Preview: BlackBerry PlayBook

Gisteren organiseerden Adobe en BlackBerry het Meet the PlayBook evenement in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Natuurlijk was GadgetGear erbij om eens uitgebreid met de Playbook te spelen. Vandaag doen wij verslag van dit nieuwe tablet en morgen, dan krijgen jullie de eerste review van de Targus Zierra, een wel heel luxe case voor de PlayBook.

Eerst wat getallen

Rim zal een 16GB, 32GB en 64GB variant van de PlayBook uitbrengen. Ondanks het kleinere scherm en dat de processor vergelijkbaar is met die in de iPad 2 (1Ghz dual-core), kost de Playbook net iets meer zoals je in het tabelletje hieronder kan zien.

iPad 2 PlayBook
16GB €479 €499
32GB €579 €599
64GB €679 €699

De PlayBook beschikt over een 7 inch scherm en de accu gaat ongeveer 8 uur mee. Dat hebben we helaas niet kunnen testen, maar dat komt nog. Verder voelt hij ligt aan en is hij niet te dik, maar ook niet te dun. Hij ligt gewoon comfortabel in de hand en dat is ook wat je van het tablet verwacht. De PlayBook ligt halverwege Juni in de winkel.

Internet

RIM brengt alleen Wi-Fi versies van de PlayBook uit. Om mobiel met internet te verbinden moet je over een BlackBerry telefoon beschikken. Hier zit een klein voordeel aan. RIM heeft aangegeven dat de telco’s niet kunnen zien dat het internetverkeer via tethering plaatsvindt. Met andere woorden, je krijgt er geen extra hoge rekening voor. De verbinding met de Blackberry telefoon loopt over BlueTooth.

Multitasking

De PlayBook is het eerste tablet met echte multitasking. Dat zegt RIM en dat lijkt te kloppen. Het multitasken werkt extreem snel en films spelen netjes door op de achtergrond. Het sluiten van meerdere toepassingen werkt ook extreem soepel.

Gestures

Ondanks dat het scherm kleiner is, is er ruimte genoeg voor gestures omdat ook de dikke rand om het scherm heen als touchscreen werkt. Hierdoor heeft het PlayBook geen knop nodig zoals de iPad. Wanneer je een gesture vanuit de rand start, gaat de PlayBook er al vanuit dat het een systeem gesture is en niet iets vanuit de app. Hierdoor kan je apps snel beëindigen of naar andere apps overschakelen. Creatief en zeer plezierig.

Gamen

We speelden ook even de nieuwe Need for Speed van EA en het mag gezegd worden. Hoewel de graphics niet helemaal op het niveau van Real Racing zitten, was de performance overweldigend. Het sturen met de PlayBook voelde veel nauwkeuriger aan dan op de iPad variant. Of dit aan de game ligt of aan het systeem kunnen we niet zeggen, maar het bevalt ons wel enorm.

De Naam PlayBook

Het leeft bij veel mensen. Waarom komt een bedrijf dat bekend staat om de zakelijke oplossingen met een zakelijk tablet dat je daarna als een stuk speelgoed laat klinken. De naam PlayBook komt uit het Amerikaanse voetbal. De coaches daar stippelen de strategy van de teams uit in hun PlayBook.

Kinderziektes

Hoewel de PlayBook hardwaretechnisch behoorlijk indrukwekkend is, heeft ook de PlayBook een gebrek bij de lancering. Er zit geen eigen e-mail client in. Wil je Gmail checken, dan zal het gmail icoontje in het menu een browsersessie naar de website van Gmail starten. Natuurlijk is dit wereldwijd een groot punt van kritiek dus het kan niet anders dan dat RIM snel met een oplossing moet komen.

Apps en Regels

Net als Apple heeft ook Blackberry een beleid tegen apps met blote meiden. Dit komt doordat RIM nog geen rating systeem in Blackberry App World heeft zitten. Om de stoute plaatjes hoef je hem dus niet te kopen, maar dat gaat ook op voor de iPad. Dus geen man overboord. Inmiddels zijn er al 2.000 apps en RIM zal spoedig een Nederlandse versie van BlackBerry World openen zodat we het meteen weten wanneer je Buienradar kunnen downloaden. Het betalen van apps kan overigens via de telefoonrekening. Je hoeft dus niet moeilijk te doen met creditcards of kraskaartjes.

Conclusie

De Playbook is misschien kleiner en twee tientjes duurder dan de iPad. Toch is de PlayBook een zeer interessant tablet om te overwegen. Het kleinere scherm lijkt misschien een tegenvaller, maar het heeft bijna dezelfde verhouding als dat van de TV wat zeer plezierig is. Daarnaast kan je deze wel in de broekzak steken… nouja, bijna dan want comfortabel is het niet. Wij kunnen niet wachten tot we de PlayBook beter kunnen testen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram