Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Epson Stylus Photo 1500W A3 Printer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Veel printer voor weinig geld
 • Prachtige afdrukken
 • Geschikt voor vele papiermaten (tot A3+)
 • Geschikt voor afdrukken op CD, Mini CD en CD Cards
 • WiFi eenvoudig op te zetten
 • Randloos printen

THE BAD

 • Neemt veel plek in
 • Installatie mag duidelijker
 • Geen ‘vlekkeloze’ printervaring

Enkele weken geleden stond een bezorger met een enorme doos voor de deur. Het betrof de nieuwe Stylus Photo 1500W printer van Epson waar we eerder al over hadden geschreven. Een printer waar uiteraard niet alleen maar A3 in gaat, maar ook gewoon A4 en ook op CD’s printen is geen probleem voor het monster. Aan mij om het allemaal te checken…

Uitrusting

IN de doos troffen we naast de printer ook een handleiding, CD-Rom met drivers, een malletje om verschillende CD formaten in de printer te laden en natuurlijk een stroomstekker. De inktpatronen zaten al in de printer, dus zijn niet afgebeeld. Wat ontbrak, zoals bij iedere nieuwe printer, was natuurlijk een USB kabel. Dat is normaal bij het kopen van printers, maar het blijft een vreemde besparing.

Uiterlijk

De Epson Stylus Photo 1500W is een typische desktop printer. Hij bevat dus geen eigen papierlade. In plaats daarvan gaat het papier ouderwets bovenin de printer. Zou Epson wel voor een papierlade hebben gekozen, dan zou de printer nog een stuk groter zijn geworden. Elk voordeel heb z’n nadeel ;-).

Installatie

Het installeren van de printer lijkt buitengewoon makkelijk. Zodra het gros van de software is geïnstalleerd vraagt de wizard mij of ik de printer via USB of WiFi aan wil sluiten. Ik kies voor WiFi. Meteen daarna vraagt hij of ik de printer via de computer op het netwerk wil aanmelden (daar is USB voor nodig) of via een AOSS/WPS knop. Mijn Netgear router heeft zo’n knop dus dat is makkelijk.


Na een minuutje geven de LED’s op de printer aan dat de verbinding is gemaakt, dus ik ga verder met de installatie. Verder tot ik de volgende opmerking in mijn scherm krijg.

‘OK’… tsjah… Wat moet je daar nou mee? Gelukkig verloopt de installatie verder goed. Onrust voor niks dus. Tijd voor de testpagina. Op het grote A3 vel premium fotopapier drukt hij iets af. Alles in kleur is leesbaar, alles in zwart is op zijn zachtst gezegd onherkenbaar. Dat wil je niet. De wizard is na het afdrukken van de testpagina klaar en de handleiding praat niet over dit onderwerp. Zoek het maar uit dus.

Gelukkig zit er een optie bij de software om de spuitmondjes van de koppen te reinigen. Dit bleek het probleem met de zwarte patroon geheel op te lossen. Happy printing :-).

Bediening

Bovenop de printer zit een klein bedieningspaneel. Geen nieuwerwets kleurenschermpje met touchscreen, maar gewoon ouderwetse zwarte knoppen. De eerste is de power knop. Deze gebruik je alleen als je energie wilt besparen ;-). De tweede gebruik je om WiFi in te stellen. De statusleds zitten echter links van de power knop. Niet de meest logische plek wat mij betreft. Meteen ernaast zit de info knop en daarna een knop om printtaken te annuleren. Tot slot nog een knop die je gebruikt wanneer je inkt wilt vervangen. De led erboven knippert als één van de patronen echt leeg is.

Printen

Als hobbyfotograaf heb ik nogal wat foto’s waarvan ik altijd denk dat ze leuk zijn om eens groots af te drukken. Voor deze tests heb ik een aantal contrastrijke foto’s geselecteerd die ik in Suriname,met mijn Canon 350D heb geschoten. Om te printen gebruik ik de bijgeleverde Epson Easy Photo Print software. Na het selecteren van de eerste foto, moet ik aangeven op welk papier ik ga drukken. Standaard denkt de software aan fotopapier van 10×15. Ik geef aan dat ik Epson Premium Glossy Photo Paper in de lade heb zitten. Op de verpakking van het papier staat dat het ‘Super A3’ papier betreft. In de software zie ik aan het formaat dat ik dit moet vertalen naar A3+. Daarna selecteer ik randloos printen.

De eerste print gaat bijna goed. De kleuren en het detail in de foto zijn werkelijk geweldig! Ik krijg onderaan het papier echter toch een witrand van ongeveer 3 millimeter. Balen, want mijn snijmachine is te klein voor de lange kant van het papier. Ik start het proces nog eens opnieuw. Ditmaal staat de papiersoort al juist geselecteerd. Bij de volgende foto komt er ook daadwerkelijk een prachtige randloze afdruk uit de Epson Stylus Photo 1500W. Kennelijk gaat het dus mis wanneer je al een foto hebt geselecteerd en daarna het formaat van het papier aanpast. Andersom werken is binnen deze software helaas geen optie.

