Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

2013: Welkom in de Action Cam Jungle

Welke action cam kiezen in Nederland?

Minder dan 5 jaar geleden stonden twee bedrijven aan de geboorte van de aktie camera voor een meeneemprijs. De Vholdr van de firma Contour en de Hero van GoPro. Natuurlijk waren er ook andere camera’s, maar die telden destijds al niet mee vanwege de te magere beeld kwaliteit of een exotische bestandformaat. Beide firma’s hebben producten met een kenmerkende vormgeving die veel gekopieerd is. De Contour producten zijn gebaseerd op een lens op een buisje. De GoPro Hero camera’s lijken op een dik luciferdoosje. Beide ontwerpconcepten hebben voor- en nadelen. De ranke vorm van de Contour draagt prettig op een helm en kan grote tegenwind weerstaan. De kubusvorm van de GoPro oogt een beetje lomp op een helm, maar heeft wel de voordelen van een klein displaytje voor instellingen. Inmiddels is de GoPro Hero de meest verkochte camera. Beide firma’s en kwamen uit het niets. Doorontwikkelen en groeien was de strategie. Er was geen geld om de vormgeving goed te beschermen. Het gevolg is de hausse aan copycats die op de markt komen. In 2013 zal het gevecht om het 150 Euro; 250 Euro en 400 Euro prijspunt losbarsten. Natuurlijk kan je zo’n product online bestellen uit een ander continent of zelfs van een totaal onbekend merk. Je weet dan niet wat je koopt noch wat de service is. In Nederland zijn er inmiddels diverse camera’s met een professionele importeur. Welke camera’s zijn het overwegen waard?

Scroll naar: GoPro Hero 3 – Ion Air Pro – Sony Action Cam HDR-AS15 – Liquid image Ego – Isaw A2 – Conclusie

GoPro-hero3GoPro Hero3: de standaard
De Hero2 camera’s hebben de absolute doorbraak van GoPro betekend. De beeldkwaliteit was dusdanig hoog dat zelfs tv programma’s de Hero2 gingen inzetten voor beelden waar anders een professionele camera niet voor geschikt is. In 2012 introduceerde GoPro na veel uitstelmomenten een wifi module met IOS en Android app. GoPro was niet de eerste met een draadloze verbinding om de camera te bedienen en live beeld te zien om de plaatsing te controleren. De kwaliteit van de concurrenten was echter onbetrouwbaar en GoPro wilde een dergelijke introductie niet riskeren. Het wachten was de moeite waard. Het unieke aan de Hero2 camera is de mogelijkheid om modules achterop de body te klikken. Dit kan een extra batterij zijn, maar ook een LCD scherm of wifi module. De ontwerpers hebben werkelijk bij het concept jaren vooruitgedacht. Hierdoor stapt de koper al het ware in een geheel actie camera eco-systeem. De mountjes en modules, alles is uitwisselbaar. Dus ook met de nieuwe Hero3. Deze camera houdt vast aan het kubus ontwerp, maar is een stuk dunner en lichter. De Hero3 komt in drie variaties; de white, silver en black. Op het eerste gezicht moet je goed zoeken naar de verschillen tussen deze camera’s. De modellen verschillen uiterlijk alleen door een type opdruk in het wit, zilver of zwart. Zilver en wit zijn lastig te onderscheiden. Echter gemonteerd onderscheidt de Hero3 zich duidelijk van zijn voorganger de Hero2 door de zwarte zij- en achterkant. Langsrazende snowboarders met een Hero3 zijn direct aan de zwarte zij- en achterzijde van de camera te herkennen.

