Review: TomTom Go Live 1005

De afgelopen maanden hebben we diverse navigatiesystemen getest. De grote afwezige daarin was van Hollandse bodem. Onlangs bezochten we het hoofdkantoor van TomTom om nader kennis te maken. Meteen werden we van een Go Live 1005 voorzien, omdat TomTom van mening was dat we niets beters in de handen hebben gehad. Terecht?

Uitrusting

In de verpakking van de Go Live 1005 treffen we een 12V naar 5V USB adapter aan, een USB datakabel, een magnetische ‘easy click’ houder voor de TomTom, de TomTom zelf en een compacte, grafische handleiding. In eerste instantie lijkt een CD te ontbreken, maar daar komen we later op terug.

Easy Click

Voor we naar de TomTom zelf overgaan, kijken we eerst even naar de nieuwe houder die TomTom voor dit model introduceert. De nieuwe houders dragen de ‘easy click’ naam en zien er op het eerste gezicht wat simpel uit. Aan de onderkant van de houder click je de datakabel om vervolgens de TomTom op de houder te klikken. Van een echte klik is echter geen sprake. De TomTom wordt met magneten op zijn plaats gehouden. Slim en zeer comfortabel.

Uiterlijk

Qua uiterlijk heeft TomTom aardig haar best gedaan. De achterkant is van geborsteld metaal (want de houder is dus magnetisch) en heeft daarmee een strakke/zakelijke uitstraling. Aan de onderkant van de TomTom vinden we een connector die nog het meest op de dock connector van Apple lijkt. Daarmee is TomTom van de mini-USB standaard afgestapt, wat opzicht niet erg is tenzij je de kabel kwijt bent. Aan de bovenkant vinden we de aan/uit-knop en aan de voorkant een royaal 5 inch touch screen.

Het Scherm

In tegenstelling tot wat we van navigatiesystemen gewend zijn, is de Go Live 1005 van een glanzend ‘fluid touch’ scherm voorzien. Met fluid touch stapt TomTom over van de oude drukgevoelige schermen, naar de capacitieve schermen die we tegenwoordig op onze tablets en smartphones hebben zitten. Hoewel het glanzende scherm in theorie een stuk gevoeliger voor weerspiegeling is, blijkt dat in de praktijk mee te vallen. Het mag gezegd worden, dit type scherm brengt een luxegevoel met zich mee dat snel went, veel te snel!

MyTomTom

Zoals eerder gezegd misten we een CD-Rom met de HOME software toen we de TomTom uitpakten. Dit is niet zo heel vreemd omdat dit toestel van een geheel nieuwe firmware (Navcore 10) is voorzien. Het bijwerken van de Go Live 1005 gebeurd nu enkel nog via het MyTomTom portaal van TomTom zelf. Wanneer je de TomTom op je computer aansluit, zal deze je meteen verwijzen naar de URL om de software te installeren.

Meteen na installatie kregen we dan ook een melding dat TomTom een nieuwe kaart van Europa en een nieuwe firmwareversie voor ons klaar had staan. Het toestel begon ook meteen met installeren en liet op het scherm zien dat we het toestel de komende 42 minuten niet los mochten trekken. Jammer dat TomTom niet eerst met een tijdsindicatie kwam en de vraag of we dit nu wilden doen of op een later moment. Voor de rest blijkt MyTomTom toch wel heel gebruiksvriendelijk in vergelijking tot het oude TomTom Home.

Toch heeft MyTomTom ook een keerzijde. Zo is het met MyTomTom niet mogelijk om POI verzamelingen van derden in de TomTom te zetten. Ook het wijzigen van het opstartscherm is niet langer mogelijk en multimediafuncties zoals de MP3 speler in eerdere modellen ontbreken hierdoor. We verwachten wel dat TomTom hier hard aan werkt.