Ook deze print is in eerste instantie qua afdrukkwaliteit geweldig. Tot het mij opvalt dat ik aan het begin van de afdruk wat vieze vlekken zie. Het lijkt op een inktlekkage want de inkt ligt hier echt dik op het papier. Jammer. Tweede afdruk dus ook mislukt. Ik ben blij dat ik een extra setje inktpartonen bij het testmodel kreeg want dit gaat toch hard voor mijn gevoel.

Inmiddels heb ik nog een flink aantal prints gemaakt. Deze hebben geen van allen last gehad van vieze inktvlekken. Het lijkt dus eenmalig te zijn geweest.

Inktpatronen Wisselen

Wanneer de inktpatronen bijna leeg zijn, geeft de printer dit keurig, met koeienletters, aan. Tijd om het eerste patroon uit de verpakking te halen. Bij het wisselen wil ik opzettelijk een aantal patronen op de verkeerde plaats in de printkop zetten. Dit lukt niet. Ieder lipje van ieder patroon heeft het een andere vorm waardoor ze alleen op de plaats passen waar ze moeten zitten. Een stukje detail dat ik zeer kan waarderen. Het valt me ook op dat de patronen erg klein zijn voor een A3 printer. Ze zijn van een vergelijkbaar formaat als de patronen die in een standaard A4 printer zitten.

Pictbridge

De Epson Stylus Photo 1500W is een PictBridge printer en dat brengt extra comfort met zich mee. Via de USB aansluiting kan je een PictBridge compatible fotocamera of ander apparaat aansluiten. Op de camera selecteer je simpelweg welke foto’s je wilt hebben en de printer gaat meteen aan het werk.

Epson iPrint

Natuurlijk zijn desktops en laptops niet de enige apparaten waarmee je op de Epson Stylus Photo 1500W kan printen. Epson heeft speciaal voor Android en iOS de Epson iPrint app ontwikkeld. Deze app vormt een alternatief op Apple’s eigen AirPrint en zorgt ervoor dat je draadloos vanaf deze apparaten kan printen. Dit heb ik natuurlijk even vanaf een iPad getest en werkte perfect.

Conclusie

Het installeren van de printer liep door een vreemde foutmelding niet geheel zonder problemen en ook de zwarte printkop moest eerst worden schoongemaakt. Dat laatste neem ik Epson niet kwalijk. Deze printer heeft al bij andere journalisten gestaan en zat redelijk onder het stof toen wij hem in ontvangst namen. Het lekken van inkt tijdens het printen is een ander probleem. Komt dit door vuil, of door een slechte printkop? Ook daarvan vind ik het lastig om de printer de schuld te geven. Zeker omdat ik na de eerste twee afdrukken geen problemen meer heb ervaren.

Kijken we naar de prijs, €400 voor een A3 printer, dan heeft de Epson Stylus Photo 1500W weinig concurrentie. Daarnaast zijn de randloze afdrukken en het hoge contrast van de printer een lust voor het oog. De printer is groot, maar door WiFi kan je hem overal plaatsen waar je maar wilt. Daar staat tegenover dat je door het papierformaat ook geen kleinere printer mag verwachten. Uitgaande van dat de inktvlekken die ik ervoer bij anderen niet voorkomen verdient de printer toch een mooie voldoende.

3 reacties

 1. Sinds enige tijd heb ik deze printer. De afdruk kwaliteit is gewoon goed, buiten kijf, maar waar ik me aan stoor is de slechte papier afhandeling en nog veel erger, soms (ook met kabel) krijg ik een connection error. Soms midden in een print, en da’s niet leuk als je op duur glossy medium aan het printen bent.

  Af en toe weigert de printer papier, ook al is het het goede formaat. Lastig. Draadloos heb ik al opgegeven

  Verder is hij redelijk zuinig met Inkt, dat valt me mee.

 2. @Theun, wij herkennen de klachten niet in het model dat we hier op kantoor hebben gehad. Heb je al contact gezocht met Epson? Een printer trilt, dus het zou me niets verbazen als het wegvallen van de verbinding via USB een probleem is met een los contactje o.i.d.

 3. De printer print weergalose foto’s,Maar papier aanname is drama, vaak komen foto’s op beschadigd papier uit de printer of geheel niet!!!,Bediening is erg gebruiks onvriendelijk!! bij geleverde cd handleiding is op veel pc’s niet te openen ,vanwege dit ongemak ook nog steeds geen foto op cd af kunnen drukken ,voorgaande modellen waren zeer gebruiks vriendelijk met eigen bediening paneel en meegeleverde handleidig,ook fot’os afdruken van camera naar printer geeft bij deze printer veel kwaliteits verlies,oorzaak je kan van uit camera maar beperkt de printer aansturen ,Het zal misschien beter kunnen maar goeie handleiding ontbreekt en is ook op internet niet te vinden,Vind trouwens zo bij zo belachelijk dat ik na aanschaf zo aan de bak moet om zelf gebruikers info te vergaren ,wij gebruiken al jaren Epson printers maar als alle nieuwe modellen zo werken en zonder goeie handleiding geleverd worden is dit zeker de laatste,Bovenstaand info filmpje ziet er flitsend uit maar als zo vaak tegenwoordig het geval is word je bij gebruik verast door het incompetente gebruiksgemak , Al met al zeer onplezierige aankoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.