Review: Tefal ActiFry Family Gourmand AW9500

Enige tijd geleden introduceerde Tefal haar ActiFry Family Gourmand AW9500. Deze nieuwe ActiFry is de opvolger van de bekende ActiFry AH9000 die je ongetwijfeld vaak op TV langs hebt zien komen. Het idee achter de ActiFry is dat je met minder olie, ook lekkere frites klaar kan maken. Dat hebben we getest en natuurlijk hebben we hem ook naast de concurrent gezet. De AirFryer van Philips.

Uitrusting

In de doos van de ActiFry Family treffen we naast de ActiFry zelf ook een handleiding, een netsnoer en een kookboek aan. Het kookboek dat Tefal bij de ActiFry levert is dusdanig goed verzorgd, dat we daar zo nog op terugkomen.

Uiterlijk

Het eerste dat opvalt aan de ActiFry Family Gourmand AW9500 is het formaat. Hij is een stukje groter dan eerste generatie. Dat is niet vreemd, want je kunt er tot een halve kilo meer friet in bereiden. Wanneer je de klep van de ActiFry Family Gourmand opent, zie je dat Tefal erg veel aandacht heeft besteedt aan de vormgeving van de ActiFry. Met de mooie metalen roostertjes en honingraad-afwerking van het ventilatiesysteem geeft de ActiFry Family Gourmand toch het gevoel de Mercedes onder de keukenapparatuur te willen zijn.

Achterop de ActiFry Family Gourmand zit het bedieningspaneel. Dit bestaat uit een aan/uit-knop en een knop waarmee je het aantal minuten op kan geven dat de machine haar werk moet doen. Een groen display laat daarnaast zien wat de resterende tijd is tot het product gaar is.

Werking

De ActiFry Family Gourmand is in feite een grote heteluchtoven, met een heel belangrijk kenmerk. Een speciale arm (voedselkeerring genaamd) in het midden roert tijdens het bakken de producten om zodat alles mooi, gelijkmatig gaart. Een even slim als simpel idee. Wanneer je friet bakt in de ActiFry kan je de olie die je nodig hebt er los ingieten. Tijdens het bakken zorgt de ActiFry Family Gourmand zelf voor de juiste verdeling.

Hoewel de arm reuze handig is om aanbakken te voorkomen, maakt hij de ActiFry ook ongeschikt voor het bakken van grote, kwetsbare snacks. Denk aan kroketten en frikadellen. Die zullen de arm niet overleven. Borrelhapjes en bitterballen zijn geen probleem, mits je er niet teveel in stopt. Sterker nog, op bladzijde 68 staat een heerlijk recept om zelf bitterballen te maken (al worden het kroketten genoemd). Met grote stukken vlees als Kipdrumsticks heeft de ActiFry geen moeite.

Kookboek

Zoals gezegd bevat de doos van de ActiFry Family Gourmand een prachtig kookboek. Tefal heeft dit netjes ingebonden waardoor het mooi open blijft liggen. Een stukje detail dat ik wel kan waarderen. Hoewel het kookboek in eerste instantie nog even reclame maakt voor de andere apparaten uit de Gezond & Lekker-lijn, wordt het al snel een stuk serieuzer. Tefal beschrijft een stuk over de ontwikkeling van de ActiFry, gaat in op het gebruik van Oliën en de achtergrond van de aardappel. Het eerste stuk staat ook boordevol leuke weetjes over Olie en Aardappelen. Daarnaast helpt het een aantal fabeltjes de wereld uit.

In het tweede deel staan een aantal weekmenu’s voor diegenen die een kilootje minder wensen te wegen. Deze menu’s zijn samengesteld door voedingsdeskundige Nathalie Hutter Lardeau en lijken wat op de weekmenu’s zoals Sonja Bakker dat zou doen.

Na de weekmenu’s kom je bij de recepten (die ook in de weekmenu’s terugkomen). Deze zijn verdeelt in verschillende thema’s. Van recepten die je perfect samen met kinderen kan bereiden tot de snelle of culinair verantwoorde hap. Het zijn recepten die voorral stimuleren om ook een beetje te experimenteren met de mogelijkheden van de ActiFry Family Gourmand. Zo was ik in eerste instantie verbaasd over de mogelijkheid om hem te gebruiken voor roerbakgerechten terwijl dat eigenlijk heel logisch is. Je gooit al je ingrediënten in de pan en hebt er geen omkijken meer aan.

Wat verder opvalt aan het kookboek, is dat het gehele boek in het Nederlands is. Je zou verwachten dat het een boek in meerdere talen zou zijn omdat de drukkosten zo lager gehouden kunnen worden, maar daar heeft Tefal niet voor gekozen. Dat geeft mij toch een goed gevoel, maar daar stopt het niet bij. Op de speciale website van Tefal zijn nog meer recepten te vinden.

Schoonmaken

Schoonmaken van de ActiFry Family Gourmand is een makkie. De pan is uitneembaar en kan net als de roerarm en het doorzichtige deel van de deksel gewoon in de vaatwasser. Ook als je een bereiding te lang in de pan hebt laten zitten, zorgt de Tefal coating ervoor dat de restanten makkelijk loskomen tijdens het afwassen.

In Gebruik

Genoeg over de theorie, tijd voor de praktijktest. Ik heb nu enkele tientallen maaltijden in de ActiFry Family Gourmand bereid. Op friet na is het vrijwel onmogelijk om echte éénpansgerechten met de ActiFry Family Gourmand te bereiden. Vaak stond er dan ook een pannetje naast om rijst of pasta in te koken.

