Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Corel VideoStudio Pro X3

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Alles-in-een pakket
  • Relatief goedkoop
  • Overzichtelijke interface
  • Volledige HD ondersteuning

THE BAD

  • Picture-in-picture is zeer lastig
  • Titels zouden creatiever mogen

Met de release van Corel VideoStudio X4 afgelopen week geven we het meteen toe. We zijn laat! Toch willen we jullie de review van Corel VideoStudio Pro X3 niet onthouden gezien dit pakket toch de basis is van de net aangekondigde opvolger.

Het VideoStudio Pro X3 pakket bestaat feitelijk uit drie losse onderdelen. Je krijgt naast VideoStudio Pro X3 ook VideoStudio Express en MovieFactory 7 SE.

VideoStudio Express

VideoStudio Express is de makkelijkste stap om met videobewerking te beginnen. In een relatief simpele interface is het mogelijk om de belichting in filmpjes aan te passen en waar nodig bij te knippen.

MovieFactory 7 SE

Met MovieFactory 7 SE beschik je over een zeer makkelijk te gebruiken DVD/Blu Ray maker. Je selecteerd de filmpjes die je op een disc wil branden en kiest een menu stijl. Deze menu’s kan je previewen en eventueel aanpassen. Simpel en effectief dus.

VideoStudio Pro X3

Ten opzichte van de voorgaande editie heeft VideoStudio Pro een flinke update gekregen. Het pakket kan nu overweg met multi-core processors zoals de Phenom lijn van AMD en de Core i7 lijn van Intel. Ook kan de software gebruik maken van de GPU processoren. Door deze combinatie gaat het renderen van een filmpje lekker snel. Voor de GPU’s bevat VideoStudio een aantal optimalisaties voor de Cuda kaarten van Nvidia. Helaas konden we die niet testen, maar toch waren we niet ontevreden over de performance op onze ATI kaarten.

Het navigeren binnen VideoStudio is zeer overzichtelijk voor de onderverdeling van alle functies onder de drie tabs; Vastleggen, Bewerken en Delen. Onder Vastleggen beheer je al het video materiaal, ongeacht waar het vandaan komt.

Onder Bewerken zijn alle echte tools te vinden. Je kan kiezen of je in een tijdlijn wilt werken of op basis van storyboards. Hier bewerk je ook het geluid, titels en kan je de overgangen tussen de opnamen regelen. De interface is zeer duidelijk waardoor je al vrij vlot een filmpje in elkaar kan slepen. Met name de overgangen zijn zeer indrukwekkend. Het enige dat niet zo simpel is als het lijkt is het maken van picture-in-picture filmpjes. Het kan wel, maar je moet er echt even voor zitten om het uit te zoeken.

Via de tab Delen render je het uiteindelijke filmpje. VideoStudio Pro X3 bevat een aantal handige snelkoppelingen waarmee je een video direct op Vimeo of youTube kan zetten. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om DVD’s en Blu Ray’s te maken.

Conclussie

Corel VideoStudio Pro X3 is een verrassend volledig pakket dat voor de beginner alles bevat wat je nodig hebt. De meeste functies zijn makkelijk in gebruik en duidelijk ingedeeld. Waar je bij andere pakketten in dezelfde prijsklasse het gevoel krijgt met een ‘light’ editie te werken krijg je van Corel gewoon het volledige pakket.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.