GoProHero3SilverEdition-boxDe Hero3 Black is het neusje van de zalm wat nu te koop is als actie camera. De camera is geschikt voor 4K filmen (toekomstige HD standaard), heeft een extra lichtgevoelige sensor en zou een pre-recording optie als extra feature hebben. Hiermee loopt de camera als het ware altijd en heb je altijd een aantal seconden gefilmd voordat je de opname knop indrukte. De Silver en White zijn ook puike camera. Mooi beeld, goed geluid, ingebouwd wifi en compleet in doos. Echter die compleetheid lijkt wat minder te worden. Er zitten nu nog twee mountjes standaard in de doos. Gelukkig zijn de accessoires goed verkrijgbaar. De batterij is ook verbeterd. Eerst was het een gepiel om de batterij uit een Hero camera te peuteren. Nu zit er een lipje aan. Het deurtje is nu ook nog wat degelijker. Zo is verwisselen van batterijen nog gemakkelijker geworden. Helaas is dat ook vaak nodig. De camera vreet stroom. De keuze tussen een Black, Silver of White is makkelijk. Wat is je budget en ambitie? Wellicht heb je meer aan twee White versies met wat extra accessoires dan één Black Edition. Het op afstand bedienen met de remote is handig, maar met een smartphone en de GoPro app kan dit ook. De losse remote is echter meer geschikt voor stress situaties. Een belangrijk nadeel is de behuizing van de GoPro Hero3. Een losse Hero3 is niet waterdicht en moet in een behuizing. Deze is prima, maar sluit ook het geluid af. Er is een speciale achterkant van de behuizing waardoor geluid naar binnen komt, maar ook regen en sneeuw. Het is dus telkens een beetje puzzelen welke setup het meest geschikt is. Een ander nadeel van de behuizing is dat er condens in het huis kan optreden bij sterke temperatuurwisselingen. Bijvoorbeeld van de piste zo de bar in stappen. GoPro heeft absorptie stukjes om in het huis te doen en de condens absorberen. De Silver editie is eigenlijk voor velen de beste keuze. Het is bijna de beste camera maar het beeld is ook nog op een kaartje makkelijk op te slaan en op de computer te bewerken. Vergis je niet in de data stroom van een 4K beeld. Dit stelt hoge eisen aan de opslag capaciteit en snelheid van de geheugenkaart en computer. Voor velen is dit zelfs af te raden.

ion-air-pro-wifiDe Ion Air Pro: simpel, solide en compleet
De Ion camera’s zijn geïnspireerd op de Contour. Het is een buisvormig ontwerp met een grote lens. Het eerste wat bij het openen van de doos opvalt is de enorme hoeveelheid aan mount mogelijkheden die meegeleverd worden. Inclusief mini tripod en borst bevestiging. In de doos zit een bevestiging oplossing voor vrijwel elke situatie. Op de helm, stuur of surfplank, het kan allemaal. De Ion Air Pro is opvallend robuust. Waar andere actie camera’s een extra behuizing nodig hebben is de Air Pro standaard bomproef en waterdicht. Dit maakt het direct een zorgeloze camera. Als bonus heeft de behuizing standaard een schroefdraad aan de onderkant waarmee de camera op elk statief of statief adapter te bevestigen is. Het gebruik is ook nog eens voorbeeldig. Met één beweging van de schuifschakelaar staat de camera te filmen. De camera vibreert als bevestiging dat hij is ingeschakeld. Geen piepjes dus zoals bij de Hero camera’s. Dit geeft direct meer mogelijkheden voor onopvallend filmen. Tijdens het filmen is het mogelijk om met de speciale foto knop ook foto’s te maken. Omdat de behuizing al waterdicht is heb je altijd geluid en nooit condens op de lens. In de praktijk dus een ideale combinatie.

ion-air-pro-wifi-boxDe ontwerpers hebben goed gekeken naar wat er al op de markt is en beter gemaakt wat beter kan. Zo is wifi of extra batterij makkelijk toe te voegen door een andere dop – of PODZ zoals Ion dit noemt- op de achterzijde te schuiven. De wifi bediening is werkelijk ook een voorbeeld van hoe het kan. Met één knop staat de wifi aan of uit en een blauw lampje geeft de status aan. Ook of de unit verbonden is met een smartphone. Voor Android en IOS levert ION een eigen app die veel mogelijkheden heeft. Inclusief opslag van de beelden op een 8GB cloudopslag. De beelden van de Ion Air Pro zijn wat je van een camera mag verwachten; ronduit prima. De kracht van de Ion Air Pro met wifi is het probleemloos vastleggen van beelden. De robuustheid van camera en geen gedoe met extra behuizingen is een dik voordeel ten opzichte van de vele concurrenten. De prijs is pittig, maar gerechtvaardigd door de multifunctionele inzetbaarheid.

