Review: Barbecue & Plancha (Boek)

Hoewel we toch nog aardig last hebben van het wisselvallige weer in Nederland, grijp ik zelf ieder droog moment aan om de barbecue toch even op te stoken. Ieder jaar, rond deze tijd, begin ik ook weer met een nieuwe jacht. De jacht naar mijn favoriete recept van 2012. Dit jaar begint mijn zoektocht in het boek Barbecue & Plancha ‘150 eenvoudige gerechten om samen van te genieten’ door Stéphane Reynaud.

Verzorging

Het eerste dat opvalt wanneer je dit boek in de hand neemt, is dat het een echt boek betreft! Geen suffe paperback die niet mooi open blijft liggen, maar een degelijk, goed ingebonden, hardcover. Hierdoor blijft het boek keurig open liggen wanneer je een recept aan het bereiden bent. Jamie Oliver, eat your heart out boy!

Wat ook opvalt, is de enorme ruimte die het boek geeft aan foto’s van de uiteindelijke gerechten. Deze zijn ter verduidelijking ook nog eens opgeleukt met illustraties zodat je meteen kan zien met welk type vlees je aan de slag gaat.

Een mix van Recepten en Verhalen

Barbecue & Plancha blijkt al snel een mix van recepten en verhalen. Het boek begint met een ode aan de barbecue waarin de auteur perfect verwoord wat iedere man voelt wanneer we in de lente onze barbecue uit de schuur slepen.

Het eerste hoofdstuk is besteedt aan materialen en sauzen. Het belang van goed materiaal (denk aan het type barbecue, de plancha, vorken, tangen etc.) komt uitgebreid aan bod. Daarnaast legt de auteur ook uit hoe je in het bos een barbecue kan starten met materialen die daar voorhanden zijn. Natuurlijk is dat iets dat in Nederland in de meeste gevallen verboden is.

Na de nodige theorie over het ideale kwastje, gaat de auteur verder in op het bereiden van sauzen en (zoute)kruidenmixen. Zo leer je onder anderen 4 sauzen op basis van mayo samenstellen.

Inhoud

Het boek Barbecue & Plancha is uiterst volledig als het om verschillende recepten en bereidingen gaat. Ik neem je kort mee door de inhoud van het boek.

8 Inleiding materialen & sauzen

Zoals hierboven besproken gaat het boek uitgebreid in op de materialen en sauzen die je bij de BBQ kan gebruiken.

28 Spiesen

Hier zit een klein verschil in de vertaling van het boek. Wanneer je namelijk deze pagina open slaat, noemt de schrijver het ineens Brochettes. Maakt niet uit natuurlijk, want het is uiteindelijk hetzelfde. Mijn tip uit dit hoofdstuk: de Kip met Ananas spies. Een klassieker in een interessant jasje dat ook nog eens heerlijk smaakt.

72 Yakitori’s

De Yakitori’s zijn meer de ‘snacks’ onder de spiesen. Ze zijn een flink stuk kleiner en kunnen als borrelhapje uitgedeeld worden. Mijn tip uit dit hoofdstuk: De Yakitori met kalfsvlees. Lekker en simel te bereiden.

78 Worstjes

In dit hoofdstuk start de auteur weer met een stuk theorie over soorten worstjes. Van de Frankfurter tot de Sabodet. Hierna mag je ze natuurlijk zelf gaan maken. Om te voorkomen dat je met een varkensdarm zit te prutsen, gebruikt de auteur voor een groot deel van de recepten een varkensnet dat je bij de slager kan krijgen. Een opvallende, maar lekkere verschijning in dit hoofdstuk is de gehaktbal van rundvlees.

92 Filets & Gebraad

Dit hoofdstuk was voor mij persoonlijk de eye opener. Niet zozeer om de roerbak-achtige gerechten die je op een pannetje op de BBQ klaar kan maken, maar om de heerlijke braadrecepten die de auteur voorschotelt. Met name de Varkenshaas met Pistachepesto is heerlijk op de BBQ.

