Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

TVOH: Friezen Staan Massaal Achter Johannes

Gister was de grote finale van The Voice of Holland. We weten inmiddels dat Leona er met de hoofdprijs vandoor ging, maar hoe verliep het stemmen? Vodafone heeft speciaal voor GadgetGear.nl wat gegevens bij elkaar gezicht over het stemgedrag van Nederland.

Hij ging net niet met de prijs naar huis, maar het enorme succes van Johannes heeft voor een belangrijk deel te maken met de Friese achterban van de zanger. In de onderstaande grafiek is het SMS verkeer in Friesland te zien. De groene lijn is een normaal verloop in de provincie. De oranje lijn laat het verloop tijdens de finale van afgelopen vrijdag zien Dat is 450% meer SMS verkeer dan op een normale vrijdagavond. Overigens bleek dit geen probleem voor het netwerk van Vodafone. Dat bleef in heel Nederland gewoon toegankelijk.

Maar Hoe zit het dan in de rest van Nederland? De rest van Nederland blijkt iets minder fanatiek aan het smssen te zijn geweest. Ook die gegevens hebben we van Vodafone mogen ontvangen. De grafiek laat een stijging van ongeveer 100% over de hele dag zien.

Let wel, we hebben alleen de data van het netwerk van Vodafone. Stemmen van andere providers, stemmen die via iTunes en andere bronnen binnen zijn gekomen, hebben we geen inzicht in. Daarnaast is dit een grafiek van SMS verkeer. Niet iedere SMS is ook daadwerkelijk een stem. De bovenste grafiek zijn stemmen van 2G gebruikers en de onderste van 3G gebruikers. Deze moet je voor een totaal optellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.