Vooral onze Noordelijke lezers zullen het al gemerkt hebben. Sinds gisteren is het ontvangst van Digitenne en een groot aantal FM zenders waaronder Radio 1 tot en met 4 verslechterd. Op een aantal plaatsen is het digitaal TV kijken en FM luisteren zelfs compleet onmogelijk.

Twee belangrijke zendmasten kwamen gisteren in de problemen. De grote zendmast in Smilde stortte namelijk in en de zendmast in Lopik werd bijna tegelijk door een grote brand getroffen. Beide zendmasten zijn verantwoordelijk voor de doorgifte van FM en DVB-T signalen. DVB-T is het protocol dat Digitenne gebruikt.

Inmiddels zijn we een dag verder en heeft de KPN noodmasten opgezet in Hilversum en het Friese Tjerkgaast waardoor ontvangst op veel plekken weer mogelijk is. De KPN heeft aangegeven dat ze de mast in Lopik weer langzaam in gebruik gaan nemen. In de tussentijd zit de nationale rampenzender, Radio 1, weer op AM 747.

Beide masten zijn overigens niet van de KPN, maar dat de maatschappij Novec (onderdeel van TenneT) en in beheer van Broadcast Partners. Beide bedrijven geven aan dat de branden theoretisch geen verband met elkaar kunnen houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.