Review: D-Link DIR-505 SharePort Mobile Cloud Companion

Meestal zijn WiFi routers, grote logge bakken met veel antenne’s. Dat het ook anders kan bewijst D-Link met de introductie van de DIR-505 Router. Een router die je direct in het stopcontact prikt en daar je dan enkel nog een ethernet kabel in hoeft te steken. Sterker nog, met behulp van een schakelaar op het apparaat kun je hem ook als repeater of als WiFi Hotspot inzetten. Oja, hij ondersteunt ook nog USB.

Unboxing

In de verpakking van de D-Link DIR-505 zit een CD met alle software die je nodig kunt hebben, een korte handleiding, garantiekaart, een pasje met wachtwoorden en andere gegevens die je nodig hebt bij het instellen en natuurlijk de DIR-505 zelf.

Installatie

Wanneer je de D-Link DIR-505 in gebruik gaat nemen is het belangrijk om eerst een doel voor het apparaat te kiezen. Dit doe je met de schakelaar op het apparaat. Voor onze test kiezen we Router/Access Point. We hadden ook voor Repeater kunnen kiezen om het bestaande netwerk te versterken of WiFi Hotspot wanneer we echt een privé netwerk op willen zetten..

In Router Modus/AP modus ben je het snelst klaar met de D-Link DIR-505. Zodra je de netwerk kabel hebt ingeplugd, kun je met behulp van het wachtwoord dat op het bijbehorende kaartje (ook onderop de DIR-505 gedrukt) inloggen op het draadloze netwerk. Je hoeft niets in te stellen.

Wil je het netwerk uitbreiden, dan plaats je hem in een stopcontact dat nog net binnen bereik van jouw huidige netwerk is. Je drukt op de WPS-knop van de DIR-505 en daarna op die van jouw router. De twee zijn nu verbonden en de DIR-505 zal het netwerk een boost geven.

Ga je voor meer veiligheid, dan is de WiFi Hot Spot modus ideaal. De router creëert nu een netwerk los van het bestaande netwerk. Hierdoor kunnen anderen niet op jouw computer. Zeker wanneer je de DIR-505 in een hotel o.i.d. zou gebruiken, is dit ideaal. Je krijgt dan ook alle opties van deze router voor handen. Deze worden gepresenteerd in een simepele/lichte web interface. In deze modus is het daarnaast ook mogelijk om media via USB aan te sluiten en over het netwerk te delen.

Bereik

Het bereik van de D-Link DIR-505 is niet waanzinnig groot. dat is ook niet vreemd, want veel ruimte voor grote antenne's is er niet. De D-Link is daarmee niet handig als primaire router voor in huis. Voor het versterken (repeater) van het signaal op een enkele verdieping is hij wel in te zetten. Daarnaast is hij gewoon handig voor op reis om al je apparaten binnen een eigen WiFi netwerk aan te sluiten. Mits je natuurlijk bedraad internet op je hotelkamer hebt.

Conclusie

De D-Link DIR-505 is het Zwitsers zakmes onder de WiFi producten. Of je nu versterking van je huidige WiFi signaal nodig hebt, of een compleet eigen WiFi netwerk, je hebt het zo werkend. Daarnaast is het leuk dat de DIR-505 ook nog eens in staat is om bestanden over DLNA te delen. Dat is handig als je ook nog eens een video wilt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer makkelijk in gebruik
  • Zeer compact ontwerp
  • Drie-in-één oplossing
  • Ideaal voor op reis

THE BAD

  • Signaal is wel erg beperkt, dus niet geschikt als standaard router voor thuis.
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram