Review: Fifty Drinks (Boek)

Een cocktailbar kan natuurlijk niet zonder cocktailrecepten. Naast handige apps, zijn er natuurlijk ook veel boeken over cocktials verschenen. Één van de meest recente is Fifty Drinks van uitgeverij Fontaine & Noë. Een compact boekje met een prachtige hardcover (mooier dan op de foto).

Achtergrond

Het boek Fifty Drinks is een verzameling recepten, verhalen en theorie over het wereldje van de cocktails dat de auteur samen met de Kronenhalle Bar in Zürich heeft opgesteld.

Het boek opent met de geschiedenis van de cocktail. In de inleiding treffen we ook praktische tips aan. Hier lees je onder anderen wat de basisingrediënten zijn die je minimaal in huis moet hebben om een beetje fatsoenlijk cocktails te kunnen maken.

De handigste tip is om wat verse limoenen voor handen te hebben. Dat is niet vreemd. De limoen wordt in het gros van de recepten gebruikt. De inleiding beschrijft ook de soorten glazen die handig zijn om voor handen te hebben.

Recepten

De recepten in het boek zijn verdeeld over een fors aantal thema’s. Elk thema wordt voorafgegaan door achtergrondinformatie over het betreffende thema. Voor het gemak heb ik de thema’s hieronder beschreven;

 • Aperitieven
 • Jokers
 • Digestieven
 • Partycocktails
 • Katerkillers
 • Alcoholvrije cocktails (jawel!)

De recepten zijn duidelijk weergegeven en beginnen met een ingrediëntenlijst. De meeste recepten zijn voor één glas. Na de ingrediënten volgt een korte uitleg hoe je de cocktail maakt en lees je achtergrondinformatie over de betreffende cocktail. Onderaan ieder recept staat het glas dat je moet gebruiken afgebeeld.

Conclusie

De uitgebreide verdeling van de cocktails is erg leuk en de uitgebreide informatie maakt dit een receptenboekje wat je eerst gewoon eens voor de lol doorleest. Toch heeft de uitgebreide onderverdeling één nadeel. Per categorie valt het aantal recepten toch een beetje tegen. Het totaal aantal recepten is leuk, maar wanneer je onverwacht besluit een aperitiefje uit het boek te doen, is de kans groot dat je niet alles op voorraad hebt.

Recept: Tequila Sunrise

Je snapt dat als we een boek met recepten reviewen, we die niet afsluiten met een recept uit de eigen bar. Vandaar dat we een recept uit Fifty Drinks plaatsen. Het gaat om de klassieke Tequila Sunrise uit het hoofdstuk “Jokers” (blz 46).

Ingrediënten:

 • 3 ijsblokjes
 • 40ml Tequila
 • 100ml Sinasappelsap
 • 10ml Grenadine

Bereiding:

Doe de ijsblokjes in een tumblerglas. Giet de tequila en het sinasappelsap erbij en roer. Laat de grenadine voorzichtig in het glas lopen en roer heel licht.

Proost!

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Mooie hardcover
 • Duidelijke recepten
 • Veel achtergrondinformatie
 • Veel basiskennis
 • Klassieke en nieuwe recepten
 • Uitgebreide onderverdeling

THE BAD

 • Totaal aantal recepten valt tegen
 • Boekje blijft niet mooi open liggen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.