Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: La Cucaracula (bordspel met de Hexbug Nano)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm leuk gebruik van de Hexbug Nano
  • Aanpasbare moeilijkheidsgraad
  • Mooi speelbord
  • Veel actie

THE BAD

Enkele jaren geleden mocht ik voor Ravensburger een review schrijven over La Cucaracha Loop. Een enorm leuk bordspel voor jonge kinderen met de Hexbug Nano in de hoofdrol. Dit jaar kwam de opvolger uit, La Cucaracula.

Nouja, opvolger… La Cucaracula is qua gameplay echt compleet anders. Maar wel weer met de hexbug Nano v2 en die reageert nu eenmaal als een soort kakkerlak. Voor jonge kinderen is dit echt hilarisch. Ik geloof dat de Hexbug Nano meer meters buiten het bordspel maakt dan erin 😉

Opbouw

Hoewel La Cucaracha Loop echt in no-time stond, heeft La Cucaracula echt wel even de tijd nodig voor je kunt spelen. Je moet enorm veel kartonnen onderdelen uitdrukken en op het speelbord zetten. In tegenstelling tot wat ons werd verteld op Het Spellenspektakel, hoef je het hele bord niet af te breken. Het gaat in vier delen gewoon in de doos. Dus je bent de eerste keer een half uur bezig, maar daarna staat het in no-time.

Basisregels

Het basisspel gebruikt lang niet alle elementen die in de doos zitten. Daarnaast kent het twee fases waarvan fase twee het leuks is voor kinderen.

In fase 1 moeten spelers kaarsen in kamers van de kasteelkelders leggen. Het idee is dat je deze met jouw poppetje op moet halen vanuit ‘de kinderkamer’. Terwijl je dit doet, loopt de La Cucaracula door de gangen. Raakt hij jouw poppetje, moet je opnieuw beginnen.

Hier zit meteen een zwakte in de gameplay. Want alle spelers zullen de kaarsen zo dichtbij mogelijk leggen en daarmee niet het hele speelbord benutten. Ook kom je er al snel achter dat je minder risico loopt aangeraakt te worden, wanneer jouw poppetje middenin grote kamers staat.

Heb je al een kaars en wordt je gepakt, moet je de kaars in een speciale balk steken. Deze zit onder het hoofdbord van het spel. Jouw kaars staat dan klaar voor fase 2.

Zijn alle kaarsen binnen, dan kunnen de spelers door naar fase 2 van La Cucaracula. Overigens, iedere speler die alle kaarsen heeft verzameld, stopt met spelen tot fase 2 start. Best een plezierige regel voor jonge spelers.

Bij fase twee gebruiken de spelers de lanceerinrichting. In het hoofdbord van het spel zit een groot gat voor de maan. Het idee is dat je de hexbug (terwijl deze uit staat), door het gat lanceert. En dat is behoorlijk moeilijk. Ons advies is trouwens wel om het spel even tegen een muur aan te zetten in deze fase. De hexbug stuitert echt overal heen, dus je blijft aan het rapen. Per kaars die een speler in de balk heeft geplaatst, mag een speler drie pogingen wagen met de Hexbug. Is het raak, mag je de kaars terugnemen.

Aan het einde van fase 2 is het simpelweg kaarsen tellen. Gelijk spel? Dan ga je spelen om een extra kaars. Wederom door de Hexbug door het maangat te lanceren. Top!

Geavanceerde regels

Worden kinderen wat ouder, dan kun je regels toevoegen voor wat betreft knoflook en het gebruik van de katapult. Hiervoor zijn extra onderdelen aan de set toegevoegd. Voor mijn kids van 4 en 6 werden deze al snel te moeilijk, maar als volwassene kijk ik daar natuurlijk heel anders naar. Ik verwacht dat ze die regels over een jaar, misschien twee, best wel snappen. Of dat het enthousiasme ze nu gewoon nog wat in de weg zit om echt voor het uitgebreidere spel te gaan zitten. Dat zou me ook niet verbazen, maar we wilden de review voor kerst online hebben ;-).

Conclusie: La Cucaracula

Met La Cucaracula zet Ravensburger opnieuw een bordspel neer die met succes gebruik maakt van die rare Hexbug. Voor jonge kinderen is het spel niet alleen spannend door de onvoorspelbare bewegingen, maar ook enorm leuk door de mogelijkheid om de hexbug te katapulteren. Het spel is goed op te ruimten en snel op te zetten door de ruime doos. Een erg leuk spel dus voor jonge gezinnen.

La Cucaracula kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.