Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Preview: De Nikon 1

In 1948 introduceerde Nikon haar eerste camera, later de Nikon 1 genoemd. Gisteren, introduceerde Nikon een compleet nieuwe cameralijn, en besloot daarmee ook de telling opnieuw te beginnen. Jawel, Nikon lanceerde de Nikon 1 J1 en de Nikon 1 V1. Wij waren erbij en mochten met deze nieuwe camera’s spelen.

De Nieuwe A-CIL Lijn

Met de Nikon 1 slaat de Japanse cameramaker een, voor Nikon, compleet nieuwe weg in. Ze noemen de nieuwe lijn “Advanced Camera with Interchangeable Lens”. Simpel gezegd, een compactcamera met verwisselbare lens. Nikon zegt het concept van de grond af aan ontworpen te hebben, zonder de concurrenten in de gaten te hebben gehouden. Of dat klopt, valt te betwijfelen gezien concurrenten Sony (NEX) en Olympus (PEN) al een tijdje met een vergelijkbaar systeem bezig zijn en daar, ook in Japan, successen mee behalen.

Nikon 1 V1

De Nikon V1 is het topmodel uit de nieuwe A-CIL lijn van het bedrijf. De V1 bevat de stevigste behuizing die deels bestaat uit magnesium. Daarnaast bevat de camera een 1.440K-dot elektronische zoeker met 100% frame dekking en een hotshoe om accessoires op aan te sluiten.

Nikon 1 J1

De J1 is het instapmodel uit de serie. De behuizing is zeer compact en voelt prettig aan. Voor donkere situaties bevat de camera een kleine flitser.

Technieken

De camera’s bevatten softwarematig een aantal nieuwe snufjes. Één daarvan is ‘motion snapshot’. De camera maakt vlak voor je de foto klikt een slow-motion filmopname en plaatst die voor de foto. Een grappig en opvallend effect dat we nog niet eerder hebben gezien.

De Smart Photo Selector neemt in één keer een hele serie foto’s en elimineert die foto’s die hij zelf als slecht bestempeld omdat mensen niet lachen, de ogen dicht hebben, de foto niet scherp genoeg is etc. Tot slot is het aan jou om uit 5 mogelijkheden de beste foto te kiezen.

Verder is het mogelijk om tijdens het filmen van Full HD beelden, om ook nog foto’s te maken. Dit proces loopt parallel aan de film waardoor deze niet onderbroken wordt.

Kleuren

De Nikon 1 J1 en V1 zijn niet alleen in de gangbare kleuren wit, zwart en grijs verkrijgbaar, maar ook in metallic blauw, metallic rood en ‘hello kitty’ roze. In Nederland zal Nikon de kleurstellingen echter beperken tot zwart en wit voor de V1 en zwart, wit, rood, zilver en roze voor de J1.

1-Mount

Met de Nikon 1 brengt Nikon ook een nieuwe lensvatting op de markt. Nikon stapt, voor de Nikon 1, van de F-Mount af en introduceert de 1-mount. De 1-mount stelt Nikon in staat om deze camera’s met veel kleinere en snellere lenzen uit te rusten zonder dat kwaliteit in het geding komt. Om fotograven tegemoet te komen, zal Nikon wel een converter uitbrengen waarmee je de kleine camera’s van een F-mount lens kan voorzien.

Lenzen

Met de lancering van de Nikon 1 brengt het bedrijf meteen vier nieuwe lenzen uit. De 10mm prime (€249), de VR 10-30mm (VR = beeldstabilisatie) (€199), VR 30-110 (€249) en de VR10-100mm PD-Zoom (€759). Die laatste is opvallend. Deze lens os van powered zoom voorzien, ideaal voor de filmers onder ons.

Wanneer je de lenzen los koopt, heb je de keuze uit zwart en wit. Koop je de lenzen in een camera kit, dan zijn ze in de kleur van de camera.

CX CMOS Sensor

De Nikon 1 is geen full-frame camera. In plaats daarvan heeft Nikon voor haar nieuwe CX CMOS sensor gekozen. De sensor schiet plaatsen op 10,1 megapixel met een ISO tussen de 100-6.400. De camera’s zijn ook uitgerust met een snelle autofocus met 73-punts fasedetectie en 135-punts contrastdetectie. Volgends Nikon heeft de Nikon 1 daarmee de meeste focuspunten ter wereld en dat nemen we graag van ze aan. Op het moment dat ik met de camera’s speelde, viel mij ook op hoe snel de autofocus was. Daarnaast maakte deze weinig fouten.

Accessoires

Zoals je boven al kon lezen, bevat alleen de V1 een hotshoe voor externe flitsers en andere creatieve uitbereidingen.  Speciaal voor deze hotshoe komt Nikon met de SB-N5 Speedlight flitser en de GP-N100 GPS unit. Nikon liet ook concepttekeningen van andere accessoires zien zoals een ringflitser.

Preview

Met de Nikon V1 en J1 introduceert het bedrijf twee leuke, nieuwe camera’s. Mijn voorliefde gaat daarin vooral uit naar de J1. Hoewel de J1 geen mogelijkheden voor een externe flitser heeft, is de camera (zeker in combinatie met de 10mm lens) zeer compact. Buiten dat, voelen de V1 en J1 qua prestaties vergelijkbaar aan. De autofocus is lekker snel en de camera’s zijn vooral heel simpel te bedienen. In hoeverre je er echt creatief mee kan fotograferen durf ik nu nog niet te zeggen. Daarvoor moeten we hem echt eens rustig testen.

Beschikbaarheid

De Nikon 1 V1 en J1 liggen beiden in oktober in de winkel. De camera’s worden niet zonder kitlens aangeboden. In beide gevallen is de goedkoopste kit, die met de VR 10-30 lens (V1 €869 – J1 €599)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.