Geluid

Ook dit navigatiesysteem bevat een grote verzameling stemmen. Opvallend is daarbij de ‘Xander’, een Nederlandse computerstem (en helaas geen vrouwelijk evenbeeld). Deze stem is in staat om straatnamen en andere instructies volledig uit te spreken en dat is zeer prettig. We zagen deze functie eerder al bij de Mio Spirit 685. Het verschil in kwaliteit van de Mio stem en de stem van de TomTom is echt enorm groot. Waar we bij de Mio moesten wennen aan de soms vreemde intonaties, lijkt de stem van de TomTom geen moment in de fout te gaan.

Nieuwe Firmware

Navcore 10 is een nieuw OS gebaseerd op WebKit. Met andere woorden, ze hebben het systeem voor een hele slimme en vooral snelle webbrowser vervangen. Een slimme zet omdat het op deze manier makkelijker is om de TomTom van nieuwe content te voorzien. Daarnaast reageren de menu’s een stuk sneller. Ondanks deze omschakelingen zien de menu’s er nog steeds uit zoals je van TomTom gewend bent.

De nieuwe firmware bevat ook een aantal nieuwe, handige functies. Zo is het mogelijk om op de plaats van bestemming de dichtstbijzijnde parkeerplaats uit te zoeken, maar ook om te kijken wat de aankomsttijd is wanneer je een kwartiertje later vertrekt. Ook is het mogelijk om te kiezen tussen de snelste route, de zuinigste route etc.

Live & HD Traffic

Ook dit navigatiesysteem is met Live services uitgerust. Een dienst die bijna niet meer weg te denken is wanneer je een TomTom koopt. In tegenstelling tot de TMC diensten die andere systemen gebruiken, maakt Live gebruik van een 3G verbinding. Bij de aankoop van je TomTom zit meteen al een abonnement van 12 maanden. Wil je daarna van de diensten gebruik blijven maken, kost je dat nog geen vijf tientjes per jaar.

De 3G verbinding zorgt ervoor dat je alle bekende mobiele flitsers en files meteen naar je toestel toegestuurd krijgt. Daarnaast zal de TomTom aangeven wat de weersverwachtingen op de plaats van bestemming zijn. Goedkope brandstofprijzen zoeken maakt echter geen deel meer uit van het Live aanbod. Daar krijgen we Google Local Search voor terug en dat is een zeer welkome toevoeging. Met Local Search van Google is het mogelijk om snel adressen van locaties op te zoeken. Echt een functie die nu al niet meer aan de Live systemen mag ontbreken.

Handsfree

Tot slot, doet de TomTom Go Live 1005 ook dienst als carkit. Via bluetooth is het mogelijk om je telefoon met de TomTom te verbinden, waarna je via het apparaat gesprekken kan voeren. Nadat de TomTom verbinding heeft gemaakt, trekt hij het telefoonboek naar binnen, zodat je daar op het grote scherm doorheen kan bladeren.

De TomTom is zelfs in staat om binnengekomen SMS berichten op het grote scherm te tonen, maar dat is niet alles. Omdat je op de weg moet letten, leest TomTom het bericht zonder problemen even voor. Complimenten.

Conclusie

Met de introductie van de TomTom Go Live 1005 laat TomTom de concurrentie zien dat het bedrijf in staat is om wederom een vernieuwende stap in navigatie te zetten. De overstap naar een capacitief scherm brengt comfort, evenals de slimme Easy Click houder. De toevoeging van Google Local Search en de slimme functies bij de route berekening zijn nu al niet meer weg te denken uit volgende versies van het systeem. De keerzijde is MyTomTom. Hoewel het systeem een stuk gebruiksvriendelijker is dan de oude Home software dat gebruikers vroeger moesten installeren, is het functioneel voor ons gevoel nog lang niet af.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Google Local Search
  • HD Traffic
  • 12-Maanden Live Services
  • Handsfree Bellen
  • Voorgelezen SMS Berichten
  • Easy Click Houder
  • Capacitief Scherm
  • Strak Design

THE BAD

  • MyTomTom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.