Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Tivoli Audio Model One BT

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goed, gebalanceerd geluid
  • AM/FM Ontvanger
  • Als bluetooth speaker te gebruiken
  • Veel aansluitmogelijkheden

THE BAD

  • Volume niet digitaal te regelen via bluetooth

Is het mogelijk voor een bedrijf om je qua audiobeleving 20 jaar terug in de tijd te storten terwijl je wel één brok hedendaagse techniek op je bureau krijgt te staan? Dat moet de missie van Tivoli Audio geweest zijn bij het bouwen van de Model One BT.

Unboxing

Alleen de doos al, ademt de sfeer van de vroege jaren van merken als Philips en Akai. Gewoon een strakke tweekleurendruk en daar mag je het mee doen. Prima als je het mij vraagt.

Wanneer ik de doos open, kom ik ook alleen maar grote stukken piepschuim tegen met daarop een rechthoekje dat ruimte biedt voor een simpele zwart-wit handleiding. Ik mis alleen de geur van zolderstof en de beleving is compleet.

Eenmaal uitgepakt heb ik de Model One BT, de handleiding en een netstroom stekker in de doos gevonden. De FM antenne die bij de Model One BT zit, is al aangesloten. Handig!

Aansluitingen

De Model One is naar oude traditie ontwikkeld. Zoals je van ‘toen’ mag verwachten, heeft hij een audio uitgang. De handleiding zegt het meteen al, hier kun je een cassettedeck aan hangen. Top! Daarnaast heb je ook een AUX aansluiting voor je niet-bluetooth muziekspelers en een aansluiting voor de hoofdtelefoon.

Hoewel je de Tivoli Model One BT zeer waarschijnlijk gewoon met netstroom aan zult sluiten, is het ook mogelijk om een externe adapter te gebruiken. Handig voor iedereen die hem in een camper of een boot met een 12V aansluiting gaat gebruiken.

Design

Bij Tivoli Audio gaat het niet alleen om goed geluid, maar ook om design. De Model One is dan ook in diverse kleurencombinaties verkrijgbaar, maar ik geeft toe dat we de mooiste toch wel hier hebben staan. Een grijze frontplaat in een donkere, houten omlijsting. Classic!

Wanneer je aan de knoppen draait, voel je het ook. Techniek van toen. Ze draaien enorm zwaar. Het volume is hierdoor goed instelbaar en de FM/AM draaiknop? Een prachtwerkje. De buitenste ring geeft de frequentie aan en draait een stuk langzamer dan de draaiknop zelf. Fijnafstemming bij het luisteren naar de radio mag dus geen probleem zijn ;-).

Geluid

Tsjah, het is even zoeken in het begin. Het is al heel wat jaartjes geleden dat ik handmatig naar analoge radiostations heb gezocht. Na een beetje met de antenne te hebben geklungeld hoor ik al snel mijn favoriete tunes… en ze klinken prima. Nouja, het blijft FM kwaliteit.

Nee, het geluid komt pas echt tot haar recht wanneer je de Model One via Bluetooth gaat gebruiken. Dan stream je jouw eigen tunes met jouw eigen kwaliteit. Dan blijkt pas hoe zuiver de speaker in de Model One is, terwijl hij toch redelijk wat lage tonen weet te produceren. Nee, niets om over te klagen.

Speciaal voor iedereen die graag radio via iOS luistert, heeft Tivoli een app ontwikkeld. Deze is gratis vanaf iTunes te downloaden maar… je kunt net zo goed iedere andere app gebruiken. De app bevat een top 100 van internationale radiostations, maar jouw favoriete station luister je waarschijnlijk al via je eigen favoriete app. Dit kun je gewoon blijven doen.

Conclusie

Hij is helemaal retro en toch gloednieuw. De Model One van Tivoli Audio. Hij ademt de sfeer van vroeger met de techniek van nu en het geluid van de designspeaker is dik in orde. Dat mag ook wel, want goedkoop is hij niet.

Beschikbaarheid

De Model One van Tivoli Audio is nu verkrijgbaar voor €259.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.