Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: PocketBoom Speaker

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooi geluid (afhankelijk van oppervlak)
  • Handig ontwerp
  • Compact formaat

THE BAD

  • Volume is beperkt ten opzichte van tablets
  • Waar haal je nieuwe stickers?

Soms kom je gadgets tegen waarvan je denkt, werkt dat echt? Één van deze gadgets is de PocketBook Portable Vibration Speaker. Toen die enkele weken geleden binnenkwam en ik hem uitpakte verwachtte ik weinig van de speaker. Toen ik hem aansloot wist hij mij te bekeren…

Uitrusting

In de verpakking van de PocketBoom vinden we de speaker en een tweetal reservestickers. Waar je die stickers voor nodig hebt, leg ik later uit. Wat ontbrak aan de verpakking was een batterij, want de PocketBoom kan niet zonder. Nu wil ik niet goedkoop overkomen, want batterijen heb ik hier zat liggen, maar tegenwoordig verwacht je gewoon dat er een batterij bij zit, al is ie binnen no-time leeg.

Ontwerp

Het ontwerp van de PocketBoom is zeer goed uitgedacht. De PocketBoom heeft namelijk twee kabels nodig. Één om aangesloten te worden op een smartphone of MP3-speler en één voor de vibrerende pad die op een glad oppervlak moet worden bevestigd. De kabel naar de smartphone is het kortst en vouwt keurig over de lange kant van de PocketBoom heen waardoor deze niet in de weg zit wanneer je de PocketBoom niet gebruikt. De tweede is een heel stuk langer. In de behuizing van de PocketBoom blijkt een handige haspel te zitten waar deze omheen rolt. Door het ontwerp zie je de haspel zelf niet en het draaiende deel van de haspel dek je weer ar met de vibrerende pad wanneer je deze niet gebruikt.

Werking

De werking van de PocketBoom is even magisch als simpel. De PocketBoom maakt gebruik van het feit dat geluid uit trilling bestaat. Alles dat trilt, maakt dus geluid. De vibrerende pad bevat dan ook een kleverige sticker waarmee je hem op bijna ieder glad oppervlak kan bevestigen. Of het nou een raam of een aanrechtkastje is, dat maakt niet uit. Door het trillen van de pad veranderd het hele oppervlak in één grote speaker. Hoewel de sticker behoorlijk vast zit, komt deze ook weer netjes los zodat je dezelfde speaker heel vaak kan gebruiker. De grootste vijand is echter vet. Plak je hem op vette ramen, dan is het snel over met de plakkracht. Gelukkig heb je twee reservestickers, maar het houdt natuurlijk een keer op.

Geluidskwaliteit

Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat, hoe groter het trillend oppervlak, hoe beter de kwaliteit van het geluid is. Het resulterende geluid van de PocketBoom is dan ook zeer goed, maar qua volume wel sterk afhankelijk van de bewegingsvrijheid die het materiaal heeft. Zo klinkt een marmeren aanrechtblad zacht en dof terwijl enkelglas zeer helder en een stuk harder dan mijn telefoonspeaker klinkt. Toch is er ook een keerzijde aan het geluid. Het totale volume is best zacht. Het heeft dus geen zin om hem bijvoorbeeld op een iPad aan te sluiten omdat het totale volume van de iPad al vele malen harder is dan dat van een smartphone.

Conclusie

Heb je een smartphone en wil je dat het geluid fatsoenlijk klinkt, dan is de PocketBoom een leuke aanwinst. Al is het maar omdat je vrienden vreemd staan te kijken als je laat zien hoe de PocketBoom werkt. Het je een tablet, dan is de winst van de PocketBoom nihil. Voor wat betreft de sticker, ik zit nu aan mijn tweede, maar dat komt met name doordat ik wilde uitzoeken hoe snel de eerste sticker niet meer zou plakken. Doe je normaal met de PocketBoom dan schat ik in dat je bij dagelijks gebruik genoeg stickers krijgt voor dik een jaar.

Beschikbaarheid

De PocketBoom is lastig te vinden. Wij kregen hem via MobileFun waar hij op dit moment in de uitverkoop is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.