Logo GadgetGear.nl
Doolhof
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Doolhof (Nintendo Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Mindscape Doolhof met 4 sterren.

THE GOOD

  • Veel manieren om te spelen

THE BAD

  • Grafisch had dit wel wat meer aandacht verdient

Hasbro boekt al Jaren success met het omzetten van haar bordspelen naar de consoles. Voor PlayStation, Xbox en Switch verschijnt nu echter een succesnummer van Ravensburger. Doolhof, of Labyrinth in vele landen, is nu ook verkrijgbaar en wij mochten afgelopen week de titel zelf ervaren.

Het eerste dat opvalt wanneer je het spel start, is dat je heel wat varianten van Doolhof mag spelen en ook nog eens in het Nederlands. Het klassieke Doolhof, Doolhof Junior en de varianten Ocean Labyrinth, Master Doolhof, Doolhof Germany en Doolhof Japan dat meer een soort van wegenkaart is waar je op speelt.

Net als bij het bordspel, draait het erom dat je de uitweg vindt door de juiste route te vinden, die steeds verschuift wanneer spelers gangkaarten verschuiven op het bord.

Doolhof Junior is gebaseerd op de 2022 uitgave van het bordspel en legt veel meer focus op het ontdekken van geheimen. Bovendien zijn de graphics wat schattiger. Ocean Labyrinth is vooral hetzelfde spel in onderwaterthema met gebeurtenissen die veel meer op het thema aansluiten. En ja, natuurlijk zwemt er een Nemo-achtige vis in.

Meester Doolhof is eigenlijk Labyrinth Der Meister uit Duitsland en is net wat ingewikkelder qua spelopzet terwijl Doolhof Germany eigenlijk Labyrinth Deutschland is met bezienswaardigheden uit het land. Datzelfde geldt dan ook weer voor Doolhof Japan, wat Japanse bezienswaardigheden bevat.

Tof is de aanpasbaarheid van alle spellen. Zo kun je veel in junior-uitvoering spelen qua spelregels. Ook kun je gebeurtenissen uitschakelen voor wie vlot wil doorspelen en bepaal je zelf hoeveel spelers (max 4, minimaal 2) deelnemen.

Grafisch kun je met een dergelijke titel natuurlijk enorm veel, omdat bordspellen relatief eenvoudig kunnen zijn. Op de Switch voelen we wel een beetje dat we hier een wat goedkopere productie te pakken hebben. Zelfs in handheld mode, ervaren we framedrops. Zelfs op het moment dat we vanuit het menu een spel starten. Sloppy coding. Jammer! Grafisch haalt het team van ontwikkelaars ook echt niet het maximale uit de hardware. De graphics zitten een beetje op het niveau dat je zou verwachten van de oude Nintendo Wii of zelfs de 3DS en dat is zonde.

Conclusie: Doolhof

Zeker bij een bordspel moet je als ontwikkelaar toch in staat zijn om de game een lust voor het oog te maken. Ook als je het spel voor drie tientjes in het schap probeert te leggen. Daar lijkt Ravensburger met uitgever Mindscape toch een beetje teveel de hand op de knip te hebben gehouden. De AI achter het spel is gelukkig wel goed waardoor de tegenspelers lekker uitdagend kunnen zijn. Maar veel leuker is om dit spel met een paar echte mensen te spelen. De vraag is dan wel of het beeld op de TV er lekker genoeg uitziet. Zelf zou ik dan toch gewoon het bordspel pakken. Welk pluspunten omdat het spel Nederlands is en daarmee goed aansluit op de doelgroep.

Doolhof kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

  1. De grootste zonde wanneer je van bordspel naar videogame gaat is het hebben van een oninteressante presentatie. Het spel ziet er zo ongelooflijk goedkoop en ongeïnspireerd uit. De voordelen van het gebruikte medium zijn nauwelijks benut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.