Één van de grote voordelen van de ActiFry Family Gourmand noemde ik al even. De mogelijkheid om te roerbakken. In tegenstelling tot het klassieke roerbakken hoef je bij de ActiFry niet meer te roeren. Dit is ideaal voor de luie koker omdat je enkel de rijst of pasta nog in te gaten hoeft te houden. Je houdt dus tijd over voor een spelletje, een boek of om gewoon lekker TV te kijken.

Stap je van de recepten van Tefal’s boek af, dan moet je bij het roerbakken wel goed opletten. Doordat de ActiFry Family Gourmand in feite gewoon een heteluchtoven is, drogen recepten snel uit. Afhankelijk van het recept dat je gebruikt moet je extra vocht toevoegen. Hier moet je een beetje gevoel voor ontwikkelen. Het is geen ramp als je dit tijdens de bereiding vergeet. Door het roeren van de arm is aanbakken een zeldzaam gebeuren. Je kan dan aan het einde van de bereidingstijd vocht naar smaak toevoegen.

Het bakken van friet is natuurlijk core business voor de ActiFry Family Gourmand. Het zal je dan ook niet verbazen dat de ActiFry dit prima kan. Net als concurrerende ovens is het wel zo dat de bereidingstijd langer is dan wanneer je een klassieke frituur zou gebruiken. Waar je normaal ongeveer 7 minuten over een portie friet zou doen, heb je nu al snel 20 minuten nodig.

Tefal praat veel over het gebruik van 1 lepel olie. Zoals je op de onderstaande foto ziet is de lepel olie nogal groot in vergelijking tot de lepels die wij in de keuken hebben. Tefal gaat echter uit van een volle bak. Gooi je er minder friet in, heb je ook minder olie nodig.

Tefal ActiFry Family Gourmand vs. Philips AirFryer

De grote concurrent voor de ActiFry Family Gourmand is de AirFryer van Philips. Die laatste pakt het qua marketing ook handig aan. Zo hebben de partysnacks van Mora standaard de bereidingstijd voor de AirFryer op de verpakking vermeld. Tefal heeft dat helaas niet geregeld.

Voordelen van de ActiFry Family Gourmand vs. Philips AirFryer

Het grote voordeel van de ActiFry Family Gourmand is de capaciteit. Ik kan het wat meer friet in de ActiFry Family Gourmand gooien waardoor ik makkelijk voor 4 tot 5 personen kan bakken. Met de AirFryer zit ik op 3 tot 4 porties. Bij de AirFryer moet ik halverwege de bereiding de friet ook omschudden. De ActiFry Family Gourmand regelt dat zelf. Daarnaast kan ik de ActiFry Family Gourmand gebruiken voor onder anderen roerbakgerechten. De AirFryer kan ook voor andere recepten worden ingezet. Daar moet je wel de losse bakaccessoire voor gebruiken. De recepten die je daarmee klaar kan maken verschillen van taart-achtigen tot koekjes. De ActiFry Family Gourmand leent zich daar niet voor.

Nadelen ActiFry Family Gourmand vs. Philips AirFryer

De ActiFry Family Gourmand is groot en ook de unit die voor de heteluchttoevoer zorgt zit niet al te praktisch. Horizontale meters zijn schaars in de keuken. De AirFryer heeft een verticale opstelling waardoor deze minder plaats inneemt. Ook is het mogelijk om de AirFryer te gebruiken voor kroketten en frikadellen.

Gelijkspel

Over de kwaliteit van beide friteuses kan ik niet klagen. De friet is smaakvol en krokant. Het verschil zit hem dus echt in de capaciteit en wat je nog meer kan bereiden behalve het bakken van friet.

Conclusie

Met de ActiFry Family Gourmand zette Tefal gezonde friet op de kaart. De smaak van de friet is heerlijk en het prachtige kookboek zet aan tot meer creativiteit met de ActiFry. Tefal heeft me met vele gezonde recepten weten te verassen. Hoewel de ActiFry Family Gourmand een flinke machine is, heeft Tefal hem zo ontworpen dat het ook echt een pronkstukje voor iedere keuken is. Mijn complimenten.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Afwasmachine-vriendelijk
 • Gezond koken
 • Inspirerend kookboek
 • Mooi design
 • Duidelijke werking en display
 • Veel creatieve mogelijkheden
 • 1.5KG Laadgewicht

THE BAD

 • Neemt veel plaats in

Eén reactie

 1. Mijn Klacht:

  Tefal geeft niet thuis na recentelijk verstreken garantieperiode.

  Na ruimschoots 2 jaar, net na het verstrijken van de garantieperiode, heeft onze Tefal Actifry het begeven. Om te kunnen beoordelen of hiervoor eventueel toepassing kan worden gegeven aan de coulance regeling het defecte apparaat op aangeven van Tefal opgestuurd naar E-Care. E-Care bevestigde onze eerdere conclusie dat de motor stuk is. Tefal hierop aangesproken, ook inzake het zo nodig toepassen van een coulance regeling. Tefal voelt zich hierop niet aangesproken en is niet bereid ons tegemoet te komen. In plaats van hiervoor verantwoordelijkheid te erkennen en ook te nemen, is voor Tefal c.s. kennelijk ‘slechts’ bepalend en voldoende dat hun producten maar de garantieperiode doorkomen. Over duurzaam ondernemen gesproken. Wel een duur apparaat, maar zeker niet duurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events