Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony GPS-CS3KA

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • 128MB Geheugen
  • Data direct aan de foto's toevoegen
  • Duidelijk display
  • Werkt ook bij extreme temperaturen

THE BAD

  • Zijn er niet

Voor fotografen die GPS dat aan hun foto’s toe willen voegen is inmiddels een ruime keus aan GPS trackers. Van kleine, maar beroemde merken als Gisteq tot merkafhankelijke producten van bijvoorbeeld een Canon. In 2006 bracht Sony haar eerste tracker op de markt, de GPS-CS1. Nu, vijf jaar later, hebben we de universele GPS-CS3KA en die namen we mee. De GPS-CS3KA is een opvallende verschijning onder de GPS trackers omdat het tot nu toe de enige tracker is met een display. Een vitaal onderdeel wanneer je weet dat je door diverse tijdzones zal reizen zoals wij in Canada deden. Omdat het een universele tracker is, moet je er namelijk voor zorgen dat de tijd op de camera en de tijd op de tracker overeenkomen, wat op deze manier wel erg makkelijk is. Bij trackers zonder display zal je namelijk een laptop mee moeten nemen om de tijd te achterhalen. Een andere innovatie is dat je geen computer nodig hebt om GPS data aan jouw foto’s toe te voegen. Je steekt de SD kaart in de tracker en deze voegt meteen de GPS data toe.

Uitrusting

Wanneer je de GPS-CS3KA aanschaft krijg je niet alleen de tracker zelf, maar ook een tasje om deze in op te bergen en natuurlijk een USB kabel om de unit op de computer aan te sluiten. Verder bevat de doos een grote hoeveelheid boekjes en natuurlijk een CD rom met een grote hoeveelheid GPS en fotoapplicaties.

Uithoudingsvermogen

Net als de meeste trackers, gebruikt de GPS-CS3KA een AA batterij. Op een enkele batterij kan je de tracker 8 tot 10 uur gebruiken. De tracker bevat een zeer royale 128MB aan intern geheugen. Genoeg ruimte dus om 2 maanden aan GPS data op te slaan. De meeste trackers beschikken overigens over 32 tot 64MB.

Gebruiksvriendelijkheid

De toevoeging van het (simpele) LCD scherm is een innovatie op zich. Al is het maar omdat je kan zien hoe goed het GPS signaal is, wat de lokale tijd is en wanneer de batterij het ongeveer gaat begeven. Doordat het mogelijk is om tijdzones te wisselen en GPS coördinaten aan foto’s toe te voegen via het ingebouwde SD slot, krijg je ook te maken met een menu en een hoeveelheid knoppen om daar doorheen te navigeren. Gelukkig is het geheel zeer logisch van opgebouwd waardoor je ook zonder de handleiding te lezen, het maximale uit de tracker kan halen. Met de software die je erbij krijgt, kan je de data ook nog eens op de computer visualiseren, wat erg leuk kan zijn als je een reisverslag o.i.d. maakt. Omdat niet iedereen hier evenveel gebruik van zal maken, gaan we niet verder op de software in.

Conclusie

Met de GPS-CS3KA zet Sony het ultieme op het gebied van GPS tracking op de markt. Het gemak van een SD slot en de zeer complete software suite maken het geheel af. Wij kunnen geen negatieve aspecten benoemen. De tweede 10 in onze geschiedenis.

2 reacties

  1. Erg jammer van het SD slot in deze logger beter was om een USB aansluiting te hebben zodat ik mijn cardreader erop aan kon sluiten omdat ik CF cards gebruik.Met deze oplossing zijn in een klap alle cards te gebruiken.

  2. Goed idee, maar dat zou de behuizing meteen weer een stuk groter maken. Via de software van Sony kun je wel geotaggen via de PC. Dus ook met CF kaarten is het uiteindelijk mogelijk om deze logger te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.