BlackBerry heeft vandaag gedaan wat het jaren geleden al had moeten doen. Op het moment dat het aandeel Apple zakt, presenteert BlackBerry-maker RIM de meest spannende smartphones die het bedrijf ooit heeft gemaakt. Heeft BlackBerry zichzelf opnieuw uitgevonden?

BlackBerry 10 OS

BlackBerry heeft haar nieuwe OS op veel punten sterk verbeterd. Om het verhaal behapbaar te houden, houden we het voor nu even bij de highlights.

Alle gesprekken, voice of text, zijn onderdeel van de nieuwe BlackBerry Hub. Deze hub is ten alle tijden toegankelijk waardoor je nooit meer een gesprek, e-mail of BBM bericht mist. In hoeverre sociale netwerken en andere messenger apps geïntegreerd zijn is nog niet duidelijk.

BBM zelf is ook van een flinke update voorzien. Onlangs schreef ik al een korte review van de nieuwe BBM Voice functies. Daar zit nu video bij in en… het is mogelijk om je scherm te delen.

Sociale netwerken zijn wel duidelijk aanwezig in de nieuwe BlackBerry Flow. Denk daarbij aan de features die we vooral van Windows Phone en Android kennen zoals het aantikken van personen om de laatste statusupdates te checken of het snel delen van foto’s. De apps van Facebook, Twitter, LinkedIn en FourSquare zijn standaard geïnstalleerd op de smartphones.

BlackBerry Balance helpt je om werk en privé gescheiden te houden (BlackBerry blijft een zakelijk merk). Blackberry 10 zorgt ervoor dat beide datastromen en apps gescheiden van elkaar blijven om zo zakelijke data te beschermen. Voor nog extremere beveiliging biedt RIM de BlackBerry SafeGuard functies aan.

BlackBerry Reminder is nog een handige, zakelijke, tool. Het is een uitgebreide todo takenmanager waar je ook losse memo’s en bestanden in kwijt kunt. Synchroniseren kan zowel met Microsoft Outlook als met EverNote.

Time Shift stelt je in staat om meerdere foto’s samen te stellen. Zo weet je zeker dat iedereen op de foto lacht. Daarnaast krijg je ook de Story Maker app bij BlackBerry 10. Hiermee zijn foto’s, video’s en muziek samen te voegen tot een album.

BlackBerry Z10

De BlackBerry Z10 beschikt over een 4.2 inch touchscreen van 768×1280 pixels. Dat is 355 pixels per inch waarmee het display een stukje scherper is dan dat van de iPhone 5. Standaard levert RIM de Z10 met 16GB interne opslag en een MicroSD slot.

BlackBerry Z10 Plat

Onder de motorkap ligt een snelle 1.5GHz CPU met maarliefst 2GB aan RAM werkgeheugen. Graphics komen van de Adreno 225 GPU die RIM in de BlackBerry heeft gestopt.

BlackBerry Z10 Staand

Ook qua camera doet de Z10 het niet slecht. Hij krijgt een 8 megapixel sensor mee met LED Flash. Deze camera kan video’s op 1080p opnemen. De camera aan de voorzijde van het toestel kan video’s in 720p opnemen.

BlackBerry Q10

Wanneer we het over sexy hebben, dan hebben we het duidelijk over de Z10. De Q10 is namelijk het model dat we van BlackBerry kennen. Een kleiner touchdisplay en een qwerty keyboard eronder. Het display meet 3.1 inch en heeft een resolutie van 720×720. Wie snel rekent, meet 328 pixels per inch en dat is ook nog steeds scherper dan de iPhone 5… maar wel heel veel kleiner…

BlackBerry Q10

Ook deze smartphone heeft van RIM een 1.5GHz CPU met een dikke 2GB RAM werkgeheugen meegekregen. Omdat het scherm kleiner is, zouden de prestaties een stuk beter moeten zijn dan bij de Z10. Voor de graphics heeft de Q10 een PowerVR SGX544 aan boord.

Andere Apps

BlackBerry World heeft ook een update gekregen met ondersteuning voor deze twee nieuwe Smartphones met BlackBerry OS 10. Een aantal grote ontwikkelaars presenteerden dan ook hun BB10 games. Zo liep Rovio de nieuwe Angry Birds Star Wars zien en komt Disney met Where’s My Water?

Qua apps maakt het BlackBerry 10 OS ook een prima start. Microsoft presenteerde Skype en Cisco komt met WebEX voor de BlackBerry.

Presentatie

RIM presenteerde de nieuwe smartphones tijdens BlackBerry evenementen die gelijktijdig in New York, Toronto, Londen, Parijs, Dubai en Johannesburg plaatsvonden.

Beschikbaarheid

De BlackBerry Z10 en Q10 worden zowel in het wit als in het zwart verkocht. Wanneer ze precies op de markt verschijnen is nog onduidelijk, maar RIM verwacht de eerste gebruikers in April te verwelkomen. Prijzen in Euro’s zijn ook nog niet genoemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.