Kaspersky: Smart Home apparaten vormen risico voor het wifi netwerk thuis

Het smart home komt eraan. Sterker nog, bouwbedrijven als Heijmans zijn al bezig met de eerste pilot woningen waar het Smart Home standaard aanwezig is. Toch plaatst beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab de nodige vraagtekens bij de veiligheid van al de huidige Smart Home of IoT oplossingen.

Kaspersky Lab heeft namelijk een zeer beperkte test uitgevoerd op een aantal IoT apparaten die al redelijk standaard zijn. Denk aan een babyfoon op basis van WiFi, maar ook een beveiligingssysteem.

Zo bleek dat de mensen van Kaspersky, eenmaal op het betreffende WiFi netwerk, snel toegang kregen tot de beelden van de babyfoon en ook de audiofunctie zelf konden activeren. Oké, wanneer je al toegang tot het netwerk van iemand hebt kun je ook zonder al teveel moeite toegang krijgen tot een Sonos netwerk, printers en andere apparaten. Nobrainer? Zeker!

Maar hoe komt de hacker op het netwerk? In dit voorbeeld door de koffiemachine die het WiFi wachtwoord ontversleuteld verspreidt. Of de USB video dongle die openbaar toegankelijk is en gebruikt kan worden om de eigenaar kan vragen de router naar het standaard wachtwoord te resetten.

Tenslotte haalt Kaspersky de bekende magneetcontacten op deuren en ramen er onderuit. Deze zijn met sterke magneten te misleiden, maar dat is natuurlijk al lang geen geheim meer. Dit zien we terug bij bedrijven als Myfox die de deurbeveiliging opbouwen op basis van een magnetisch kompas. Wanneer je dan met een magneet de sensor probeert te misleiden, verandert de richting van het magnetisch veld en heeft het alarmsysteem dit meteen door.

Infographic-Kaspersky-IoT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.