Review: Adobe Photoshop CS6 Extended (PC/Mac)

Deze zomer is Adobe met de nieuwe CS6 productlijn gekomen. Dit weekend bekijken we twee producten uit deze serie. Photoshop CS6 en Dreamweaver CS6. Photoshop is natuurlijk wereldberoemd om haar mogelijkheden tot fotobewerking terwijl Dreamweaver bij vele webdesigners de voorkeur geniet.

Beter Croppen

Het eerste dat mij opviel in Photoshop CS6 was de nieuwe Crop tool (bijsnijden). Dit is een functie die ik meerdere keren per dag gebruik om fotowerk voor GadgetGear op maat te maken. In het verleden mocht ik dan een venstertje tekenen en werd dat vrijwel meteen het eindresultaat. In de nieuwe crop tool kan dat nog steeds, maar Adobe gaat er voor het gemak eerst vanuit dat je wilt beginnen aan de randen.

Een andere handige toevoeging is het rooster waardoor je tijdens het roteren van je foto’s meteen kunt zien of ze al mooi recht staan. Onder CS5 tekende ik voor het gemak vaak rechthoeken op een nieuwe laag, maar dat is verledentijd. Ook het croppen in perspectief verloopt nu met een veel groter gemak.

Slimmer Lagenpaneel

Ook het lagenpaneel heeft een mooie update ondergaan. Het is nu mogelijk om lagen op type te filteren. Zeker bij complexe PSD bestanden kan het handig zijn om bijvoorbeeld alleen de tekstlagen te zien, of alleen de smart objects.

Text

Een andere belangrijke aanpassing in Photoshop CS6 is de nieuwe type-rendering engine die Adobe heeft ontworpen. De nieuwe engine gaat beter om met OpenType fonts en ook het renderen is nu net weer een stukje strakker.

Naast het verbeterde renderen, heeft Adobe ook de mogelijkheden voor tekst aangepast. Je hebt nu meer mogelijkheden om tekst op te maken en via het speciale text/type menu is het zelfs mogelijk om een Lorum Ipsum tekst te plakken. Kijk, dat is nog eens handig!

Content-Aware Patch

In CS4 kregen we Content-Aware Schalen en in CS5 kwam Adobe met het geniale Content-Aware vullen. In CS6 geeft Adobe ons de Content-Aware patch tool. Hiermee moet het nog makkelijker worden om objecten op een foto te verplaatsen. De oude plaats van deze objecten wordt namelijk meteen opgevuld.

In de praktijk moet ik zeggen dat ik niet helemaal tevreden ben met de resultaten. Ik heb verschillende foto’s geprobeerd, maar het werkt voornamelijk goed bij hele kleine objecten. Moeten grotere gaten worden gevuld, komt het toch meer op handwerk aan. Hier mag Adobe echt nog even op oefenen.

Meer Blur

Photoshop CS6 is ook voorzien van drie nieuwe mogelijkheden om foto’s te vervagen. De meest opvallende is Tilt-Shift. Hiermee zijn foto’s van bovenaf zo te manipuleren dat ze nog meer op miniaturen gaan lijken. Iets dat al jaren erg populair is.

Daarnaast zijn Field-Blur en Iris-Blur toegevoegd. Alle mogelijkheden om foto’s te vervagen geven nu ook een real-time preview op de hele foto. Zodra je het gewenste effect hebt bereikt, gaat Photoshop pas het eindresultaat berekenen.

Betere 3D

In Photoshop CS5 Extended kwam Adobe al met een aantal zeer krachtige 3D tools. Voor iedereen die alleen maar wat met 3D tekst wenst te spelen, is er goed nieuws. Nu kun je namelijk de ‘ground plane’ instellen. Met andere woorden, je legt een raster neer dat overeenkomt met het grondoppervlak van jouw foto of tekening. Photoshop berekent dan zelf hoe elementen (zoals tekst) eruit moeten zien en hoe schaduwen vallen. Het is iets teveel gevraagd om ook nog te verwachten dat Photoshop rekening gaat houden met reliëf (bijvoorbeeld een schaduw die over een afgrond komt te liggen), maar toch kunnen we er al veel leuke dingen mee.

Adaptive Wide Angle

Voor het aanpassen van foto’s heeft Adobe twee belangrijke tools in Photoshop CS6 gestopt. De eerste is Adaptive Wide Angle. Photoshop was al in staat om lenscorrecties uit te voeren, maar het ging dan om globale aanpassingen. Met Adaptive Wide Angle ben je in staat om zonder problemen objecten recht te trekken. Ongeacht welke lens je gebruikt en of je nu weet wat de afwijkingen van die lens zijn. Je trekt namelijk gewoon een lijn over wat recht moet zijn in je foto, en Photoshop lost het gewoon op. Super!

Camera RAW

Zoals bij iedere Photoshop release hebben we ook nu weer een nieuwe Camera RAW. Aan de ene kant ondersteunt de nieuwe Camera RAW wederom nieuwe, populaire toestellen zoals de 650D van Canon, maar daar blijft het niet bij.

Één van de nieuwe functies is de Clarity slider die foto’s zeer goed weet op te helderen. Vooral nuttig in foto’s met veel digitale ruis.

Videobewerking

In Photoshop CS6 vervaagt de lijn tussen foto en video nog verder. Adobe heeft Photoshop van diverse mogelijkheden voor videobewerking uitgerust. Het gaat hierin voornamelijk om de basics. Het is mogelijk om video en audio tracks te mixen en om grafische layers over de video’s heen te leggen. Qua mogelijkheden zit je voor mijn gevoel net iets onder Premiere Elements 10. Photoshop CS6 kan maarliefst 70 verschillende typen bestanden openen.

Sneller

Over stabiliteit hebben we bij Photoshop al jaren niet meer te klagen, maar het kan altijd sneller. Nu kan het programma al langer met zware grafische kaarten overweg, maar dat was toch altijd een onderonsje tussen Adobe en Nvidia. Met CS6 lijkt dat definitief voorbij. Alle grote GPU’s van AMD worden ondersteund. Voor onze test-PC is dat goed nieuws, want ongeacht het effect dat we kiezen, renderen ging nog nooit zo snel!

Updates

Nu CS6 onderdeel is geworden van de Creative Cloud, hoopt Adobe natuurlijk dat iedereen daar lid van gaat worden. Één van de grote voordelen van Creative Cloud is dat gebruikers van die dienst altijd als eerst nieuwe updates ontvangen. Ik heb van Adobe echter het normale pakket gekregen en zie ook daar bijna wekelijks updates verschijnen. Voor mijn gevoel is dit zelfs de eerste Photoshop waar Adobe veel meer doet dan alleen noodzakelijke patches uitbrengen.

Conclusie

In eerste instantie kreeg ik het idee dat Photoshop CS6 vooral om snelheid en een grafisch bijgewerkte interface ging. Adobe gaat echter een stuk verder met de aanpassingen van de interface. Het gebruiksgemak is echt enorm toegenomen. Zoveel zelfs dat ik me begin te irriteren aan de interface van Photoshop CS5. De aanpassingen in de interface wegen wat dat betreft bijna net zo zwaar als de overige nieuwe features tezamen. Eigenlijk kent CS6 maar één echte tegenvaller en dat is de Content-Aware Patch, maar dat is het dan ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel sneller
  • Sterk verbeterde interface
  • Tilt-Shift Blur werkt enorm goed
  • 3D elementen zijn realistischer te plaatsen
  • Slimmer met lenscorrecties

THE BAD

  • Content-Aware Patch werkt niet lekker
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram