Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Photoshop CS5

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Content Aware Fill
  • Nieuwe maskers
  • Lenscorrectie
  • iPad apps
  • Nieuwe kwasten

THE BAD

  • Er is gewoonweg niks beters...

Velen (inclusief Adobe) denken dat Photoshop CS5 een pakket is dat enkel interessant is voor de professionele fotograaf terwijl Elements 9 alleen de hobbyist van alle gewenste functies voorziet. Dit terwijl CS5 in veel gevallen functies te bieden heeft die de hobbyist in het dagelijks leven mist terwijl de professional misschien geen gebruik maakt van al die extra functies die CS5 te bieden heeft.

Een ander vooroordeel is dat Elements 9 slechts een uitgeklede versie van CS5 is. Ook dat is niet helemaal waar. Elements is voor een ander type gebruiker gemaakt waarbij de focus op organiseren en kleine bewerkingen ligt. In CS5 zit ook wel een organisatie element, maar heb je extreem veel controle over het eindresultaat. Genoeg over vooroordelen. Laten we wat dieper in de materie duiken.

Content Aware Fill

Content Aware Fill is één van de nieuwe features in CS5 die de meeste aandacht heeft gekregen. Met Content Aware Fill is het mogelijk om razend snel ongewilde objecten uit een foto weg te filteren. In de twee foto’s hieronder zie je de resten van een landhuis op Curaçao. In de eerste foto zie je gele linten gespannen. In de tweede foto zijn deze door de content aware fill verwijderd.

 

Pupet Warp

Ook de Pupet Warp functie is een nieuwe toevoeging in Photoshop CS5. Met deze functie is het mogelijk om, zo natuurgetrouw mogelijk, objecten in een foto te vervormen. Er zijn veel tutorials te vinden waar Pupet Warp wordt gebruikt om de stand van bijvoorbeeld een arm aan te passen, maar het kan ook anders. Wij gebruikten Pupet Warp om een strandfoto zo aan te passen. In de nieuwe foto verkleinen we het strandje. Pupet Warp zit niet in Elements 9.

 

3D

In de laatste CS versies van Photoshop troffen we al vaker 3D functies aan. Adobe heeft ze nu samengevat in een eigen 3D menu. Daarnaast is het mogelijk om nu ook geavanceerdere vormen te renderen en om met 3D tekst te spelen zoals in ons voorbeeld hieronder. De 3D opties zitten enkel bij de Extended versie van CS5.

Lens Correctie

Met de nieuwe lens correctie functie is het mogelijk om foto’s bij te stellen wanneer deze door jouw lens vervormd zijn. Denk daarbij aan een lantarenpaal dicht bij de rand van jouw foto die niet recht lijkt te zijn, of kleuren die iets zijn verschoven. Adobe heeft inmiddels een aardige database van afwijkingen in zowel lenzen als camera body’s opgebouwd. Heb je toch een lens die er niet tussen staat, dan kan je deze zelf toevoegen.

Nieuwe Kwasten

Één van de dingen die in CS5 vernieuwd is, is het gebruik van de beschikbare kwasten (brushes). Naast de kwasten die we ook in Elements 9 en in CS4 aantroffen, vinden we een serie artistieke kwasten waarbij het gedrag van de haren wordt gesimuleerd waardoor het uiteindelijke resultaat veel natuurlijker overkomt. Voor het beste effect moet je voor deze functies wel van een tekentablet gebruik maken.

iPad Apps

Inmiddels heeft Adobe ook diverse iPad apps gelanceerd die met Photoshop CS5 samenwerken. Binnenkort zullen we deze reviewen.

Conclusie

Als we kijken naar de functies die in zowel CS5 als Elements 9 zitten, zien we dat CS5 in de meeste gevallen veel meer controle over het eindresultaat geeft. Lens correctie, de nieuwe kwasten, Pupet Warp, nieuwe maskers , 3D (Extended) functies en samenwerking met diverse iPad apps zijn niet in de Elements series terug te vinden en maken het creatieve gebruik van Photoshop een stuk leuker. Een dikke aanrader dus. Voorlopig blijft Photoshop CS5 eenzaam aan de top staan.

Beschikbaarheid

Hoewel de upgrade prijzen van Adobe zeer redelijk zijn, kan de eerste aanschaf van Photoshop CS5 even slikken zijn. CS5 kost los rond de €1.010,31. Wil je de 3D functies erbij, dan moet je de extended versie kopen. Hier vraagt Adobe €1.426,81 voor. Dit zijn echter prijzen voor de Nederlandse versies. De Engelse versies zijn een stuk goedkoper en een aanrader als je van plan bent tutorials te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.