Sony_HDR_AS15Sony Action Cam HDR-AS15: veilige koop met natuurgetrouwe kleuren
Het aanbod van actie camera’s wordt gedomineerd door relatief nieuwe bedrijven. De Panasonic’s en JVC’s doen een poging, maar tellen (nog) niet mee in deze markt. En dan is er opeens Sony die als een elektronica reus wakker lijkt geworden. Recent introduceerde Sony trots haar eigen actie camera; de HDR-AS15. Dit is een full HD mini camcorder. De camera is erg klein en zelfs fragiel zonder de waterdichte behuizing. Zo is hij in de hand wel te gebruiken voor opnames in of buitenshuis. De beeld kwaliteit lijkt een tikje beter dan die van de concurrentie. Vooral bij lopend filmen heeft de Sony actie camera een voordeel dankzij de ingebouwde softwarematige stabilisatie. Dat zit op geen van de andere actie camera’s die op dit moment op de markt zijn. De kleuren zijn bijzonder natuurgetrouw en de beelden ogen fris en van een grotere camera. Optisch is de Sony een prima deal.

Sony_HDR_AS15_HD_Action_Camcorder-473x400Aan de achterzijde van de camera zit een klepje voor de accu en geheugenkaart. Met een adaptertje zijn er zelfs andere accu’s van Sony in de camera te gebruiken. Ongetwijfeld komt er een accu voor nog langer gebruik. De huidige is echter prima en genoeg voor een dag volop actie filmen. Het batterijklepje is het fragiele deel van de camera. Met een te lichte beweging is het klepje open. De ‘Lock’ knop blijkt de opname knop te blokkeren voor abusievelijk gebruik in plaats van het klepje te vergrendelen. Een extra vergrendeling was wenselijk geweest. Het ander luikje onder de camera geeft toegang tot de HDMI, USB en microfoon aansluiting. Met name de positie van deze microfoon aansluiting is onlogisch. Eenmaal in een waterdichte behuizing is de aansluiting onbruikbaar en los in de hand bungelt steeds het klepje los omdat het open moet blijven. Hier verraadt Sony nog het traditioneel denken van de designers. Een paar dagen samen met actie filmers op stap had dit ontwerp echt veranderd. Ondanks deze beginnersfouten is het geheel een lekker apparaat dat met 1 knop vanuit ‘uit’ stand direct kan gaan filmen. Het displaytje is duidelijk genoeg om zonder handleiding te snappen wat je moet doen. Dat dan ook nog eens de handleiding en de apps Nederlandstalig zijn is een dik pluspunt. De IOS en Android app kunnen direct met de HDR-AS15 communiceren dankzij het ingebouwde wifi. Ook hier blijkt weer het ‘oude’ gesloten denken van Sony. Elke camera heeft een unieke beveiligde code voor het wifi. Deze code is uitsluitend te vinden door de camera aan de computer te koppelen en een tekst bestand met de code op de camera te openen. Dan moet je die code eerst opschrijven om vervolgens de camera van de computer los te koppelen en met de wifi code met de smartphone te verbinden. Erg omslachtig. Waarom niet gewoon de code ‘0000’ ofzo gebruiken en de mogelijkheid om bij het opstarten dit standaard in jouw eigen keuze te wijzigen. Erg vreemd, maar wel veilig. Dat zijn ook de mounts die Sony meelevert. Elke fabrikant levert plak mountjes behalve Sony. Het plakken van mounts is immers erg afhankelijk van de ondergrond en lastig te garanderen. Een ISOzoveel bedrijf als Sony sluit alle onvoorspelbare situaties graag uit. Vandaar waarschijnlijk dat er geen 3M plakmounts worden meegeleverd. Sony moet op dit punt meer opties gaan bieden. De waterdichte behuizing heeft gelukkig wel een statiefschroefdraad. Hierdoor is bevestiging op allerlei andere systemen mogelijk. Zo zijn bijvoorbeeld ook alle GoPro mountjes te gebruiken voor de Sony.
De app voor IOS en Android is prima en zelfs Nederlandstalig. Het aardige is dat de app niet voor de instellingen van de camera is, maar voornamelijk om de beelden er af te halen of te bekijken of via de smartphone direct te delen met anderen. De app heet dan ook PlayMemories. Voor Sony is dit niet een losse app, maar een onderdeel van een hele nieuwe strategie. Nieuwe camera’s krijgen de mogelijkheid om apps te downloaden uit de PlayMemories winkel. Zo kan je functionaliteit aan camera’s toevoegen. Als dit het begin is van een nieuw Sony, dan is het veel belovend. Het is te hopen dat Sony doorzet en niet direct afhaakt als verkoopsucces uitblijft. De GoPro is immers de standaard en voor de jeugd een hipper merk dan Sony. Als Sony de juiste stappen zet heeft het kans in deze markt. De HDR-AS15 is een risicoloze aankoop voor iedereen die met een actie camera wil beginnen. Verbeterpunten voor Sony zitten in de camera en wifi functionaliteit iets solider maken. Aanschaf tip: koop de iets goedkopere versie zonder wifi.