128 Burgers

Ik geef het toe, ik ben er niet gek op. De hamburger van de BBQ. Nouja, met een broodje dan. Toch weet de auteur ook hier weer een aantal bijzondere recepten uit zijn mouw te toveren. Wat denk je bijvoorbeeld van een hamburger met (het omstreden) Foie Gras? Naast de hamburgers krijgt iedere vorm van vlees tussen een broodje aandacht van de auteur. Dus ook de hotdog en natuurlijk de kebab.

138 Ribstuk & Koteletten

De echte carnivoor mag zich ook uitleven in het boek. In dit hoodstuk gaat de auteur van spareribs naar het verwerken van complete ribstukken. Wauw!

154 Barbecue XXL

Ben je meer van de complete kip of het halve varken, ook dan kan je met het boek Barbecue & Plancha uit de voeten. Van cajunkip tot speenvarken, het staat er allemaal in. Toch mis ik hier één klassieker en mijn favoriet van vorig jaar. De bierkip…

166 Eb & Vloed

De laatste twee vleeshoofdstukken zijn besteedt aan de visliefhebbers. Niet alleen bevat dit hoofdstuk recepten voor uiteenlopende vissoorten, maar ook de bereidingen zijn in een aantal gevallen spectaculair te nomen. Een goed voorbeeld is de zalm op sparrenhout, maar ook braden blijkt mogelijk. Bijvoorbeeld bij de zalmrollade.

202 Hier kun je je vingers aan branden

Tot slot duikt de auteur in de wereld van de scheermessen, mosselen en andere schelpdieren. Ook hier leunt de auteur sterk op verschillende bereidingen, maar het aantal recepten is zeer beperkt.

210 De bijgerechten voor het feest

De laatste recepten zitten in de vegetarische hoek. Ook wel de gezondere kant van het barbecueën genoemd ;-). Leuke en lekkere dingen om te garen op de BBQ. Mijn absolute tip uit dit hoofdstuk is Appelen en Gember. Een combinatie die we in de Nederlandse keukens niet vaak tegenkomen, maar toch verassend lekker is.

244 Geknutsel & Gepruts

De auteur had kennelijk nog wat theorieën over de barbecue die hij niet op andere plekken kwijt kon. Van BBQ-fouten tot het braden van worstjes op een strijkbout. Dit alles is in dit hoofdstuk samengevat.

252 Receptenoverzicht

Het boek biedt twee methoden om recepten op te zoeken. In het recepten overzicht zie je alle recepten op chronologische volgorde voorbij komen.

254 Ingrediëntenregister

In dit register kun je recepten op basis van de ingrediënten opzoeken. Handig als je iets wilt maken met wat je op dat moment in huis hebt.

Conclusie

Barbecue & Plancha bevat een overdaad aan heerlijke recepten. De vormgeving van het boek en de foto’s zijn zelfs zo aantrekkelijk en inspirerend dat ik het boek in één avond heb uitgelezen. Hoewel het merkbaar is dat het boek een vertaling is, merk je dat enkel aan de ingrediënten die gebruikt worden. Zo is de auteur gek op Comté kaas. Een type kaas waar je toch even naar moet zoeken als je het wil gebruiken. Daarnaast spreekt de auteur vaak over takjes en bosjes kruiden. Daar zal je in de Nederlandse keuken toch al snel een potje voor pakken en naar smaak de kruiden toevoegen.

Beschikbaarheid

Barbecue & Plancha ligt nu in de winkel met een adviesprijs van €24,95. ISBN: 978 90 5956 431 2

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel, heel veel recepten
  • Goed gebonden
  • Duidelijke uitleg
  • Leuke verhalen
  • Veel theorie

THE BAD

  • Een klein aantal ingrediënten is lastig te vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.