Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Elektronisch Doolhof

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gericht op jongere spelers
  • Zeer leuk vormgegeven
  • Boek zit zeer slim in elkaar

THE BAD

  • Gericht op jongere spelers
  • Meer volume op het boek was wenselijk geweest

Vandaag hebben we weer eens een review van een bordspel en wel het Elektronisch Doolhof van Ravensburger. Een spel dat eruitziet al haar oude zusje, maar door haar elektronisch hart toch een beetje anders speelt.

Trouwe spelers merken het meteen wanneer ze het spel klaarleggen. Er zitten drie steentjes tussen met witte, en drie met oranje diamanten. Je mag tussen de twee kiezen, want ze bepalen deels de moeilijkheidsgraad van het doolhof.

Elektronisch Doolhof

Het verhaal van het doolhof wordt nu geleidt door een elektronisch boek. Wanneer je het aanzet, krijg je het verhaal van de tovenaar en heks Grimalda te horen. Dit duurt even, dus de tweede keer dat je speelt, laat je het boek lekker kletsen terwijl je het spel opzet.

Iets anders dat we nu in het spel hebben (of wat voor mij in ieder geval nieuw is), zijn de diamanten. Dit is het puntensysteem in Doolhof geworden. Jouw quests zitten er namelijk pas op wanneer je de hele sleutel vol diamanten hebt verzameld.

Elektronisch Doolhof Doos

Over die quests gesproken, deze krijg je van de bewoners van het doolhof. Wanneer je op een bewoner komt, tik je zijn gezicht aan. Je hoort dan wat hij zoekt. Op dat moment kan iedere speler op zoek gaan naar dat item. Je hebt vijf bewoners van het doolhof, dus tegelijk kunnen vijf quests uitgezet zijn waar iedere speler mee bezig is.

Het aardige van het nieuwe elektronische boek, is dat deze ook onthoudt waar de spelers met hun quests zijn. Het is dus mogelijk om nog eens te herhalen waar een bewoner naar opzoek is, en bewoners vertellen ook graag nog even waar andere bewoners naar zoeken.

Elektronisch Doolhof Boek

Technisch is Elektronisch Doolhof dus veel meer dan een doosje met knopjes dat maar gewoon een stukje spraak afspeelt. Het zit behoorlijk intelligent in elkaar. Daarnaast is de speaker van het boek ook redelijk goed, al moet je tijdens het spelen geen muziek op de achtergrond aan hebben staan.

Hoewel Elektronisch Doolhof lekker speelt, vraag ik me wel af of het originele doolhofspelers kan overtuigen om de overstap te maken. Ik denk het niet namelijk. Hoewel een groot deel van het spel hetzelfde is gebleven, is het wel een heel stuk gemakkelijker geworden. Het eerste potje dat we hier speelden, was binnen een kwartier afgelopen. Dat lukte bij de oude doolhof nooit. Voor mijn gevoel is Elektronisch Doolhof dan ook meer een Doolhof Junior editie. Het hele spel is gewoon veel toegankelijker voor jonge kinderen geworden en verliest daarmee een stukje uitdaging bij oudere spelers.

Elektronisch Doolhof Sleutelkaart

Conclusie

Elektronisch Doolhof is enorm leuk, maar met name voor de jonge spelers. Het is bijzonder om te zien hoe goed het elektronisch boek in elkaar zit, maar het spel is er wel heel veel makkelijker op geworden.

Beschikbaarheid

Elektronisch Doolhof ligt nu in de winkel voor €39,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.