In 2009 heeft de Europese Unie bepaald dat alle mobiele telefoons met een Micro-USB lader moeten worden uitgerust. Specifieker, maar een lader die voldoet aan de CENELEC EN 62684 en ETSI EN 301489-34 standaarden. Met de introductie van de Lightning plug lijkt Apple zich wederom niets van de wet aan te trekken. Lijkt…

Met de introductie van de iPhone 5 is Apple wederom met een mobiele telefoon gekomen zonder ondersteuning van Micro-USB. Dit terwijl ook Apple deze wet uit 2009 heeft ondertekend. Nee, Apple lost zijn zaakjes liever op een andere manier op.

In Europese (online) Apple winkels is het namelijk mogelijk om een Lighting naar Micro-USB adapter aan te schaffen (hoewel ik hem in de Nederlandse stores niet kan vinden). Deze mogelijkheid was er ook al voor de oude 30-pins dock connector. Dit simpele plugje kost je €19. Dat is meer dan een Micro-USB lader je zou kosten. Of een enkel Lighting snoertje. De wet schrijft voor dat deze oplossing toegepast mag worden. Toch is het de vraag of Apple dit adaptertje niet standaard beschikbaar moet stellen bij aankoop van je iPhone 5. Of op zijn minst op aanvraag af moet sturen. Die €19 verhoogt de drempel immers enorm.

In tegenstelling van het terugdringen van elektronisch afval (het idee is namelijk dat je oude laders en accessoires op je nieuwe telefoon gaat gebruiken), wordt de afvalberg hierdoor alleen maar groter. Schakel je namelijk over op Micro-USB, dan moet je een adapter kopen die anders niet geproduceerd hoefde te worden en heb je een lightning kabeltje wat waarschijnlijk bij het afval verdwijnt. Dit evenals al je 30pins Apple snoertjes die nu bij het afval kunnen. Net als de prachtige dock die je net voor je iPhone 4S had gekocht. Door dit gerotzooi wordt de afvalberg die Apple aan ons nalaat dus alleen maar groter.

Apple claimt dat Micro-USB niet in staat is om iOS apparaten snel te laden. Apparaten als de iPad hebben namelijk 10 watt nodig om snel geladen te zijn. De Micro-USB standaard is begrensd op 9 watt. Dat is slechts 10% minder. Ik denk dat de motieven van Apple in de portemonnee zitten, maar als jij een andere mening hebt, hoor ik dit graag.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van ReadWriteWeb.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.