Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kingston SSDNow V+100

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goede prijs/kwaliteit
  • Compleet met alle hulpmiddelen
  • Duidelijke beschrijving
  • Goede support

THE BAD

  • Isolatie maakt hem relatief zwaar
  • De controller kan sneller

Vorig weekend schreven we een FAQ over hoe je een laptop van HDD naar SSD ombouwt. Voor dat verhaal maakten we gebruik van de Kingston SSDNow V+100 128GB kit. De kit zou alles bevatten om de overstap te maken, of je nou een desktop of een laptop gebruikt. Vandaag kijken we of dat echt zo is en hoe de SSD ons bevalt.

De Voordelen van SSD

Als je onze FAQ al hebt gelezen, dan weet je het misschien al wel. Het gebruik van SSD brengt vele voordelen met zich mee. Naast het meest opvallende voordeel (snelheid) speelt ook de energiezuinigheid een belangrijke rol. Niet alleen verbruikt een SSD minder stroom dan een HDD, hij wordt ook minder warm, wat drie voordelen heeft. Ten eerste slaat de ventilatie minder snel aan (wederom energiezuinig), ten tweede slijten onderdelen sneller wanneer ze warm worden en ten derde is een hete laptop op schoot een onplezierig gevoel. Oja, ze zijn ook stiller. Het lawaai dat de hardeschijf maakt lijkt verwaarloosbaar, maar wanneer je eenmaal op SSD over bent, wil je echt niet meer terug.

Uitrusting

Terwijl steeds meer fabrikanten brackets bij hun SSD drives leveren om deze in iedere desktop passend te maken, lijkt Kingston vooralsnog de enige fabrikant te zijn die een compleet pakket levert om de overstap mee te maken. Het SSDNow pakket bevat dan ook een externe USB 2.0 behuizing, een USB kabel voor de behuizing, een sata kabel voor de inbouw in desktops, een stroomkabel voor desktops, de nodige brackets voor desktops en natuurlijk wat schroefjes. Afhankelijk van waar je de SSD in zal zetten is een deel van het pakket overbodig, maar liever teveel dan te weinig onderdelen.

Naast alle hardware en natuurlijk de gebruikelijke handleiding, levert Kingston ook nog een bootable CD mee. Deze CD bevat Acronis True Image met licentie om zo de data van de oude hardeschijf naar de nieuwe te kopiëren. Ook bevat de CD een PDF met een zeer uitgebreide handleiding.

Heb je al die extra onderdelen en Acronis niet nodig, dan is het ook mogelijk om de SSD schijf los aan te kopen. Dat zal ongeveer een tientje schelen.

De SSD Van Binnen

Één van de dingen die opvalt, is dat de SSD van Kingston behoorlijk zwaar is terwijl een SSD normaal een stuk lichter dan een normale HDD moet zijn. We namen dan ook de proef op de som en opende de SSD (inderdaad, we hebben geen garantie meer) om te ontdekken waar al dat extra gewicht vandaan komt. De geheugenchips en de geheugen controller rusten namelijk op een dikke schuimlaag die mogelijk schokbestendig en hittewerend werkt. Kingston offert het voordeel van het lagere gewicht dus op met een hulpmiddel om de levensduur van de SSD te verlengen. Wat ons betreft een goede keuze.

Ook valt ons op dat Kingston voor zowel de controller als het geheugen zelf voor chips van Toshiba gekozen heeft. Door het beschikbare geheugen van 128GB over 8 chips te verdelen (16GB per stuk dus) behaalt de configuratie ook nog een stuk snelheidswinst. De Toshiba controller beschikt ook nog over 128MB cache om zo sneller te kunnen werken. Als we onze Mac fan mogen geloven gebruikt Apple precies dezelfde onderdelen voor de MacBook Air lijn.

De Prestaties

In het onderstaande filmpje (dat we al voor onze FAQ hadden opgenomen) is te zien hoe de starttijd van onze testlaptop (Asus B50A) van 4 minuten met een gewone HDD terugloopt naar 1 minuut met de SSD van Kingston, maar dat is niet alles. We hebben de SSD nu een week in gebruik en kunnen zeggen dat we niet meer terug willen. Software dat op de SSD is geïnstalleerd (zoals Photoshop CS4) start ook waanzinnig snel op.

In een aantal gevallen hebben we het openen van bestanden proberen te meten op onze testlaptop (2×2.0 Ghz Intel met 3GB RAM en Kingston SSDNow) en onze testdesktop (4×3.4 Ghz AMD met 4GB RAM en een Samsung HDD op 7200 toeren) en iedere keer versloeg de laptop onze desktop.

Conclusie

Met de SSDNow kit maakt Kingston de overstap op SSD wel heel makkelijk. De bundel bevat een complete oplossing voor zowel desktops als laptops. Een bijkomend voordeel van de externe HDD behuizing is dat je de oude hardeschijf op kan slaan en als backup kan gebruiken. Voor iedereen die van plan is om over te stappen naar SSD is dit een aanrader. Kingston geeft overigens 3 jaar garantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.