht maar ik hoor een duidelijk beter verschil.

  Hij zit ook super lekker ,Alleen krijg je snel warme oren.

  Ook het design vind ik erg mooi en aangenaam, ik gebruik hem meestal thuis en luister er veel muziek mee en ook voor een filmpje te kijken op mijn laptop gebruik ik hem!

  Mijn man gebruikt hem ook dagelijks en denkt het er zelfde over als ik. Als je het budget hebt om er een aan te schaffen raad ik deze zeker aan had niet verwacht zo een mooi geluid te horen.

  Positieve punten:
  Perfect geluid
  Draagcomfort
  Design

  Minpunten:
  Snel warme oren
  Niet plooibaar

 7. Een echte aanrader voor op de werkvloer, die Fidelio L1! Zelfs met het volume laag, krijg je alle nuances van de muziek te horen, terwijl je het gebabbel van de collega’s niet hoort, maar nuttig achtergrondlawaai zoals de telefoon net wel.

  Eerste ervaring
  Wanneer je de doos opent lijkt het een beetje een bouwpakket, omdat je de verbindingskabeltjes tussen de hoofdtelefoon en de muziekdrager nog moet aansluiten. Er zitten 2 kabeltjes bij van elk ongeveer 50 cm: één zonder, en één met volumeregelknop. Je hoeft ze niet allebei te gebruiken, waardoor je, in mijn geval, niet met nodeloos opgekrulde kabel op je bureau ligt. Er is zelfs een volumeregelknop voorzien op de kabel, maar het jammere is dat die enkel voorzien is op Apple producten.
  Een paar aanpassingen aan de grootte om de hoofdtelefoon perfect naar mijn hoofd te zetten en dan kon het echte werk beginnen. Aangesloten op mijn laptop, en plaatjes draaien maar. In het begin was het een beetje onwennig om met een grote hoofdtelefoon aan mijn bureau te zitten na in-ear oortjes. En het geluid was ook niet echt wat ik gewoon was, maar daardoor was ik aangenaam verrast. En het wende allebei verrassend snel.
  Algemene indruk
  Bij de in-ears had ik elk uur wel even een pauze nodig omdat ik ze te hard begon te voelen in mijn oren, terwijl ik met de Fidelio uren na elkaar van de muziek kon genieten zonder te merken dat ik een hoofdtelefoon op had. De spanning van de luidsprekers was voldoende om de hoofdtelefoon op zijn plaats te houden, zonder lastig te worden. Alleen de boog tussen de twee luidsprekers bleef wel iets meer merkbaar, maar dat kan ook liggen aan het feit dat er niet al te veel buffer meer zit tussen de hoofdtelefoon en mijn hoofdhuid (para-coupke). De oorschelpen blijven ook comfortabel, zonder jeuk.
  Geluid
  Het geluid van de Fidelio L1 is meer dan aangenaam. Naar mijn gevoel had de bas er iets meer mogen uitkomen, maar dat kan door software op je toestel ongetwijfeld snel opgelost worden. Je kan het volume laag houden, en toch alles ervaren zoals het hoort. Toen er in een nummer een plotse overgang was van geluid van de linker kant naar de rechter kant heb ik me zelfs gebukt, zo realistisch was het geluid. Daar hebben mijn collega’s ook eens goed mee gelachen… Mijn collega’s zijn wel zeer te spreken over de Fidelio L1, want die kunnen niets meer horen van mijn muziek.
  On the go heb ik een paar keer de combinatie met mijn smartphone geprobeerd (makkelijk, want ik kan opnemen met de bediening op de kabel), maar daarvan was ik niet overtuigd. Door zijn gewicht wiebelt de Fidelio redelijk terwijl je stapt en je hoort je stappen ook vibreren.
  [b]
  Accesoires
  Er zijn nog een adapterstekker naar 6,3mm en een opbergetui voorzien, wat bovenop de stevige afwerking zorgt voor een heel degelijk product, waar ik lang van ga kunnen genieten zonder te moeten inboeten aan kwaliteit.
  Conclusie
  Een aanrader voor iedereen, maar zeker op een landschap bureau is ie door zijn goede isolatie erg dankbaar, ook voor de collega’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.