Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: iRobot Roomba 770 Stofzuigrobot

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Toch een afstandsbediening
  • Goede navigatie in huis
  • Prima zuigprestaties
  • Handig in te stellen

THE BAD

  • Het glanzende plastic ziet er al snel stoffig uit

Even voor kerst ontvingen we hier op de redactie de iRobot Roomba 770 Stofzuigerrobot. De 700-serie is de wat luxere serie met robots. Het grote verschil met het topmodel, de 790 is dat er minder extra filters in de doos zitten, er geen Virtual Wall Lighthouses bij worden geleverd en dat er geen afstandsbediening bij zit.

Unboxing

In de doos vinden natuurlijk de iRobot en een handleiding. Daarnaast vinden we twee extra filters, een Virtual Wall (zonder Lighthouse), een netstroom kabeltje, netstroom lader voor het basisstation, het basisstation, tools om de borstels schoon te maken, de twee extra filters en… jawel hoor. Toch een afstandsbediening!

iRobot Roomba 770 Unboxed

Zuigen

De iRobot Roomba 770 werkt op basis dan sensoren. Stootsensoren en infraroodsensoren tasten de omgeving af en brengen deze in kaart. Afhankelijk van de omgeving zal de Roomba zelf een route uitstippelen. De Roomba beschikt ook over een hulpmiddel waarmee de robot zichzelf over hoge drempels heen kan tillen. Denk daarbij aan de drempel van een badkamer die vaak net even iets hoger ligt.

Door dit gebruik van sensoren, heeft de Roomba geen belang bij licht. Je kunt hem dus ook in het donker laten werken. Dat is ideaal voor het schoonmaakwerk onder je bed of onder de bank.

iRobot Roomba 770 Onderkant

Kleedjes en matjes blijkt de Roomba 770 weinig moeite mee te hebben, behalve als we hem kleedjes met slierten e.d. voeren. Daar hebben andere machines ook moeite mee, dus dat levert geen minpunten op.

Hoewel iRobot claimt dat de robot elk plekje driemaal per keer bezoekt, moet je dit wel als een gemiddelde zien. Zet je hem met regelmaat aan, dan komt hij vrijwel overal langs. Voor een indruk hoe de 770 zicht voortbegweegt, kun je het onderstaande filmpje van de 581 bekijken.

Timen

Één van de grote voordelen van de Roomba 770 is de ingebouwde timer. Via de knoppen op het apparaat is het mogelijk om een schoonmaakritme in te stellen. Op de tijden van de dagen dat jij dit instelt, zal de Roomba ontwaken en zelfstandig haar ronde doen. Ideaal voor wanneer je op je werk bent.

Toch moet je wel één voorzorgsmaatregel nemen bij deze Roomba. Hij is namelijk sterk genoeg om zijn basisstation aan de kant te vegen. Een stukje Ductape doet dan wonderen om het basisstation op haar plaats te houden. Doe je dit niet, dan zal je de iRobot stroomloos naast het station vinden.

iRobot Roomba 770 Bovenkant

Afstandsbediening

Ja, hij zit er toch bij. Niet heel uitgebreid, maar we krijgen toch een afstandsbediening bij de Rooba 770. Met de zwarte D-Pad kunnen we hem laten rijden en bijsturen. Met de spot knop kunnen we aangeven dat hij een bepaald gebied (ongeveer een meter) extra goed moet reinigen. Daarnaast kunnen we met de clean de gewone schoonmaakbeurt starten en via de knop eronder andere opties selecteren.

Schoonmaken

Ook deze robot kan niet helemaal zelfstandig functioneren. De iRobot Roomba 770 beschikt over een intern stofreservoir. Als je de robot dagelijks haar rondje laat doen, moet je deze in de praktijk eens per week even legen.

iRobot Roomba 770 Voorkant

Ook de borstels moeten zo nu en dan schoongemaakt worden. Zo’n robot zuigt namelijk de nodige haren op en die willen weleens vast komen te zitten. Met de bijgeleverde tools gaat dat prima. In de praktijk maak ik hem eens per maand helemaal schoon.

Conclusie

Qua design is het echte eenheidsworst, maar met de Roomba 770 levert iRobot wederom een stofzuigrobot af om zeer tevreden over te zijn. Hij zuigt goed en de timer stelt me in staat om de boel goed bij te houden. Zeker wanneer we weer in het hooikoortsseizoen komen, is het fijn om te weten dat deze machine zoveelmogelijk rotzooi weg zal zuigen.

Tip: Lees ook onze FAQ over stofzuigrobots.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.