Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Mojito Margarita Martini (boek)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Foto's van de cocktails
  • Uitgebreide uitleg
  • Veel recepten in iedere categorie
  • Veel makkelijke bereidingen

THE BAD

  • Boek geeft niet aan hoe groot een maatbeker moet zijn!

Gisteren bespraken we het boek Fifty Drinks. Een receptenboek dat ontzettend breed is in de cocktailrecepten die het bevat, maar ook zeer ondiep als het gaan om de hoeveelheid recepten in de verschillende categorieën. Mojito Margarita Martini (ondertitel: 3 legendarische cocktails) pakt het heel anders aan. Dit boek kijkt in detail naar de Mojito, Margarita en Martini om vervolgens met 40 recepten te komen op basis van deze drie klassiekers.

Achtergrond

Zoals gezegd gaat Mojito Margarita Martini in op de 3 klassiekers van de cocktailwereld en alle zalige varianten die auteur Allan Gage (een Brit uit Londen) kon vinden. Allan heeft in diverse cocktailbars gewerkt en heeft tegenwoordig een bedrijf dat complete cocktailbars verhuurt.

Ook Mojito Margarita Martini opent met de geschiedenis van de cocktail, waarbij het ook nog eens los vertelt over de geschiedenis van de drie cocktails die de basis van het boek vormen. Weer een eigen kijk en aardig om over te lezen.

Allen legt ook uit hoe een cocktailbar (voor thuis) het beste ingericht kan worden. Hier heeft hij het onder anderen over spuitwater. Mijn tip, SPA rood in huis halen. Dan maak je het jezelf makkelijker. Hij geeft ook een belangrijke tip. Organiseer je een feestje, kies dan van te voren een selectie cocktails zodat je zeker bent dat je de ingrediënten op orde hebt. Daarnaast kan het nooit kwijt om voldoende ijsblokjes op voorraad te hebben.

Recepten

De Mojito, Margarita en Martini vormen de basis van het boek. De recepten staan dan ook in deze volgorde vermeld. Ieder hoofdstuk begint met de klassieke uitvoering van de basiscocktail gevolgd door een ruime hoeveelheid varianten.

De recepten uit het boek zijn allen voorzien van een prachtige foto van het eindresultaat. Na de titel volgt een korte uitleg van wat de cocktail bijzonder maakt gevolgd door de ingrediënten. Bij de ingrediënten lopen we tegen een obstakel aan. Het boek spreekt steeds over maatbekers, maar welke maatbeker geeft het niet aan. Wij gaan uit van de maat van een tumbler. Dit is een bar-maatbeker met aan één kant 25ml en aan de andere 50ml. 25ml is daarbij de eenheid voor één maatbeker. Heb je de Vacu Vin Cocktail Shaker, dan heb je natuurlijk geen maatbeker nodig.

Conclusie

Één slordigheidje in het boek is meteen de grootste handicap voor de beginnende cocktailmaker. Het ontbreken van de maat van de gebruikte maatbeker. Iemand die niet weet dat het om 25ml gaat, zal dit boek in de kast zetten en daar al snel laten verstoffen. Zonde, want de recepten in het boek zijn prima uitgewerkt. De aanwezigheid van foto’s laat je ook nog eens duidelijk zien hoe je de cocktail kan uitserveren.

Recept: Fidel’s Mojito

Je snapt dat als we een boek met recepten reviewen, we die niet afsluiten met een recept uit de eigen bar. Vandaar dat we een recept uit Mojito Margarita Martini plaatsen. Het gaat om Fidel’s Mojito. Een ongewone cocktail omdat je hier ook bier in gebruikt. Het recept is terug te vinden op pagina 16.

Ingrediënten:

  • 25ml (halve) limoen
  • 6-8 muntblaadjes
  • 1 scheutje suikersiroop
  • 50ml witte rum
  • 1 scheutje pils

Bereiding:

Mix de eerste drie ingrediënten in een longdrinkglas. Voeg een schepje ijsgruis toe. Doe de rum erbij. Roer goed. Giet geleidelijk het bier erbij (het mag niet over de rand schuimen). Garneer met een munttakje.

Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.