Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kaspersky One

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Overzichtelijke interface
  • Vlotte installatie op de PC
  • Duidelijke uitleg bij alle onderdelen

THE BAD

  • Mobiele installatie erg rommelig
  • Geen centrale database van veilige bankadressen

Kaspersky kennen we natuurlijk al jaren van haar gratis en betaalde anti-virus software. Het nieuwe Kaspersky One is een breder beveiligingspakket. Een pakket dat niet alleen voor PC en Mac te gebruiken is, maar ook voor Android apparaten. Bij aanschaf hoef je enkel aan te geven hoeveel apparaten je wilt beveiligen. Dat bepaalt de prijs.

Installatie (PC)

Voor mijn Windows 7 laptop, geeft het Kaspersky One pakket mij een download van Kaspersky Internet Security

Zodra het pakket is gedownload, dubbelklik ik. Ik krijg de vraag of ik gegevens over het gebruik wil delen en daarna start de installatie. Er wordt dus niet gevraagd wat ik wel of niet wil, en waar de software moet komen te staan.

Bij het eerste starten van de software mag ik mijn code invullen. Daarna krijg ik het Kaspersky dashboard voor mijn neus.

Gebruik (PC)

Het eerste dat ik moet doen is even op update rammen. De software geeft aan dat de databases al lange tijd niet bijgewerkt zijn, maar de software onderneemt zelf niet meteen actie.

Zodra de update is gedaan, is het tijd om de interface te verkennen. Het mag gezegd worden, die is netjes en overzichtelijk. Eigenlijk zijn er vier onderdelen van de software. De eerste is ‘Scan’ en de tweede is ‘Update’. Deze spreken aardig voor zich.

Kaspersky Internet Security 2013 Bankieren

Veilig Bankieren is een hele andere optie. Deze vraagt zowaar om eerste de veilige adressen van je bank in te vullen. Helaas houdt Kaspersky daar zelf dus geen lijst van bij. Natuurlijk is het niet zo heel lastig om dit in te stellen, maar dat zal van persoon tot persoon verschillen. Dit valt onder de categorie weinig inspanning, groot gemak ;-).

Ouderlijk toezicht stelt je in staat om het internetgebruik voor de koters in de gaten te houden. Gewoon om te voorkomen dat ze dingen zien of doen die jij niet wilt. Je eigen stukje internetcensuur ;-).

De onderdelen ‘Programma-activiteit’ en ‘Netwerkmonitor’ laten zien hoeveel capaciteit programma’s van de computer eisen en wat jouw computer op het netwerk doet. Het zijn vooral overzichten waar je pas actie moet ondernemen als Kaspersky dreigingen aangeeft.

Kaspersky Internet Security 2013 Activiteit

In ‘Quarantine’ vindt je bestanden die besmet zijn terwijl ‘Tools’ je een setje hulpmiddelen geeft om jouw computer veiliger te maken. Zo kun je een rescue disk maken, het register van Windows op problemen laten controleren en gebruikssporen op de computer (denk aan opgeslagen wachtwoorden e.d.) wissen. Tenslotte kun je de instellingen van Internet Explorer nog controleren, maar daar heb je weinig aan wanneer je een andere browser gebruikt. Net iets meer dan de helft van de internetgebruikers maakt gebruik van IE.

Kaspersky Internet Security 2013 Tools

Installatie (Android)

Voor mijn smartphone adviseert Kaspersky One het Mobile Security pakket. Op de selectiepagina zie ik dat alleen Android smartphones en tablets geselecteerd kunnen worden voor het Mobile Security pakket. Klik ik daarop, dan moet ik mijn smartphone opzoeken in het overzicht. Dit overzicht is eerst op OS gesorteerd. Ik kan kiezen uit Android, BlackBerry, Symbian en (ja echt) Windows Mobile… Is het al vreemd om de Android versie voor andere systemen te kunnen downloaden, is het opmerkelijk om te zien dat Symbian en Windows Mobile nog interessant zijn voor Kaspersky.

Update – Kaspersky heeft aangegeven dat dit jaar de ondersteuning voor non-Android devices zal stoppen. Hierdoor moet het allemaal wat overzichtelijker worden.

Goed, ik zoek mijn Xperia V op in het overzicht. Natuurlijk klik ik dan op Sony Ericsson, want Sony Mobile bestaat nog niet bij Kaspersky. Net als de Xperia V trouwens, of vrijwel ieder andere toestel uit de laatste 24 maanden… Ik kies dus maar gewoon ‘een’ Android en geloof het wel. Ik krijg nu de optie om de .apk te downloaden of met mijn smartphone de QR-code te gebruiken. Dat laatste is natuurlijk het makkelijkste, dus dat doe ik.

Ai, ik krijg een foutmelding. Kaspersky biedt de app niet aan via de Android Market. Ik moet eerst mijn smartphone instellen dat het toestel installaties van apps buiten de market om moet vertrouwen. Een opvallende keuze voor een bedrijf dat zich met digitale beveiliging bezighoudt.

De app vraagt wat meer stappen voor de installatie dan de PC versie van de software. Zo moet ik eerst akkoord gaan dat de app OVERAL toegang toe heeft. Dat is logisch, want het biedt onder anderen diefstalbeveiliging en dan wil je gewoon dat jouw smartphone volledig wordt gewist.

Daarna moet je een pincode opgeven om op een later moment bij de instellingen van de app te kunnen komen en een gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken om de smartphone op afstand te kunnen bedienen.

Gebruik (Android)

Meteen na het afronden van de installatie start de app. Ook hier moet ik eerst weer bezig om de database met virusdefinities te vernieuwen. Ik zet hem na het updaten meteen aan het scannen en dat verloopt lekker vlot. Na een kwartiertje is hij klaar. Hij scant ongeveer 1GB per minuut. Daarna krijg je een berg opties om wouw tegen te zeggen.

Wordt jouw smartphone gestolen, dan kan de app het telefoonnummer van de SIM aan je doorgeven. Ook het maken en versturen van foto’s van de potentiële dief is geen probleem, laat staan het blokkeren, doorgeven van de GPS positie etc etc. Hier komen we niets te kort.

Prijsstelling

Vroeger kocht je een anti-viruspakket voor de gezinscomputer en later kwam daar de laptop bij. Tegenwoordig lopen man en vrouw met een laptop en een smartphone en ook de kinderen lopen met smartphones en tablets door huis. Een gezin van 4 heeft dus al snel 8 licenties nodig (€149,95 voor tien licenties) en dat maakt Kaspersky One stevig aan de prijs. Helaas is Kaspersky niet de enige die in haar prijsbeleid geen rekening houdt met het moderne gezin. We geven hier dus geen punten aftrek voor.

Conclusie

Kaspersky laat zich met het grootste gemakt op de PC installeren, maar voor de mobiele versie moet je heel wat meer stappen ondernemen. Kaspersky is niet van het bijhouden van lijstjes. Dat merk je aan de sterk verouderde smartphonelijsten op de website en het ontbreken van een standaardlijst van veilige sites voor internetbankieren.
In de kern is Kaspersky goed bezig, maar qua gebruiksvriendelijkheid zijn er best wat problemen die opgelost mogen worden om de software voor gebruikers van alle niveaus toegankelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.