Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Vacu Vin Cocktail Shaker

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Maataanduiding voor ml. en fl. oz.
  • Strainer in de shaker
  • Handige vacuüm/schenkdop
  • Stevig ontwerp
  • Bols cocktailrecepten

THE BAD

  • Maataanduiding moeilijk leesbaar op donkere achtergronden
  • Maataanduiding mist 'tussenstreepjes'

Eindelijk is het zo ver. Niet alleen het zonnetje is lekker warm, maar ook de avonden zijn buitengewoon aangenaam. Tijd dus voor het GadgetGear Cocktailweekend! De aftrap is voor de nieuwe Cocktail Shaker van het Nederlandse Vacu Vin. Een shaker die de nodige innovatie met zich meebrengt.

Natuurlijk had ik al een shaker. Ooit in een kerstpakket gekregen. Samen met een boek over cocktails. Toch bleven beiden in de kast staan. Simpelweg omdat cocktails maken teveel tijd en aandacht vroeg.

Toen Vacu Vin onlangs haar nieuwe cocktaillijn aankondigde, wist het bedrijf meteen mijn aandacht meteen te trekken. De nieuwe Shaker van Vacu Vin deed immers ook dienst als maatbeker en strainer (zeef). Met andere woorden, minder spullen in de kast, minder om schoon te maken en minder handelingen. Dat klinkt handig!

Uiterlijk

De Shaker van Vacu Vin bestaat uit drie delen. De onderkant is een maatbeker van glas. Vacu Vin heeft hier zowel een milliliter als een fl. oz. schaalverdeling op gedrukt. Fl. oz. is een Amerikaanse maat voor vloeistoffen. Doordat deze verdeling op de maatbeker staat is het dus ook mogelijk om Amerikaanse cocktailrecepten te gebruiken.

Bovenop de maatbeker zit de strainer. Deze zeef die het ijs tegen moet houden is van plastic en heeft een rubber sluitring om lekken te voorkomen. Zonder is de kans immers groot dat de boel gaat lekken. Het grote voordeel van de strainer in de shaker is dat je bij het schenken niet ook nog eens aan de ijsklontjes in de shaker hoeft te denken. Dit geeft snelheid en comfort.

De Cocktail Shaker wordt afgesloten door een vacuümdeksel die we al kennen uit de PopSome serie van het bedrijf (kijken we dit weekend ook nog naar). Door hem naar beneden te drukken, duw je wat lucht uit de shaker. Hierdoor blijft het deksel keurig dicht zitten. Wanneer je hem open trekt, vormt het deksel een handige schenktuit.

Meten met Twee Maten

Zoals gezegd, maakt de dubbele inhoudsmaat (ml. en fl. oz.) het mogelijk om ook recepten uit Amerikaanse boeken en sites over te nemen en met je Cocktail Shaker te serveren. Doordat de maximale inhoud van de Shaker 350ml of 12 fl. oz. bedraagt, is het mogelijk om in één keer voor maximaal vier personen (afhankelijk van het recept) een cocktail te shaken.

Hoewel de maatverdeling een prima idee is, kan het wat ons betreft toch beter. Op donkere werkbladen en achtergronden zijn de maten moeilijk leesbaar. Hierdoor begin je in de praktijk vaak met de gekleurde dranken. Het was ideaal geweest als de zwarte tekst wit omlijnd was geweest of iets dergelijks. Dit had het comfort enorm verhoogd. Ook zijn de maatstreepjes per 25ml. De meeste recepten die ik tegenkwam spreken over 15ml of 20ml. Tussenstreepjes waren daardoor zeer welkom geweest (al komt het niet op een druppeltje meer of minder).

Gebruik

Terwijl mijn oude shaker nog nooit een blokje ijs heeft aangeraakt, heb ik de Cocktail Shaker van Vacu Vin de afgelopen weken bijna dagelijks gebruikt. Het bereiden van Cocktails gaat namelijk echt heel gemakkelijk met deze shaker. Zo gemakkelijk dat je ze ook ‘even snel’ na het eten maakt, of op de middag een lekkere alcohol vrije cocktail voor de kinderen klaarmaakt.

Bij de Cocktail Shaker zit overigens ook een receptenboekje van Bols. Hierin zitten 6 heerlijke cocktail recepten. Het gaat om de Cosmopolitan, Strawberry Daiquiri, Grasshopper, Margarita, White Russian en Amaretto Sour. De recepten zijn gemaakt in samenwerking met het eveneens Nederlandse Bols.

Afwassen

Vacu Vin raadt aan om de Cocktail Shaker met de hand af te wassen. Toch namen we de proef op de som en blijkt dat de shaker de afwasmachine moeiteloos overleefd. Wel is het zo dat de rubber rand onder de strainer dan los kan komen. Je moet dus even uitkijken dat je die niet vergeet terug in de strainer te stoppen. Als je hem meteen na gebruik afspoelt, is afwassen in de praktijk minder noodzakelijk.

Conclusie

Vacu Vin noemt haar nieuwe Cocktail Shaker een innovatie op het gebied van cocktails en dat mogen ze. De Cocktail Shaker wist mij te motiveren om echt eens met al die cocktailrecepten aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn er nog kleine verbeterpuntjes. Met name de maataanduiding kan duidelijker. Toch is deze shaker een must-have voor iedere beginner en misschien wel een stukje comfort voor iedereen die het al kan.

Recept: Long Island Ice Tea

Dit weekend sluiten we iedere review af met een klassiek cocktailrecept. Vandaag bekijken we de Long Island Ice Tea. Een cocktail waar maarliefst vijf sterke dranken in gaan om daarna een heerlijk bitter-zoet drankje.

Ingrediënten:

  • 20ml Triple sec.
  • 20ml Blanke rum
  • 20ml Gin
  • 20ml Vodka
  • 20ml Tequila
  • 25ml verse limoensap of 7ml concentraat
  • Een scheutje cola

Bereiding:

Giet alles behalve de cola in de Cocktail Shaker. Gooi er daarna 4 tot 6 ijsblokjes bij en schudt de mix een seconde of tien. Hierna schenk je de cocktail uit in een ‘Collins’ glas met ijs. Voor de kleur doe je er een scheutje cola bij.

Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.