Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Adobe Premiere Elements 10

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • 64-Bit ondersteuning
  • Verbeterde functies voor kleurcorrectie
  • Pan and Zoom voor fotowerk

THE BAD

  • 64-Bit niet voor Vista
  • Geen schokkende nieuwe functies

Premiere Elements 10 is het kleine broertje van Premiere CS5.5. Waar CS5.5 zich op de professionele beeldbewerker richt, bevat Elements veel van de professionele functies uit CS5.5 en presenteert deze in een relatief makkelijke interface die door iedereen te gebruiken is. Deze tiende editie is net verschenen en staat vandaag bij ons in de schijnwerpers.

Algemeen

Het als Photoshop Elements 10 bevat ook Premiere Elements 10 volledige ondersteuning voor 64-bit PC’s. Waar 64-bit in Photoshop Elements 10 voor comfort zorgt, blijkt het in Premiere Elements 10 een update waarvan je niet wist hoe hard je hem nodig hebt. Het renderen van filmpjes gaat gewoon stukken sneller dan in Elements 9. Heerlijk, al moet ik wel zeggen dat 64-bit ondersteuning beperkt is tot Windows 7 (sorry Vista).

Interface

De interface van Elements 10 is vrijwel gelijk gebleven aan Elements 9 waarmee Adobe de gebruiksvriendelijkheid waarborgt. Vooral de scene navigatie maakt het mogelijk om snel en simpel een filmpje in elkaar te zetten.

Kleurcorrectie

In Elements 10 vinden we twee nieuwe effecten voor de kleurcorrectie. De eerste is AutoTone & Vibrance. Net als in Photoshop kan je met deze instellingen de beeldkwaliteit verbeteren en de kleuren levendiger maken zonder al te veel beeldruis te krijgen.

Met de Three-Way Color Corrector is het mogelijk om de donkere- midden- of lichte tonen in een video bij te stellen. Een zeer krachtige tool die we niet in de Elements serie verwachtte aan te treffen.

Foto naar Film

Één van de sterk verbeterde functies in Elements 10 is de mogelijkheid om een foto in een filmpje om te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door het beeld in te laten zoomen en over de foto te laten scrollen. Dit kan je al je lui bent met de InstantMovie functie van Premiere, maar je kan zelf ook de leiding nemen met de Pan and Zoom tool. Dit is een losse editor binnen Premiere waarmee je zelf de animatie kan bepalen.

Socialer

Premiere Elements is ook een stuk socialer geworden. Naast dat het in staat is om samen met de organizer gezichten te herkenen en te taggen, is het niet alleen mogelijk om filmpjes direct naar YouTube te uploaden, maar ook naar Facebook. Uiteraard kan je filmpjes ook naar DVD en andere formaten exporteren.

Conclusie

In eerder instantie voelt Premier Elements vooral als een update met ondersteuning voor 64-bit computers. In de praktijk blijkt Elements 10 een aantal krachtige nieuwe functies te herbergen die de prijs van het nieuwe Elements pakket verantwoorden, ook als je al over Premiere Elements 9 beschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.