Liquid Image EGO HDLiquid image Ego: veel voor weinig
De Ego is de actie camera met de hoogste knuffelfactor. Het kleine cameraatje heeft enkel ronde vormen en het oppervlak is behandeld met softtouch verf. De camera komt in een paar kleuren. Wellicht aardig voor wie een kleur wenst die bij zijn actie kleding of voertuig past. De handleiding lezen is wel verplicht. De leds geven met een kleur aan in welke stand de camera staat. Foto, film, wifi etc is allemaal direct afleesbaar aan de kleur van de leds. Deze leds zitten ook op diverse plaatsen, net zoals bij de GoPro, zodat het altijd duidelijk is wat de camera aan het doen is. Voor de instellingen en basis informatie heeft de Ego een klein display.
Het unieke aan de Ego is de functionaliteit voor het prijspunt van 180 Euro. De camera is spatwaterdicht. Zolang je er niet mee gaat duiken, kan hij heel veel water en sneeuw verduren. Dit betekent dus ook dat het geluid er altijd is. Ook bij fietsen of wandelen in een plensbui neemt de Ego gewoon geluid op. De beeldkwaliteit is prima. Voor duikers is er voor een paar tientjes sinds kort een waterdichte behuizing.

De Ego heeft wifi ingebouwd en werkt met de gratis IOS en Android app ActionConnect. Deze app is door een derde partij gemaakt en oogt wat rommelig. De functionaliteit en werking deugen echter. De camera beheren, live streaming en beelden terug kijken is allemaal mogelijk. Het feit dat LiquidImage vertrouwt op een app door derden is een minpuntje. Als het niet werkt verschuilt de fabrikant zich achter het feit dat de software niet van hen is. Aangezien ActionConnect geen echte standaard app is, lijkt de toekomst wat onzeker op dit punt.
LiquidImage_Ego_Group_CES2012De Ego wordt met wat mountjes geleverd. Het opvallende is dat de Ego naadloos werkt met de GoPro mounts. De Ego bevestiging is een kopie van de Gopro. Dit betekent dat de Ego makkelijk op een GoPro bevestigingspunt te monteren is. Handig als je met GoPro gebruikers camera’s eens wilt uitwisselen. Als bonus heeft de Ego ook nog eens een statief schroefdraad in de behuizing. De onderkant is zo gemaakt dat de Ego, ondanks alle rondingen, probleemloos stabiel op een vlak oppervlak staat. De Ego zit aan de onderkant van de markt. De ondersteuning van de Nederlandse importeur is nog onbekend.

Isaw-A2-AceIsaw A2: een andere GoPro voor schemer activiteiten
Net zo knuffelbaar als de Ego is de nieuwe Isaw A2. Echter de A2 kan veel meer dan de Ego en gaat qua mogelijkheden en kwaliteit de strijd met de GoPro Hero3 Silver en Black aan. Dit nieuwe merk heeft goed kunnen kijken naar de concurrentie en zoekt direct bij introductie de propositie van de betaalbare betere camera op. In een complete doos zit alles wat nodig is. Van 4 algemene mounts tot specifieke mounts voor bevestiging op een stuur of surfplank of boot. Natuurlijk zit er ook een waterdichte behuizing in de doos. De waterdichte behuizing is erg GoPro achtig. Het bevestigingssysteem is, net zoals de Ego, een rechtstreekse kopie van de GoPro. Volledig gebruik van de GoPro mounts is dus mogelijk.

iSaw-boxJe hoeft ook niet meer naar de winkel voor kabels. Niet meer van deze tijd is de AV aansluiting met RGB kabel in plaats van een HDMI mini aansluiting zoals op de andere camera’s. Een minpuntje is de ronde onderkant. Daardoor is het lastig de camera uit de behuizing stabiel neer te zetten. Helaas zit er ook geen statiefschroefdraad in de naakte behuizing. Op deze punten is de Ego net wat slimmer ontworpen.
De camera komt uit Korea en zet zich duidelijk af tegen alle China productie. Met zo’n claim moet je wel wat waarmaken. Het display op de camera is nieuw in dit segement. Een aktief verlicht scherm geeft duidelijk weer wat de instellingen zijn. In 1 oogopslag zie je in alle omstandigheden (dag en nacht) hoe het met geheugenruimte en batterijduur gesteld is. Een nadeel is natuurlijk dat de unit altijd licht geeft. Dat kan soms onwenselijk zijn. De beeldkwaliteit is zonder twijfel op nivo van de Hero3 en Sony Action Cam. Dankzij de Cmos sensor neemt de A2 zelfs in de schemering beeld op. Weliswaar met wat ruis, maar je hebt wel bruikbaar beeld. De beeldkwaliteit bij schemer zijn erg overtuigend. Het vuurwerk afsteken en de avondrit naar huis staan haarscherp op beeld. Erg indrukwekkend!
De A2 heeft veel instellingen waarmee veel creatieve beelden te schieten zijn. Zo zitten er standaard timelapse mogelijkheden op de camera, diverse burst foto mogelijkheden en een hoge snelheidsopname voor mooi slow motion effect. De A2 is duidelijk gericht op de filmer die meer wil met zijn beelden dan ze rechtstreeks op YouTube knallen.

Conclusie

De keuze voor de juiste actie camera wordt alleen maar moeilijker. De nieuwe spelers hebben vaak een goede propositie. De GoPro blijft de standaard. De Hero camera’s hebben een heel eco systeem met accessoires en zelfs video plugins voor beeld een kleurcorrectie. De Hero3 Silver is voor menigeen een beste koop. De Sony camera heeft weinig correctie nodig, maar is qua behuizing eerder een miniatuur camcorder dan een ruige sport camera. De beeldstabilisatie en zijn natuurgetrouwe kleuren zijn uniek. De camcorder kan wel thuis blijven met een Sony action cam. De Ion Air Pro is voor wie eenvoud en robuustheid weet te waarderen. Dit betekent niet dat de camera weinig kan, integendeel. De Air pro is de meest complete en veelzijdige camera in zijn prijsklasse. Het feit dat er geen extra behuizing nodig is voor een duik is prettig voor de audio. Altijd is er audio en beslaat de lens zelden tot nooit. De Isaw A2 Ace is een interessant nieuw product. Zeer hoge kwaliteit van het apparaat, lens, beeldsensor en dus ook het film en foto resultaat. Het filmen bij slecht licht is voor het eerst met zo’n kleine camera mogelijk. Het is wel de enige camera zonder wifi mogelijkheid. Nou is dat niet echt een gemis, maar zal binnenkort opgelost moeten worden. Dat de importeur van Contour overgestapt is op dit merk is niet verwonderlijk. Voor diegene met een smalle beurs is de Ego een absolute aanrader. Klein, praktisch en beter beeld dan een smartphone maar duidelijk minder dan de concurrentie.

Update: Lees ook over de Drift Ghost HD

11 reacties

 1. Dank voor de overzichtelijke recensie. In de vergelijking mis ik helaas de actioncams van Veho Muvi. Veho is ook al een tijdje bezig in het besproken actioncam segment en heeft in de Gumball 3000 serie een camera die zich mijns inziens kan meten met de besproken camera’s qua prijs en (beeld) kwaliteit. Echter, er is gekozen voor duidelijk ander design van de camera, met een lcd scherm achterop de camera. Kunt u iets zeggen over de functionaliteit van deze camera’s ten opzichte van de hier besproken camera’s? Alvast dank.

 2. De camera’s die ik beschreven heb zijn elk goed in Nederland vertegenwoordigd door een bedrijf. Er zijn natuurlijk veel meer camera’s. Veho ken ik goed en kom ik op elke beurs wel tegen. Echter willen ze nooit een review sample afstaan. Ondanks diverse verzoeken op beurzen en via email. Als een bedrijf zo slecht reageert, maak ik mij zorgen als je ooit een service issue hebt. Veho koopt in Azie producten in die met een Veho saus uniforme uitstraling krijgen. Met name in de UK is Veho groot.
  Vanaf dag 1 was ik Vholdr/Contour fan. Die liefde is bekoeld sinds CES2012 waar het bedrijf ronduit slecht met pers omging. Ondanks herhaalde pogingen in 2012 geeft Contour USA geen reactie op vragen of verzoeken.

 3. Leuk overzicht maar mis de Contour camera’s in dit overzicht, en niet te vergeten de specs.

  De GoPro 3 Black edition filmt o.a. in 1080p met 60fps, dat is geweldig las je ook slowmotion beelden wilt hebben.

  Maar het is een leuk overzicht, top gewoon bedankt.

 4. Contour is lastig bedrijf op dit moment. Ze reageren niet op email; waren niet op de CES en diverse distributeurs in diverse landen haken af. Ik heb dus geen unit kunnen testen. Op de CES2013 heb ik overigens weer HEEEL VEEEL nieuwe cams ontdekt, so stay tuned….

  Black review komt zodra we een unit hebben.

 5. weet je of die isaw a2 ace een live video out heeft ..dit ivm f (irst) p ( erson ) v ( iew) vliegen?
  Is de video output gelijk aan die van de gopro 2?
  en /of de camera ook horizontaal te gebruiken is ik zag in de menu iets van een setting “up-side-down”
  leuke vergelijkingen iig

 6. Helemaal top deze recensie! Toch kom ik er niet helemaal uit ik twijfel vooral tussen de go pro 3 silver en de isaw. Ik zal de camera vooral gebruiken voor wintersport en motorrijden.

  sterk punt van de go pro vind ik de ingebouwde wifi!

 7. mooie review, ik ben er nog niet uit.
  Tot nu toe is de Gopro Black voor mij de favoriet alleen is het een enorme bak met geld voor zo een toestel.De Fuji komt nu met de XP200 alleen gaat deze maar tot 15 meter diep, eigenlijk ook geen actie camera meer maar voor duiken……

 8. Ik ben nu aan het kijken voor de AEE Sportscam SD21, de Gopro kloon, naar mijn mening beter en helderder beeld, veel meer opties, schermpje erbij.
  Ik wilde eerst gaan voor de gopro Black maar ik vond het bedrag gewoon veel te hoog.
  Voor hetzelfde koop je een leuke camera mer 16 megapixel en een los Ikelike huis erbij, bijvoorbeeld de Ixus sd 120, 16 megapixel, goed beeld camera opties, geen vervorming in de hoeken…dus het is maar wat je zoekt.

 9. Ik ben ook opzoek naar een dergelijke action cam, maar ik zoek ook perfecte geluidsweergave. Er wordt veel gefilmd op feesten waar harde muziek gedraaid wordt…
  Ik had vroeger een canon IXUS 950 IS. met dat ding kon je voor de speaker filmen een op youtube hoorde je geen kraakje…
  welke cam moet ik hier nemen dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.